Jumpers knee? Dit is waarom masseren alleen niet werkt

Jumpers knee? Dit is waarom masseren alleen niet werkt

Heb je last van een zeurende, scherpe pijn aan de onderkant van je knieschijf? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met patella tendinopathie, beter bekend als jumpers knee. 

Veel sporters grijpen in eerste instantie naar massage, foamrollen of dry needling om de pijn te verlichten. En ja, dat kan tijdelijk helpen. Maar: een pees herstelt niet van massage alleen. Wat wel werkt? Load management - het gecontroleerd en gefaseerd belasten van de pees.

Wat is een jumpers knee?

Jumpers knee is een overbelastingsblessure van de patellapees, die ontstaat door herhaalde trekbelasting. Vooral bij sporten met veel sprong- en remacties zoals basketbal, volleybal en hardlopen, raakt de pees geïrriteerd. In het begin heb je alleen pijn na inspanning, maar zonder goede aanpak verergert dit vaak naar pijn tijdens en na de sport.

Wat gebeurt er in de pees?

Langdurige overbelasting zorgt voor microbeschadigingen in het peesweefsel. De pees verliest structuur, elasticiteit en zelfs de aanhechting op het bot kan veranderen. Onderzoek laat zien dat er degeneratieve veranderingen optreden die soms onomkeerbaar zijn (Rio et al., 2015).

Waarom masseren niet genoeg is

Massage of mobilisatie van de knieschijf (zoals ik laat zien in deze video kan de spierspanning verminderen en lokaal de pijn dempen. Maar dit pakt de kern van het probleem niet aan: de verminderde belastbaarheid van de pees. 


Een pees herstelt alleen als hij geleidelijk en voldoende lang wordt belast. Wat zegt de wetenschap? In een grote klinische studie van Breda et al. (2021) bleek dat een gefaseerd oefenprogramma - gebaseerd op progressieve belasting - significant betere resultaten gaf dan -gewoon blijven bewegen- of passieve therapie. Het programma bestond uit 4 fasen, met nadruk op isometrische belasting in het begin en opbouw naar springbelastingen in de laatste fase. Herstel kost tijd. Een pees geneest traag. Zeker als je al maanden of jaren met klachten rondloopt. Het is belangrijk om het herstel te zien als een proces van weken tot maanden, waarbij je niet alleen de pees sterker maakt, maar ook het vertrouwen in belasting herwint.

Zo herstel je van een jumpers knee

1. Start met pijnvermindering: massage, knieschijfmobilisatie, isometrische oefeningen.

2. Breng de belasting in kaart: wat veroorzaakte de overbelasting?

3. Stel een gefaseerd oefenschema op met progressieve peesbelasting.

4. Evalueer en schaal op zodra de pijnscores dalen.

Wil je graag meer weten over de aanpak van jumpersknee klachten? Schrijf je dan hier gratis en vrijblijvend in op onze online masterclass jumpersknee klachten oplossen

Heb je meer persoonlijke begeleiding nodig of wil je liever 1-op-1 revalideren? Dan is het goed om te weten dat we samenwerken met FysioHolland. Met meer dan 100 l ocaties verspreid over heel Nederland kun je bij ervaren en gedreven fysiotherapeuten terecht voor de juiste zorg en begeleiding bij jouw knieherstel. Klik hier om de dichts bijzijnde locatie van FysioHolland te vinden!

Klik hier om direct een afspraak in te plannen in de praktijk bij Kniepijnvrij

Bronnen: 

  • Rio E. (Webinar, 2020). Tendinopathy management: beyond the tendon. 
  • Breda SJ et al. (2021). Effectiveness of progressive tendon-loading exercise therapy in patients with patellar tendinopathy: a randomised clinical trial. Br J Sports Med, 55(5):256-263.