Olympische Spelen Tokyo 2020
28 september 2022 

Olympische Spelen Tokyo 2020

Hoi!

Leuk dat je mijn blog leest over mijn werkzaamheden bij TeamNL voor de Olympische spelen in Tokyo. Ik neem je mee in mijn ervaringen vanuit het Olympisch dorp.

Ik ben door TeamNL aangesteld als algemeen fysio voor de Olympische spelen in Tokyo. Ik werk al sinds 2015 voor TeamNL en sindsdien begeleid ik de atleten van het handboogteam, het boksteam, het tafeltennisteam en voor deze spelen heb ik ook de eer om Reshmie van Taekwando te mogen begeleiden. Zoals we allemaal weten is Reshmie helaas positief getest en heeft ze niet in actie kunnen komen

Ik ben 15 juli vertrokken naar Tokyo met een grote TeamNL delegatie. Het verhaal is inmiddels bekend, heel veel controles en testen maar uiteindelijk na 5 uur wachten konden we naar het Olympisch dorp. Dit zijn inmiddels mijn 2e Olympische spelen en ik heb ook al 2 Europese spelen mogen meemaken maar het Olympisch dorp en de TeamNL flat zijn altijd indrukwekkend. Alles ademt topsport. Een heerlijke bubbel en een heerlijke gevoel om je maar op 1 ding te hoeven focussen. Namelijk het zo goed mogelijk (paramedisch) begeleiden van de Nederlandse atleten. En dit bestaat lang niet alleen uit een goede behandeling die ervoor zorgt dat de sporter weer optimaal kan presteren. Vertrouwen hebben in elkaar, plezier maken samen, een beetje slap ouwehoeren of een spelletje spelen, maar ook samen verdriet hebben om een tegenvallende prestatie. Er zijn in goede en slechte tijden. In een setting waarin je 24/7 bij elkaar bent is dit van onschatbare waarde. Mijn belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat de atleten zo goed mogelijk herstellen na een inspanning en de pijntjes proberen te reduceren tot een minimum. Of er staan als er tijdens een wedstrijd een blessure ontstaat. De atleten hebben hier jaren voor getraind en alles opzij gezet om hier te mogen staan. Soms voelt dat als fysio ook wel zo. Het is een uniek en dankbaar gevoel om hier te mogen zijn.De dagen gaan snel. Ik ben hier inmiddels al ruim 2 1/2 week. In die tijd is er veel gebeurd.

De eerste week draaide om de voorbereiding. Dit bestond voornamelijk uit het bijwonen van de trainingen en uitzoeken hoe ik van de ene sport naar de andere sport kon reizen. Omdat de meeste sporters in pre-camp zaten waren deze veneu's niet te bereiken met het busvervoer vanuit het Olympisch dorp. Daarvoor kon een olympische taxi besteld worden die je van de ene venue naar de andere venue kon brengen. Met een beetje zoeken ging dit uiteindelijk best prima. Op elke venue was wel een medische ruimte waar ik de atleten kon behandelen.

In het Olympisch dorp is de 3e verdieping ingericht als de medische ruimte. We hebben 4 fysio behandelkamers, een wachtruimte en 2 artsenkamers die zijn uitgerust met de modernste apparatuur. Er is bijvoorbeeld ook een internist meegereisd voor mogelijke hitteletsels. Het Olympisch dorp is groot, er is plaats voor 18.000 atleten en begeleiding. Er is een grote gym (waar wij niet komen ivm corona), een grote eetzaal van 2 verdiepingen, een klein parkje en een shopping plaza. In onze eigen flat hebben we een high performance center en een tent waarin roei- en fietsergometers staan.


Ik probeer elke dag ook wel even wat beweging te pakken. Ik vind dat als je topsporters begeleid je zelf ook fit moet zijn. Dus ik probeer elke dag wel even hard te lopen, te fietsen of in het parkje wat krachttraining te doen. Meestal is dit in de vroege ochtend, dan is er wat ruimte voor vrije tijd.

In de 2e week zijn de wedstrijden dan eindelijk begonnen. Het begon met de historische zilveren medaille van Steve en Gaby bij het handboogschieten. Daarna de teamwedstrijden. Daarbij werd net de bronzen medaille gemist. Het verschil was ongeveer 1 cm op een afstand van 70 meter. Dat is topsport, het verschil tussen winnen en verliezen zit vaak in die paar centimeters, de milliseconden of die 1 of 2% meer of minder.


Daarna was de beurt aan de bokser Enrico Lacruz. Hij had door de zware loting een nagenoeg onmogelijke opdracht. De Amerikaanse vice wereldkampioen van 2019 was met 5-0 te sterk voor Enrico. Ik moest vanaf de tribunes toekijken omdat er door de coronamaatregelen maar 2 mensen bij de ring mogen. Hierdoor kon ik mijn functie als cutman niet uitvoeren.


Het mooie van mijn werk als algemeen fysio is dat ik de kans krijg om bij meerdere sporten aanwezig te zijn. Britt Eerland mocht gaan starten met tafeltennissen. In een prachtig stadion, als er geen corona was dan zat het gevuld met 30.000 supporters, wist Britt te winnen met 4-3 na een achterstand van 3-0. Een erg sterk staaltje van mentale veerkracht. Helaas verloor ze in de avond is de achtste finale van Hoi Kem Doo uit Hong Kong en hiermee zitten haar Olympische spelen erop.


Gisteren bokste Nouchka Fontijn in de kwart finale. De eerste ronde moest ze nog wat wennen maar in de 2e en 3e ronde overtuigde ze en bezorgde zichzelf een plek in de halve finale en heeft ze zich hiermee verzekerd van een medaille gezien de plek om 3 en 4 niet verder uitgebokst wordt. Na een herstelbehandeling, goed eten en rust is ze klaar voor de halve finale tegen Price. Deze wordt pas 6 augustus gebokst. In deze dagen is het zaak het lichaam en geest optimaal voor te bereiden op deze wedstrijd!

Hopelijk genieten jullie in Nederland net zo veel van de Olympische spelen als ik hier!


Ben jij klaar met pijnklachten aan je knie en wil je weer een fit, vitaal en Kniepijnvrij leven leiden?

Met de bewezen Kniepijnvrij Methode® kan je werken aan verschillende knieblessures. Nu ook online beschikbaar! 

>>Bekijk het aanbod en start direct met het programma dat bij jou past

Meer dan 850 anderen gingen je voor!

Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is..Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief.“In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie!Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen?Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen