Rug- en knie(!)klachten oplossen door een goed matras?
Het brein beslist
Er bestaat een verband tussen een stijve rug en knieklachten. Dit klinkt misschien vergezocht of te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Door een slechte kwaliteit matras kan je onderrug stijf en pijnlijk worden. Is je onderrug stijf dan heeft dit invloed op je knie. Dat werkt namelijk zo: Rondom de knie zitten verschillende soorten zenuwen. Deze zenuwen registreren een verandering van druk, temperatuur en/of chemische processen.
De 3 types zenuwuiteinden die informatie doorgeven aan het ruggenmerg
Als je bijvoorbeeld je knie buigt wordt de druk in het kniegewricht groter. Deze informatieprikkel wordt via deze zenuwen rondom je knie doorgestuurd naar het ruggenmerg in je onderrug. Als deze prikkel sterk genoeg is wordt deze doorgestuurd naar jouw brein. Jouw brein beslist dan vervolgens of het actie moet ondernemen of niet. Dit gaat jouw brein doen als het denkt dat een prikkel schade geeft of kan geven aan jouw knie. In dat geval zal jouw brein je proberen te waarschuwen... met pijn. Als de prikkel niet sterk genoeg is zal deze geen doorgang krijgen naar jouw brein. Gelukkig maar, anders zou je letterlijk overprikkeld worden en dat kan zich dan bijvoorbeeld uiten in dat je continu je kleren voelt. Niet echt wat je wil.
Dit is de relatie van knieklachten met een stijve onderrug
We hadden al besproken dat de informatie van de zenuwen van de knie binnenkomt in je onderrug. Deze informatie schakelt daar dan vervolgens over naar je ruggenmerg. Maar in dat ruggenmerg bij je onderrug komt niet alleen de informatie binnen van je knie - en de omliggende spieren - maar ook stukjes informatie van je onderrug zelf!
De informatie vanuit de structuren rondom de knie worden via de zenuwen doorgegeven aan het ruggenmerg
Deze informatieprikkels kunnen spanning zijn van de spieren van jouw onderrug maar ze kunnen ook van de gewrichtjes in jouw onderrug komen. Als jouw matras je rug niet goed ondersteunt zal er meer druk op de gewrichtjes in jouw rug komen. Als gevolg hiervan zullen de spieren in je onderrug gaan verkrampen om deze gewrichtjes beter te beschermen. De zenuwen in deze verkrampte spiertjes registreren een toegenomen spanning en deze informatie wordt doorgegeven aan het ruggenmerg. Dit komt binnen op dezelfde plek als de informatie vanuit de knie. En hierbij gaat het pijnsysteem een beetje de mist in. Jouw brein kan namelijk geen onderscheid maken waar deze spanning nu vandaan komt. Het kan alleen herkennen dat het van een bepaald niveau in de onderrug komt maar niet vanuit welke structuur. Zo zal jouw brein kunnen ervaren dat er iets met jouw knie aan de hand is terwijl dit komt door een te stijve rug. Bijzonder hè?
In mijn onderzoek dat ik samen met de Vrije Universiteit Brussel heb uitgevoerd met als onderwerp de relatie tussen rug en knie, komt dit terug. Hieruit bleek namelijk dat wanneer we bij mensen met pijn in de knie de onderrug losmaakten dit de pijnklachten in de knie significant verminderde! Door de spanning van de onderrug te halen en deze soepeler te maken verdween ook de spanning in de knie. Door de afname van deze spanning werd de pijn ook minder!
Na 6 behandelingen was de pijn tot 80% verminderd! Je kunt het onderzoek
hier lezen. Ook is het onderzoek verschenen in het Belgische vakblad voor fysiotherapie, wat
hier te lezen is.
Op basis van dit onderzoek heb ik de succesvolle
Kniepijnvrij Methode ontwikkeld. De eerste stap op weg naar een pijnvrije knie is hierbij het mobiliseren van de onderrug. Na het mobiliseren van de onderrug is de pijn in de knie al vaak minder. De druk is er letterlijk vanaf. Het probleem is alleen dat hierbij niet de oorzaak van een stijve rug wordt aangepakt. Die is vaak moeilijk precies te achterhalen maar toch kun je hier wel iets over zeggen. Je kunt bijvoorbeeld een stijve of pijnlijke onderrug hebben na het sporten, tijdens het werken of bij lang staan of zitten. Dit kan je dan zien als een oorzaak van de lage rugklacht. Door een goede nachtrust zullen de spieren weer kunnen ontspannen en zul je in de ochtend op moeten kunnen staan zonder de stijve of pijnlijke rug. Althans, als je matras je rug een goede ondersteuning biedt. Als je geen goed matras hebt zal deze je rug niet goed ondersteunen. Als gevolg hiervan zullen de spieren gespannen blijven waardoor je bij het opstaan een stijve of pijnlijke rug kunt ervaren. Je kunt dan je rug wel weer mobiliseren met oefeningen maar daarmee haal je de oorzaak dus niet weg.
Wat is een goed matras?
Een goed matras is een matras waar je fit en soepel op wakker wordt. Een matras waarbij je niet het gevoel hebt dat je doorzakt en niet goed ondersteund wordt. Als je uit bed stapt zul je moeten ervaren dat je niet stijf bent en dat je geen pijnlijke rug of nek hebt. En natuurlijk moet het matras lekker liggen! Je brengt ongeveer een derde van je leven in bed door dus een goed matras is essentieel om ook van de andere twee derde van de tijd te kunnen genieten en ook om optimaal te kunnen presteren.
Als stelregel om te beoordelen of je matras jou een goede ondersteuning biedt kan je zeggen dat je in de regel beter uit bed zult moeten stappen dan dat je in bed bent gegaan!
Als je slechter uit bed stapt dan dat je erin bent gestapt is het verstandig om naar de kwaliteit van je matras te kijken. Het is dan tijd om na te denken over een nieuw matras die er wel voor zorgt dat je de volgende dag beter uit je bed stapt.
Ik heb zelf goede ervaringen met
M line. M line is de supplier van TeamNL en voorziet tijdens de Olympische Spelen de atleten en staf van TeamNL van toppers en kussens. Omdat ik tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en Tokyo werkzaam was als
kernfysio van TeamNL heb ik kunnen ervaren hoe belangrijk een goed bed en kussen is. Ik ervaarde dat ik al snel minder stijfheid in mijn onderrug voelde. Ook mijn nekklachten werden snel minder door de
Ahtletic pillow van M line. Dit heeft mij ook geholpen om tijdens de Olympische Spelen optimaal te kunnen presteren als fysiotherapeut. Het athletic pillow kussen heb ik inmiddels ook voor mijn mijn moeder met artrose in haar nek aangeschaft en ook zij ervaart inmiddels de voordelen van dit kussen.
Ik heb het geluk gehad dat ik van M line het
Iconic Legend 8matras thuis heb mogen uitproberen. De reden is dat ik zelf al jarenlang onderrug klachten ervaar. Als fysio- en manueel therapeut weet ik uit ervaring wat je hieraan kan doen. Ik heb onder andere mijn core getraind, yoga gedaan, mijn belasting aangepast en heb mijn onderrug laten behandelen door verschillende collega manueel therapeuten. Alles helaas zonder echt baanbrekend resultaat. Elke ochtend stond ik weer op met rugklachten. Zodanig dat ik niet eens mijn sokken kon aantrekken zonder steun. Ik dacht dat ik een goed bed had – van een bekend merk althans - maar omdat ik voornamelijk in de ochtend last had begon ik te vermoeden dat mijn matras de boosdoener was.
Ik slaap nu 100 dagen op dit matras van M line en ik ervaar nu al een enorm verschil! Ik kan in de ochtend nu gewoon weer mijn sokken aantrekken zonder pijn en stijfheid in mijn rug. Dit heb ik nog niet eerder zo ervaren! Ook merk ik dat ik bij het sporten veel soepeler ben en ook een stuk explosiever. Daar ben ik erg blij mee gezien ik in training ben voor onder andere de Ironman en nog een aantal andere fysieke uitdagingen.
Resultaten van het slapen op het M line matras
Om het effect van het nieuwe matras ook goed te kunnen monitoren heb ik bij mijzelf een aantal valide vragenlijsten afgenomen die wij ook gebruiken in de praktijk voor patiënten met rugklachten.
Dit zijn de Quebec back pain disability scale (QPBDS), de PSK en de VAS.
Meetinstrumenten ter beoordeling van het e ff ect van het Iconic Legend 8 matras van M line.:
Met de QBDPS wordt de mate van beperkingen gemeten. Hierbij is 0 niet beperkt en 100 volledig beperkt. De PSK staat voor hoeveel moeite dat een activiteit kost waarbij 0 geen enkele moeite is en 10 onmogelijk. De NRS staat voor de mate van pijn die gemiddeld ervaren is in de afgelopen week. Uit bovenstaande blijkt dat mijn pijnklachten voor meer dan 50% gereduceerd zijn!
En dat ik ook nagenoeg geen beperkingen door rugklachten meer ervaar in mijn dagelijks leven en sport. Het grootste verschil is te zien wat betreft de moeite die ik in de ochtend had om mijn sokken aan te trekken. Dit kostte mij zeer veel moeite in de tijd voordat ik op het M line matras sliep. Echter na 3 maanden geslapen te hebben op dit nieuwe matras gaat dit nu veel beter en kost dit mij nagenoeg geen moeite meer! En dat terwijl ik deze klachten al bijna 2 jaar zo ervaren heb zonder verandering. Wat een fijne verrassing en een verademing om zoveel flexibiliteit en bewegingsvrijheid terug te krijgen. Ik kan dus zeggen dat ik erg te spreken ben over dit M line matras. Sinds deze ervaring met M line adviseer ik nu ook mijn patiënten met rug- EN knieklachten om te onderzoeken of een M line matras ook voor hun klachten een oplossing zou kunnen zijn.
Heb jij zelf rugklachten en denk je dat een goed matras jou zou kunnen helpen? Dan raad ik je aan om eens een M line vestiging te bezoeken en de matrassen te proberen!