Pijn bij het hardlopen? Verbeter je looptechniek en maak je pezen stijver!
25 september 2022 

Pijn bij het hardlopen? Verbeter je looptechniek en maak je pezen stijver!

Tussen de toplopers zit er maar weinig verschil in de VO2max, de maximale hoeveelheid zuurstof die je kan opnemen, blijkt uit onderzoek. Dit is hoger als je meer getraind bent. Bij recreatieve lopers zit hier wel meer verschil in. Door conditietraining kan je dit verhogen waardoor je langer en harder kan lopen. Maar als je loopt met een matige loopefficientie kan dit effect gering zijn en neemt de kans op pijn in je knie bij het hardlopen juist toe. Immers je gaat harder en verder lopen waardoor je je knieën ook meer belast. Hoe kan je dit nu voorkomen?

Je kan je loopefficiëntie verbeteren en de kans op pijnlijke knieën bij het hardlopen verkleinen door aan krachttraining te doen!

En juist als je een recreatieve loper bent kan je hier veel winst mee halen in vergelijking met de toplopers die vaak al een heel efficiënt looppatroon hebben! Daarnaast heeft krachttraining ook een goed effect op de sprintprestaties. Dit is natuurlijk omdat je sterker wordt maar ook dat je makkelijker je 2X  spiervezels (de dikke explosieve spiervezels) kan aanspreken.

Zo weten we dat squatten kan zorgen voor betere sprintprestaties en dat het doen van een hamstringcurl de kans op hamstringblessures bij het hardlopen verkleind.


Een goede looptechniek moet voldoen aan:

  • energie moet omgezet worden in voorwaartse verplaatsing.
  • een goede looptechniek moet stabiel zijn, ook bij vermoeidheid.
  • niet gevoelig zijn voor blessures.


Hoe kan je je looptechniek verbeteren?

Er zijn een aantal punten waar je op kan letten als je efficiënter wilt lopen en de kans op blessures wilt verkleinen.

Ik zal ze hieronder stapsgewijs beschrijven.

1: Door rechtop te lopen verminder je de kans op blessures

Door rechtop te lopen verminder je de kanteling van je bekken naar voren. Hierdoor ontstaat er minder compressie op de hamstringaanhechting op je zitbeenbot. Als pezen te veel comprimeren kunnen ze klachten gaan geven. Het is dus zaak dit te vermijden. Kantel dus je bekken iets naar achteren zodat je onderrug minder hol wordt. Een algemeen advies hierbij is om ook je tenen op te trekken als je land zonder dat je teveel op je hak terecht komt.  En probeer daarbij ook nog maar eens je hak naar je toe te trekken als je geland bent. Zo gebruik je ook de energie die in je hamstring zit opgeslagen meer efficiënt. Als je je been strekt rekt deze namelijk iets uit. Je trekt je dus iets meer naar voren vanuit je hamstring! Door rechtop te lopen verklein je ook de kans op een proximale hamstring tendinopathie (hamstringpeesontsteking)


2: Een goede hiplock verkleint de kans op blessures

Stabiliseer je heupen. Op onderstaande afbeelding zie je links dat de niet belaste bekkenhelft doorzakt. Dit geeft een grotere kans op knie en scheenbeenblessures bij het hardlopen. Ook kost het meer kracht. Dit kan je voorkomen door je heupspieren op kracht te trainen en op stabiliteit. Met het basisprogramma kan je mee aan de slag.



3: Door je paslengte en pasfrequentie te optimaliseren verminder je de kans op blessures

Over het algemeen wordt gezegd dat een pasfrequentie van 180 stappen per minuut optimaal is. Dit is echter gemeten bij hardlopers die op 3min/km lopen. Voor recreatieve lopers ligt dit lager.  Anders moet je wel heel veel stapjes zetten als je op 6min/km loopt. Dat zou er erg komisch uitzien. Ik zou daarom adviseren je pasfrequentie te meten en dit 5% te verhogen. Dat gaat al een hoop schelen.


4: Een juiste voetlanding geeft minder kans op knieblessures of achillespeesblessures

Grofweg zijn er 3 manieren hoe je kan landen. Op je hak, midden op je voet en op je voorvoet. In relatie tot blessures geeft de ene manier niet meer risico op blessures dan de andere. Wel meer risico op andere blessures!

Als je op je voorvoet loopt heb je meer kans op achillespees- en kuitblessures en bij een haklanding heb je meer kans op scheenbeenklachten en kniepijn bij het hardlopen. Beide manieren hebben dus een even grote kans op blessures maar het zijn dus wel verschillende blessures.

Dus als je last hebt van je achillespees dan zou je meer naar midvoetlanding moeten gaan en als je last hebt van je knie of scheenbenen bij het hardlopen zou je meer moeten proberen op het midden of voorvoet te landen. De midvoetlanding kan je dus zien als de ideale middenweg.


5: Door verticale bewegingen te verminderen worden de knieën minder zwaar belast.

Belangrijk is dus dat je energie wordt omgezet in de voorwaartse verplaatsing en niet in verticale verplaatsing, juist rennen dus! Dit gebeurd vaak in de standfase als je teveel kniebuiging hebt.

Kijk maar eens op onderstaande afbeelding. Hier vertegenwoordigen de veertjes de pezen en de gestreepte kolommen de spieren. Links zie je een loper met veel kniebuiging. Hierdoor wordt de spier meer uitgerekt dan de pees. Dit kost energie en kracht. Rechts zie je een loper met weinig knieflexie. Hierbij wordt de energie in de pees opgeslagen en weer vrijgegeven. De spier veranderd maar minimaal in lengte wat minder kracht kost. Door deze kniebuiging ga je dus wat meer inveren en dit kost meer kracht voor je spieren en je gaat hierdoor te veel op en neer. Dat kost energie die je vervolgens niet kan gebruiken om vooruit te rennen. Een manier om dit op te lossen is om meer voorspanning te creëren. Je zult dus al meer spanning moeten zetten op je heup/bovenbeen- en kuitspieren voordat je voet weer op de grond land.



6: Door voorspanning te creëren verlies je minder energie bij het hardlopen.

Door voorspanning komt er meer belasting op de pezen en hoeven de spieren minder samen te trekken wat minder energie kost. Pezen voorkomen dat spiervezels te veel oprekken en concentrische (samentrekken van de spier) arbeid moet verrichten, pezen slaan de elasticiteit op en hierdoor kunnen spieren meer op dezelfde lengte blijven (isometrische contractie) waardoor we efficiënter zijn. Een belangrijke voorwaarde is dat je pezen stijf zijn! Een stijve pees zorgt ervoor dat spiervezels minder snel kunnen verkorten en kunnen hierbij dus meer kracht produceren wat minder energie kost voor de spieren. Slappe pezen rekken meer uit en zijn meer gevoelig voor blessures. Vergelijk het met een slap elastiek en een zware weerstandsband. Een slappe elastiek veert veel uit en geeft maar weinig energie terug. Een stijve weerstandsband veert maar weinig uit en geeft veel energie terug. Door specifieke krachttraining worden pezen stijver.

Een leuk weetje is dat Kenyaanse lopers hebben een belangrijk genetisch voordeel en dat is dat ze stijvere pezen hebben!

Het goede nieuws is dus wel dat je deze pezen kan trainen!


Een goede looptechniek voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Verminder verticale bewegingen door voldoende kniestrekking bij de landing
  • Land op het midden van je voet
  • Zorg voor voldoende voorspanning
  • Een goede hiplock
  • Loop rechtop
  • Loop op een hoge pasfrequentie
  • Korte paslengte

Heb jij een blessure aan je knie? Doe dan de kniepijnvrij test en krijg direct een oefening om de pijn in jouw knie te verminderen

Wil je aan de slag om jouw knieblessure op te lossen? Met de bewezen Kniepijnvrij Methode® kan je werken aan verschillende knieblessures.

Bekijk het aanbod en start direct met het programma dat bij jou past.


Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is..Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief.“In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie!Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen?Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen