Stijn Haverkamp. Aangenaam...

Op een missie met Kniepijnvrij

Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten, angst voor een prothese. Zij maken zich zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is.

Hierbij kan en wil ik met Kniepijnvrij het verschil maken

“ In mijn carrière heb ik té vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden - en soms jarenlang - pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut, nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn persoonlijke missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van de pijn in hun knie. En die missie heeft na vele jaren studeren, uitvoerig onderzoek doen en het uitvoeren van talloze behandelingen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor hulp bij de pijn in jouw knie!

Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen stellen en progressief je belastbaarheid te vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende , maar slechts een paar effectieve oefeningen die je gefaseerd en progressief verzwaard - zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijke programma’s te maken die je eenvoudig en letterlijk kan volgen. En dat kun jij heel goed zelf zolang je maar weet - en leert - hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kunt. Maar moet je dan alles alleen doen?” 

Ik heb in mijn werk als fysio- en manueel therapeut ervaren dat veel mensen met het patellofemoraal pijnsyndroom niet herstelden na een bezoek bij de orthopedisch chirurg of de fysiotherapeut. Ook uit verschillende onderzoeken blijkt dat ondanks interventies veel patiënten (zo’n 50-60%) niet herstellen van het patellofemoraal pijnsyndroom op de langere termijn. Dat kan en moet anders! 

Ik heb de kniepijnvrijmethode opgericht omdat ik vind dat deze klacht niet goed behandeld wordt. Er wordt  bij deze complexe chronische klacht veel teveel op mechanisch niveau gekeken en te weinig specifiek naar de oorzakelijke factoren zoals over- en onderbelasting/ spierkrachttekort/ balans of hyper/hypomobiliteit. En daarbij wordt de pijnklacht vaak ook niet goed begrepen wat voor heel veel frustratie zorgt bij mijn patiënten met kniepijn. En vaak worden hierbij de mentale- en fysieke voorwaarden om daadwerkelijk te kunnen herstellen, niet meegenomen. Dan heb ik het over sensitisatie, stress, mindset, ademhaling en je slaapkwaliteit. Dit zijn essentiële zaken om kniepijnvrij te worden! 

Onze programma's

Basis

programma

Train je heupspieren sterk!  Verbeter je looptechniek en verhelp de pijn in je knie. Een aanrader voor hardlopers!

Jumpers knee programma

Met het jumpers knee programma train jij jezelf in 5 fases weer naar een kniepijnvrije sporthervatting toe.


Knieholte 

programma

Met het knieholte programma van Kniepijnvrij pak jij de oorzaak aan van de pijn in jouw knieholte.


Kniepijnvrij 

Methode

Zeg maar dag tegen het patellofemoraal pijnsyndroom (knieschijfpijn)


Versla 

Artrose!

In dit programma van Kniepijnvrij leer jij alles over artrose en maak je jouw knieën artroseproof!


Dit is wat anderen over Kniepijnvrij® zeggen

Ik kan weer crossfitten!

“Na 3 jaar lang pijnlijke oefeningen gedaan te hebben bij de fysiotherapeut heeft Kniepijnvrij ervoor gezorgd dat mijn knie snel weer goed voelt! Zonder pijnlijke oefeningen!”


Selena - crossfitster
Ik ben kniepijnvrij!

“Na 5 jaar verschillende onderzoeken en behandelingen gehad bij verschillende artsen, fysiotherapeuten en manueel therapeuten ben ik eindelijk af van de pijn in mijn knie. Na acht weken was ik zo goed als pijnvrij en ben ik Stijn en zijn Kniepijnvrij Methode heel dankbaar!”

Eva - fitness
Ik kan weer mijn werk uitvoeren!

Mijn chronische jumpers knee ging maar niet over. Door Kniepijnvrij kan mijn knie inmiddels de zwaarste belasting weer aan! Heel erg bedankt Stijn dat je mij met Kniepijnvrij van de vreselijke pijn af hebt kunnen helpen!

Max - Professioneel skiër

Mijn werkervaring

2007: cum laude afgestudeerd aan de Hoge School Utrecht voor Fysiotherapie

2007-2010: Hoofd Fysiotherapeut hoofdselectie Sparta Rotterdam en A1

2010: Fysio FC Utrecht Vrouwen

2011: Fysio Nederlands Heren Lacrosse Team

2013: Fysio Larensche Mixed Hockey Club Dames 1

2015: Overall fysio TeamNL European Games Azerbaijan

2015-heden: Fysio Nederlands Handboog Team, Nederlands Boksteam, Nederlands Tafeltennisteam, Nederlands Curling Team.

2010-heden: Fysio- manueel Therapeut Fysioholland/Medicort. Fysiotherapie voor (Top)sporters. Gespecialiseerde behandeling van patiënten met voorste kniepijn.

2016: Algemeen fysiotherapeut TeamNL tijdens de  Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016

2018-heden: Lid kernteam Fysiotherapeuten TeamNL

2019-heden: High Performance Partner TeamNL

2019: Cum laude afgestudeerd voor mijn Master na Master Manuele Therapie aan de Vrije Universiteit Brussel

2019: Overall fysio TeamNL European Games Wit-Rusland

2020: Oprichting van de Kniepijnvrij® Methode

2021: Algemeen fysiotherapeut TeamNL tijdens de Olympische Spelen van Tokyo in 2021

Het ontstaan van de Kniepijnvrij Methode

Nadat ik in 2007 cum laude afstudeerde als fysiotherapeut ronde ik in 2013 mijn Master Manuele Therapie in Amersfoort af met als onderwerp het effect van een manipulatie van het SI-gewricht bij voorste kniepijn. Tot mijn verbazing konden mensen met voorste kniepijn na de manipulatie van het SI-gewricht ineens wel zonder pijn de trap op waarbij dit eerst niet pijnvrij lukte!

Dit effect ben ik verder gaan onderzoeken en ik heb gaandeweg de methode verder geperfectioneerd. 

Door mijn intensieve samenwerking met de orthopedisch chirurgen van de toonaangevende Bergman Kliniek in Naarden had ik de mogelijkheid veel patiënten met deze klacht te kunnen behandelen. De orthopedisch chirurg kon de diagnose stellen maar kon, begrijpelijk, verder niks voor deze patiënten betekenen. 

Ik zag veel teleurgestelde patiënten die op iets anders gehoopt hadden. Ik had als doel gesteld deze patiënten binnen 6 behandelingen weer op de rit te hebben.

Om dit te realiseren heb ik een 2e master gevolgd aan de Vrije Universiteit Brussel, er meer dan 20+ cursussen in gevolgd en meer dan 100+ artikelen over gelezen, presentaties over dit onderwerp gegeven en er zelfs een wetenschappelijk artikel over geschreven. 

9 jaar en 1200+ patiënten verder heb ik de methode verder weten te perfectioneren. Hierdoor kan ik zeggen dat minimaal 80% van mijn patiënten binnen 6 behandelingen in een periode van 6 weken een minimale significantie blijvende verbetering realiseert van 30-80% in de pijn en dat ze de knie ook weer normaal kunnen belasten in het dagelijks leven en met sport. Dit zijn patiënten die elders totaal geen resultaat hebben behaald! Inmiddels heb ik door al deze kennis en ervaring de Kniepijnvrij-Methode ontwikkeld die nu ook online beschikbaar is. Naast het programma voor het patellofemoraal pijnsyndroom heb ik inmiddels ook 3 andere programma’s weten te ontwikkelen. Een programma voor pijn in de knieholte, een programma voor de jumpersknee en een programma voor artrose. 

Ben je benieuwd of ik jou daar ook mee kan helpen? Klik hieronder voor meer informatie over de Kniepijnvrij® programma’s.

Wetenschappelijk Onderzoek over de Kniepijnvrij Methode

Na 7 jaar studie en werk is mijn artikel over de behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom middels manuele therapie van de lage rug, heup en het si gewricht gepubliceerd in de BMC! Lees in mijn blog waarom behandeling van de lage rug ook invloed heeft op de pijn in je knie!


Kniepijnvrij Onderzoek

De lage rug speelt een belangrijke rol bij de behandeling van kniepijn

De resultaten van het onderzoek

Ik heb 5 meetinstrumenten gebruikt om het effect van de behandeling te testen. 

  • De maximale pijn (Pain Max). Hierbij is 0 geen pijn en 100 ondraaglijke pijn
  • De minimale pijn (Pain Min)
  • De huidige pijn (Pain currunt)
  • De AKPS functie score (Deze vragenlijst gebruik ik ook in de Kniepijnvrij Test) Hierbij is 0 volledig beperkt en 100 volledige functie
  • De MVPF. (De maximale kracht)


Dit zijn de uitslagen:

  • De maximale pijn daalde van 74 naar 34 in 12 weken
  • De minimale pijn daalde van 7 naar 0 
  • De huidige pijn daalde van 33 naar 0 
  • De functie verbeterde van 67 naar 87