Kniepijnvrij -  Artrose Knie behandelen

voorkom dat je blijft rondlopen met kniepijn! Met het bewezen online programma van Kniepijnvrij kan jij zelfstandig herstellen van je kniepijn!

Wat is knie artrose?

Bij knie artrose is er gewrichtskraakbeen verloren gegaan; daarom wordt dit in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. De term gewrichtsslijtage is veel te kort door de bocht, want in werkelijkheid is er sprake van een verstoring in een evenwicht, waardoor er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan dat het lichaam kan aanmaken. Dit kan pijn geven in de knie maar dat hoeft niet. Er zijn veel mensen die onbewust veel slijtage hebben in hun knie maar daar geen pijn  van ervaren. Daarnaast zijn er ook mensen die veel pijn in de knie ervaren maar totaal geen slijtage hebben. De mate van slijtage hangt dus niet samen met de mate van pijn en de mate van pijn in de knie hangt ook niet samen met de mate van slijtage. Dat geeft hoop voor mensen met slijtage in de knie. Je kan de slijtage zelf niet ongedaan maken maar je kan wel de pijn in je knie verminderen of zelfs geheel weg krijgen door leefstijlaanpassingen en bewegen.

Heb ik knie artrose?

Misschien heb jij wel pijn in je knieën maar twijfel je of dit misschien wel artrose is. De uiteindelijke conclusie zal een arts moeten vaststellen middels een röntgen foto waarop de eventuele artrose zichtbaar zal zijn en ook waar en in welke mate zich deze bevindt in de knie.

Kenmerken Knie artrose

  • Startstijfheid korter dan 30 minuten. Vaak voelt de knie bij artrose bij het opstaan uit een stoel wat stijf. Dit duurt vaak een paar passen en dan is dit weer verdwenen. Als de stijfheid langer duurt dan 30 minuten dan is er ook een risico op reuma.

  • Ochtendstijfheid. Vaak is de knie in de ochtend wat stijver. Ook dan neemt de stijfheid af als je een paar passen hebt gezet

  • Zwelling/warmte. Bij artrose ontstaat er vaak zwelling die toeneemt bij belasting en afneemt bij rust. Maar vaak gaat de zwelling in de knie helemaal niet meer volledig weg

  • Bewegingsverlies. Doordat het kraakbeen slijt kan het gewricht extra botweefsel (osteofyten) aanmaken. Door dit extra botweefsel wordt de beweeglijkheid in de knie minder. Vaak buigt en strekt de knie met artrose niet meer zo goed. Hoe meer slijtage er in de knie is hoe groter de bewegingsbeperking

  • nachtelijk pijn. Artrose klachten in de knie geeft vaak ook in de nacht pijn, zeker als je de dag veel gedaan hebt. Met de knieën op elkaar liggen is dan ook niet prettig.

  • Gevoeligheid bij koud weer. Als je artrose hebt in je knieën zal je merken dat je knieën vaak gevoeliger zijn bij koud en vochtig  weer. 

Dit is wat anderen over Kniepijnvrij® zeggen

Ik kan weer crossfitten!

“Na 3 jaar lang pijnlijke oefeningen gedaan te hebben bij de fysiotherapeut heeft Kniepijnvrij ervoor gezorgd dat mijn knie snel weer goed voelt! Zonder pijnlijke oefeningen!”


Selena - crossfitster
Ik ben kniepijnvrij!

“Na 5 jaar verschillende onderzoeken en behandelingen gehad bij verschillende artsen, fysiotherapeuten en manueel therapeuten ben ik eindelijk af van de pijn in mijn knie. Na acht weken was ik zo goed als pijnvrij en ben ik Stijn en zijn Kniepijnvrij Methode heel dankbaar!”

Eva - fitness
Ik kan weer mijn werk uitvoeren!

Mijn chronische jumpers knee ging maar niet over. Door Kniepijnvrij kan mijn knie inmiddels de zwaarste belasting weer aan! Heel erg bedankt Stijn dat je mij met Kniepijnvrij van de vreselijke pijn af hebt kunnen helpen!

Max - Professioneel skiër
oplossing knieklachten artrose

Knie artrose klachten effectief aanpakken?

Ja, dat kan wel!

Leer hoe u dat kan doen in deze video.

Gradaties kraakbeenslijtage 

Bij de diagnose van knieartrose bepaalt een orthopedisch chirurg het stadium van de slijtage. De conditie van je kraakbeen beoordeelt hij op basis van de classificatie van Eaton en Glickel (1987). Hier lees je hoe deze classificatie eruit ziet

  • Graad 0

Op dit moment heb je nog geen knieklachten en is je kraakbeen nog in de normale staat.

  • Graad 1

Het kraakbeenoppervlak is zachter geworden, waardoor het kraakbeen minder veerkrachtig is. In dit stadium merk je dat je knie minder in staat is om krachten op te vangen. Wanneer er verder onderzoek wordt gedaan met behulp van een röntgenfoto laat deze geen afwijkingen zien. Bij een kijkoperatie lijkt het kraakbeen een blaar te vormen in je knie. Op dit moment heb je nog geen pijn van de slijtage in je knie.

  • Graad 2

Er bevinden zich scheurtjes en onregelmatigheden in het oppervlak van het kraakbeen, maar deze komen niet verder dan de helft van de oorspronkelijke dikte van het kraakbeen (4 mm). Ook hier toont de röntgenfoto nog geen afwijkingen van betekenis. Je hebt hier al wat pijn van de slijtage in je knie, maar dit is afhankelijk van de mate van belasting.

  • Graad 3

De scheurtjes vertonen diepere groeven en vormen losse kraakbeenschollen en komen nu verder dan de helft van de oorspronkelijke dikte van het kraakbeen. Dit stadium wordt ook welpre-artrose genoemd.  De gewrichtsspleet begint te versmallen en het bot kleurt witter op de röntgenfoto als teken van verhoogde druk. De normale rondingen worden hoekiger, ook wel osteofyten of botapposities     genaamd. Dit is het stadium dat voorafgaat aan de versmalling van je gewrichtspleet op een röntgenfoto. Soms brokkelt het kraakbeen aan de randen van het defect af. Deze instabiele kraakbeenranden veroorzaken vaak klachten, zoals kraken, pijn, zwelling en slot- en doorzakklachten. De pijn van de slijtage in dit stadium is chronisch geworden. In dit stadium kan soms nog wel goed hard gelopen worden. 

  • Graad 4

Het kraakbeen is geheel verdwenen en het onderliggende bot ligt bloot. De gewrichtsspleet is verder versmald op de röntgenfoto en soms zelfs helemaal verdwenen. Op de foto zijn de kale botvlakken goed herkenbaar. De pijn van de slijtage straalt uit tot in het gebied onder het bot en je gewrichten zijn aan het verstijven. In dit stadium is hardlopen niet aan te raden. 

Wil jij Kniepijnvrij worden EN ook bijdragen aan de bescherming van de neushoorns en hun leefgebied?

Dat kan! Kniepijnvrij draagt 5% van elk verkocht programma af aan Save the Rhino

“Motion Is Lotion”

 “Movement Is Your Medicine!”

Na deze eerste hoopgevende boodschap kunnen we nog wat verder inzoomen op artrose in de knie. Bij artrose in de knie is er meestal minder synoviaal vocht (gewrichtsvloeistof) aanwezig. Synovia is een soort smeermiddel dat ervoor zorgt dat de knie soepel beweegt. Ik maak altijd de vergelijking met de motor van een auto. Als de olie nog koud is loopt de motor niet lekker. Na even warmdraaien wordt de olie minder visceus (is minder stroperig) waardoor de motor weer soepel draait. Juist! Motion is lotion! De boodschap is dus dat als er slijtage in de knie zit je de knie juist moet bewegen om de de knie te smeren. Daarnaast wordt het kraakbeen ook gevoed vanuit het synovia en zorg je door te bewegen er ook voor dat het kraakbeen in de knie gevoed wordt. Door de knie optimaal te belasten wordt het kraakbeen niet alleen gevoed maar zelfs gerevitaliseerd! 

Hardlopen is goed voor de knieën!

Ik ben een voorstander van hardlopen! Hardlopen is dé manier om je knie meer belastbaar te maken. Maar gaat je knie dan niet slijten door hardlopen hoor ik je denken? Mijn antwoord is NEE! Door hardlopen wordt je knie juist beter belastbaar, gezonder en neemt de pijn af! 

Wat hardlopen en oefentherapie doet is het kraakbeen vitaliseren. Het is aangetoond dat dit zorgt voor het voorkomen (!!) van verdere slijtage van het kraakbeen en dat het het kraakbeen niet beschadigd. (1). Door oefeningen en hardlopen verbetert de kwaliteit van het kraakbeen.  Het is ook specifiek aangetoond bij hardlopers boven de 50 jaar dat hardlopen de slijtage van het kraakbeen niet versneld (2) 

Hoe werkt dit dan nu?

In het kraakbeen zitten collageenvezels die functioneren als een soort van steiger. Deze steiger functioneert dan weer als een soort spons die inveert en uitveert door het opnemen van water.  (figuur 1). Dat water wordt opgenomen door proteoglycanen. Deze proteoglycanen functioneren als een soort zoutkorrels die water opnemen. Bij het belasten nemen de hoeveelheid proteoglycanen toe waardoor er meer water wordt opgezogen. Als mensen niet bewegen neemt de hoeveelheid proteoglycanen juist af. Door trainen bevinden er zich dus meer proteoglycanen in het kraakbeen waardoor het kraakbeen zich sneller aanpast en beter belastbaar wordt in de tijd. We kunnen dus de gezondheid van het kraakbeen beïnvloeden door het kraakbeen gedoseerd te belasten!

    Kan ik dan gewoon hardlopen met artrose in mijn knie?

Ten eerste is het zo dat hardlopen erg gezond is voor je. Namelijk:

  • Mensen die hardlopen leven gemiddeld 3 jaar langer (3)

  • Mensen die hardlopen hebben een significant kleinere kans op het krijgen van minstens 35 chronische aandoeningen en kan de klachten van 26 chronische aandoeningen verminderen (4)

  • Mensen die hardlopen hebben een 25-40% lagere kans op een vroegtijdige dood

  • Mensen die hardlopen zijn gelukkiger:D

Hardlopen heeft juist een positief effect op artrose in je knie en heup. Het is juist aan te raden om te gaan hardlopen als je artrose in je knie wilt voorkomen.  Want zo blijkt uit onderzoek (3) dat mensen die recreatief hardlopen (3x per week ongeveer 10 km) slechts 3.5% artrose ontwikkelt en dat van de mensen die niet hardlopen 10,2% artrose ontwikkelt! Overmatig hardlopen kan dan wel weer zorgen voor meer slijtage want het blijkt dat alleen elite lopers een hogere kans hebben op artrose in hun knieën, namelijk 13,3 %. Maar zij gaan dan ook geregeld over hun grenzen heen.  

Om terug te komen op de vraag of je dan maar gewoon moet gaan hardlopen is het antwoord nee. 

Het is verstandig om dit gedoseerd te doen en aanpassingen te doen in je hardlooptechniek. Daarvoor heb ik het Never.Stop.Running! programma ontwikkelt. In dit programma leer je precies hoe je je hardloopbelasting kan gaan opbouwen, wat je precies wel en niet moet eten om je kraakbeen in zo goed mogelijke conditie te houden, en hoe je middels wetenschappelijk bewezen oefeningen je kraakbeen in je knie optimaal belast zodat je je knieën artroseproof kan maken en houden!

Alleen als je geheel versleten knieën hebt en op de lijst staat om een nieuwe knie te krijgen dan is hardlopen te veel van het goede en is het verstandig om hiervoor rustige oefeningen te doen. Door het doen van de juiste oefeningen kan je een operatie vaak met meerdere jaren uitstellen

Knie artrose symptomen

Mensen met knieartrose kunnen veel last hebben van pijn in en rondom de knie. Ook kan er sprake zijn van verminderde flexibiliteit en een knarsend geluid bij het buigen en strekken van de knie.  Vaak zijn de klachten in het begin mild, maar worden deze na verloop van tijd steeds heftiger. Het verloop is dus progressief en de klachten ontstaan over het algemeen geleidelijk. 

Typische symptomen van artrose in de knieën zijn:

  • Ochtendstijfheid

  • Startstijfheid

  • Nachtelijke pijn 

  • Een afgenomen beweeglijkheid van de knie. 

  • De knie kan ook gezwollen zijn en warm.

Oorzaken knie artrose

De oorzaak van artrose in de knie is voor artsen vaak moeilijk te achterhalen, zij spreken in die gevallen over idiopathische artrose. Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van artrose in de knie.

  • Erfelijkheid. Sommige mensen hebben  door erfelijke belasting meer kans op het krijgen van artrose in de knieën.

  • Overgewicht. Door overgewicht worden de knieën extra belast. Dan gaan we ervan uit dat dit mechanisch is. Want als je 100 kg weegt en ervan uitgaat dat bij elke stap die je zet de belasting gelijk is aan 2-3x je lichaamsgewicht dit invloed heeft op versnelde slijtage van het kraakbeen.

  • Ontstekingsprocessen door overgewicht. Vooral laaggradige chronische ontstekingen in het lichaam kunnen het proces op gang brengen. Dat overgewicht bijdraagt aan het ontstaan van artrose komt niet alleen door de extra belasting op de knieën, maar ook doordat overgewicht laaggradige ontstekingen aanjaagt, omdat vetweefsel ontstekingsbevorderende stoffen aanmaakt.

  • Verminderde conditie en spierkracht. Door zwakke spieren worden de knieën eerder overbelast. Ook als je conditie slechter is heeft dit invloed op versnelde slijtage van je knieën. Je zal namelijk door vermoeidheid slechter gaan lopen waardoor je je knieën eerder zal overbelasten.

  • Onderbelasting. Er zijn 2 zaken niet goed voor het kraakbeen in je knie. Overbelasting maar ook onderbelasting. Door inactiviteit wordt het kraakbeen niet gevoed en dus ook niet gerevitaliseerd. Daarnaast hebben we ook al eerder kunnen lezen dat het kraakbeen hierdoor minder water kan opnemen waardoor de druk in het kraakbeen verminderd en de stijger verzwakt en inzakt. 


Knie artrose behandelen

Er zijn meerdere manieren om knie artrose te behandelen. Hoe meer mogelijkheden je inzet hoe beter het resultaat zal zijn. Met het behandelen van knieartrose wordt eigenlijk bedoelt het weer soepeler krijgen van de knie. Het laten afnemen van eventuele zwelling en warmte en het verminderen van de pijn. Als het kraakbeen versleten is komt het helaas niet meer terug. Het is wel goed om te weten dat het kraakbeen niet kan herstellen door alle soorten injecties zoals PRP of stamcellen. Zelfs operaties kunnen dit op dit moment nog aantoonbaar niet al zijn er wel veel onderzoeken hierover gaande. Maar met de juiste belasting kan je het kraakbeen dus wel revitaliseren!

De beste manieren om de gevolgen van knie artrose te behandelen zijn:

  • Leefstijl aanpassing. Zorg dat je een gezond gewicht nastreeft en dat je voeding tot je neemt wat het kraakbeen voedt. In het Never.Stop.Running! programma lees je wat je hiervoor kan eten.

  • Voorkom onderbelasting. Blijf in beweging en smeer je knieën. Motion is lotion!

  • Zorg voor een optimale belasting van het kraakbeen. In het Never.Stop.Running programma leer je hoe je dit kan bewerkstelligen

  • Versterk je bovenbeen- en heupspieren. 

  • Werk aan je conditie. 

  • Volg de 3V methode om te voorkomen dat je steeds minder kan doen door slijtagepijn in je knieën. Verminder, Verleg en Versterk. In het Never.Stop.Running! programma leer je middels de 3V methode hoe jij kan blijven (hard)lopen ondanks artrose in je knie.


Door zoveel mogelijk van deze aanpassingen op te volgen kan je een operatie van de knie vaak meerdere jaren uitstellen of zelfs voorkomen!