Kniepijnvrij -Hoffitis

Heb je last van kniepijn? Met de gratis kniepijntest kan je ontdekken van welke blessure je last hebt. Vervolgens kan je gericht aan de slag om je klachten op te lossen.

Symtomen

Het weefsel van Hoffa zit onderaan de knieschijf, het loopt onder de kniepees door en bevindt zich ook aan de buiten- en binnenkant hiervan. Je kan het zien als een zacht kussentje. Als je op je knieën zit dan steun je op dit kussentje. Dit kussentje bestaat uit vetachtig weefsel en is zeer goed geinnerveerd. Dat betekent dat er een hoge dichtheid is aan vrije zenuwuiteinden die pijn kunnen geven. In 1998 heeft een ambitieuze wetenschapper (Scott Dye) dit weefsel onderzocht op gevoeligheid door onverdoofd alle structuren in de knie aan te prikken. Het Hoffa weefsel was hierbij het meest gevoelige weefsel. (1) Een ontsteking van dit weefsel kan dus flink pijn doen!

Zelf je hoffitis behandelen?

Dat kan met de Kniepijnvrij Methode

Dit is wat je met de kniepijnvrij methode kan bereiken:

- Directe pijnreductie door specifieke tapetechniek!

- Een toekomst zonder pijn in je knie door middel van effectieve oefeningen die zijn opgebouwd volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en jarenlange ervaring van Kniepijnvrij

Bij hoffitis zit de pijn aan de voorzijde van de knie. De pijn wordt meestal verergerd door (over)strekking van de knie of bij een diepe hurkzit. De pijn kan ook aanwezig zijn bij traplopen, lang staan of bij lopen op (hoge) hakken. Vaak is de buiging van de knie beperkt en soms is er sprake van een soort schurend gevoel bij het buigen en strekken. Door de ontsteking kan het hoffaweefsel verdikken en verharden. Dit is dan vaak ook te voelen aan de linker of de rechter kant van de kniepees. Druk op deze plekken geeft de herkenbare pijn.(2) 

De symptomen van Hoffitis kort samengevat:

  • Komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en meestal tussen de 30-40 jaar.

  • Soms een schurend of verschietend gevoel bij het buigen en strekken.

  • De pijn bevindt zich aan de voorkant van de knie

  • Soms is er een beperkte buiging van de knie

  • Verdikking net naast de pees, kan zowel links als rechts zijn

  • Druk op deze plek is vaak pijnlijk

  • Overstrekking van de knie kan de klachten verergeren

  • Diepe hurkzit kan pijnlijk zijn

Dit is wat anderen over Kniepijnvrij® zeggen

Ik kan weer crossfitten!

“Na 3 jaar lang pijnlijke oefeningen gedaan te hebben bij de fysiotherapeut heeft Kniepijnvrij ervoor gezorgd dat mijn knie snel weer goed voelt! Zonder pijnlijke oefeningen!”


Selena - crossfitster
Ik ben kniepijnvrij!

“Na 5 jaar verschillende onderzoeken en behandelingen gehad bij verschillende artsen, fysiotherapeuten en manueel therapeuten ben ik eindelijk af van de pijn in mijn knie. Na acht weken was ik zo goed als pijnvrij en ben ik Stijn en zijn Kniepijnvrij Methode heel dankbaar!”

Eva - fitness
Ik kan weer mijn werk uitvoeren!

Mijn chronische jumpers knee ging maar niet over. Door Kniepijnvrij kan mijn knie inmiddels de zwaarste belasting weer aan! Heel erg bedankt Stijn dat je mij met Kniepijnvrij van de vreselijke pijn af hebt kunnen helpen!

Max - Professioneel skiër
In het geel zie je het hoffaweefsel

OORZAKEN

Hoffitis is een ontsteking van het vetlichaam van Hoffa. Dit ontstaat meestal door herhaalde overbelasting waardoor het weefsel inklemt tussen het bovenbeen en het scheenbeen. Ook kan dit weefsel ontstoken raken door een val op de knie of door een ander letsel van de knie. Hoffitis komt het meeste voor bij mensen tussen 30 en 40 jaar. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen.  Daarnaast kan hypermobiliteit, een overstrekking van de knieën of een afwijking in het patellofemorale mechanisme een risicofactor zijn voor het ontstaan van hoffitis. 

Door het overstrekken wordt het onderste gedeelte van de knieschijf opgetild en hierdoor kan het hoffa weefsel inklemmen tussen het boven en onderbeen. Ook kan een te hoge spanning van de quadriceps zorgen voor meer druk vanuit de knieschijf op het hoffaweefsel wat kan leiden tot een ontsteking van het hoffaweefsel. Een zwelling van het kniegewricht kan ook voor irritatie van het hoffaweefsel zorgen. Omdat het hoffaweefsel tegen het kapsel aanligt zal een zwelling van het kapsel kunnen leiden tot een afname van de ruimt voor het hoffaweefsel. 

Door een ander letsel van de knie zoals een meniscusscheur of een gescheurde kruisband kan de beweging tussen het bovenbeen en het scheenbeen veranderen waardoor het hoffaweefsel kan inklemmen. 

Sommige sporten hebben een hoger risico op het ontstaan van hoffitis. Dit zijn sporten zoals basketbal, volleybal of hoogspringen. 

Onderzoek:

Bij het onderzoek wordt er gekeken of de herkenbare pijn gereproduceerd kan worden door druk op het hoffaweefsel. Meestal kan hierbij al een verdikking gevoelt worden. Ook wordt de test voor hoffitis gebruikt (figuur 1)

Als andere oorzaken van de klacht in de knie zijn uitgesloten is het zaak om te achterhalen waarom er sprake is van hoffitis. Als dit door een val op de knie is gekomen hoeft er verder vaak niet veel uitgezocht te worden maar als de hoffitis al langer bestaat moet er verder onderzoek gedaan worden. Hierbij zal gekomen moeten worden naar de stand van de voeten, de overstrekking van de knieën, het functioneren van het knieschijf gewricht, de lengte en kracht van de bovenbeenspieren en de heupspierkracht functie. Als er sprake is van een draaiing van de heupen naar binnen zal ook de lengte van de heupbuigers onderzocht  moeten worden. 

Aanvullend onderzoek zoals echografie of een MRI kan ingezet worden om de ontsteking van het hoffaweefsel te beoordelen en andere oorzaken uit te sluiten.


null

Figuur 1

Behandeling:

Bij een acute hoffitis door een val op de knie is rust nemen vaak voldoende. Een tape kan dit ondersteunen.

Bij een langer bestaande hoffitis zal er als eerste gekeken moeten worden hoe het weefsel rust krijgt. Het weefsel heeft van nature een hoge metabolische activiteit en kan hierdoor ook snel herstellen. Continue overbelasting vertraagd dit herstel of houdt dit tegen. Dit komt vaak omdat de knieschijf niet goed spoort. Een niet goed sporende knieschijf geeft meer druk op het hoffa weefsel en kan deze zelfs inklemmen. 

Met de Kniepijnvrij Methode ga je er weer voor zorgen dat deze knieschijf weer goed gaat sporen zodat het hoffaweefsel weer kan herstellen en pijnvrij wordt!


Dat trainen heeft tijd nodig. Daarom kan er in eerste instantie worden gekozen om een tape (aan te leggen die de knieschijf kantelt zodat het hoffaweefsel niet meer inklemt. De tape wordt dan omgehouden totdat de knie geen klachten meer geeft.


Met de Kniepijnvrij Methode leer je hoe je deze tape zelf kan gaan aanleggen.


Daarnaast moet er geleerd worden niet meer in de overstrekking te staan en moet de biomechanica hersteld worden doormiddel van gerichte oefentherapie en stretchen voor de bovenbenen. Het trainen van de heupspieren is hierbij vaak essentieel. Soms kunnen zooltjes ook verlichting bieden. 

Gezien de klacht vaak geprovoceerd wordt door het strekken van de knie is het niet raadzaam om oefeningen te doen waarbij het bovenbeen gestrekt wordt zoals straight leg raises, heel lift of quadricepsdrills in strekking. Gesloten keten oefeningen waarbij er vanuit een kleine hoek (30 graden) gesquat wordt en daarna weer gestrekt wordt zonder over te strekken zijn aan te bevelen. Dit kan uitgebreid worden met looptraining, en het toevoegen van gewichten. 


Met de Kniepijnvrij Methode wordt er gericht getraind zodat jij met de meest effectieve oefeningen het snelst en meest duurzaam resultaat behaald.


Als fysiotherapie en tape niet helpt kan een orthopedisch chirurg de pijn in de knie behandelen met een injectie of uiteindelijk met een operatie waarbij het ontstoken hoffaweefsel wordt weggenomen. De vraag is echter of je het juiste hebt gedaan met fysiotherapie en uiteindelijk niet onnodig geopereerd gaat worden. Heel vaak is een operatie niet nodig als je de juiste oefeningen doet. Met de kniepijnvrij Methode ben jij verzekerd dat jij de juiste aanpak hebt gehad. En mocht het uiteindelijk toch nodig zijn om te opereren dan helpt Kniepijnvrij je aan een consult bij een gespecialiseerde chirurg.!

    Leer hier hoe je zelf je knie kan tapen bij hoffitis.



Wat kun je zelf doen?

Bij een acute hoffitis is rust, ijs en het vermijden van overstrekking vaak voldoende.

Als de klacht langer aanwezig is, is het raadzaam om het grondiger aan te pakken. Bij Kniepijnvrij zijn we hierin gespecialiseerd en kunnen we je hiermee op weg helpen. Je kan hiervoor naar de praktijk komen maar je kan ook al direct starten met de Kniepijnvrij Methode. Wil je toch eerst naar de praktijk komen klik dan op onderstaande link om je knie verder te onderzoeken. Je komt dan eenmalig naar de praktijk voor een uitgebreid onderzoek en advies. Je kan daarna zelfstandig aan de slag met de online Kniepijnvrij Methode en eventueel na 6 weken weer op controle komen. Heb je eerder ondersteuning nodig dan is dat ook natuurlijk mogelijk!


Vooruitzichten

Hoffitis is vaak goed te behandelen met gerichte oefentherapie en de juiste aanpak. De meeste mensen met hoffitis zijn klachtenvrij binnen 3 tot 6 maanden. Mocht dit niet helpen dan heeft een operatie ook goede vooruitzichten. De meeste operaties geven een succespercentage van 80-90% op een klachtenvrij herstel binnen 3 tot 6 maanden. 



Gebruikte literatuur

1: Dye SF, Vaupel GL, Dye CC. Conscious neurosensory mapping of the internal structures of the human knee without intraarticular anesthesia. Am J Sports Med. 1998 Nov-Dec;26(6):773-7.

2: Dragoo JL, Johnson C, McConnell J. Evaluation and treatment of disorders of the infrapatellar fat pad. Sports Med. 2012 Jan 1;42(1):51-67. doi: 10.2165/11595680-000000000-00000. PMID: 22149697.

3: Larbi A, Cyteval C, Hamoui M, et al. Hoffa’s disease: a report on 5 cases. Diagn Interv Imaging 2014;95:1079–84.