Last van Knieholtepijn? 

Daar kan je direct al wat aan doen! Loop er niet onnodig lang mee rond

Knieholtepijn - De plantaris hypertonie

Een onbekende maar veel voorkomende oorzaak van pijn in de knieholte is een te gespannen klein spiertje in de knieholte, de musculus plantaris. De plantaris spier is een spier die loopt van het hielbeen naar de knieholte. Het gedeelte van de binnenzijde van het hielbeen tot onder de knieholte bestaat uit pees. In de knieholte bevindt zich het spiergedeelte van ongeveer 7-13 cm die loopt tot de buitenzijde van de knie net boven de knieholte.  

Deze spier beschermd de knie. Als omliggende spieren te zwak, te stijf of als de instabiel is door een blessure kan de plantaris spier verkrampen waardoor je pijn voelt in de knieholte. 


Bekijk het filmpje over uitleg van de plantaris hypertonie, de veroorzaker van pijn in je knieholte

Los knieholtepijn op met Kniepijnvrij

Een vaak gemiste oorzaak van pijn in de knieholte

Bij een plantaris hypertonie is dit kleine spiertje flink verkrampt. En omdat deze spier ook vastzit aan het kniekapsel wordt dit kapsel door het samentrekken van de spier gespannen. Het voortdurende samentrekken van deze spier-pees zorgt voor pijn in de knieholte, kuit en soms de enkel. Deze knieblessure wordt heel vaak gemist of niet goed begrepen! Vaak wordt er gedacht aan kraakbeenproblematiek of schade aan de meniscus. Bij een mri en rontgen foto worden dan vervolgens geen afwijkingen aangetroffen en wordt de patiënt weer met onverrichte zaken naar huis gestuurd. Soms wordt de patiënt nog doorgestuurd naar een fysiotherapeut. Echter zijn lang niet alle fysiotherapeuten op de hoogte van deze klacht (komt niet aan bod tijdens de studie) waardoor vaak de klacht niet goed behandeld wordt. Meestal wordt de knieholte gemasseerd en wordt er getraind maar omdat het een kapselspanner betreft kan de plantaris spier alleen ontspannen met gebruik van de Renshaw inhibitie middels een bepaalde soort manipulatietechniek, door Pierre van den Akker ontworpen. Pierre van den Akker was de medisch verzorger van het Nederlands elftal begin jaren 70 met Neeskens en Cruijff.  

Bekijk deze video voor de oplossing voor jouw knieholte klacht

En tevens wacht er dan een mooie aanbieding voor je!

Kniepijnvrij - Zo los je knieholte pijn op

Symptomen knieholtepijn

De typerende pijnklachten zijn gelokaliseerd in de knieholte, waarbij een constant drukkend gevoel en stekende pijn bij belasten wordt ervaren. Verder spreken patiënten van een strak gevoel rondom de knie. Er kan variatie in klachtenbeeld bestaan, maar in de basis is er een zeurende pijn of een strak gevoel rondom de knie. Provocerende momenten zijn hurken, op de knieën zitten, traplopen, een helling aflopen en met weerstand fietsen. Kenmerkend is het langdurige beloop van klachten en de therapieresistentie tegen relatieve of totale rust.


Bij onderzoek van de klacht wordt vaak het volgende gevonden:

  • Pijnlijke, gezwollen en gespannen spierbuik van de m. plantaris

  • Vaak een drukpijnlijke plek op de binnenzijde van het hielbeen. Hier lopen vezels van de pees van de plantaris spier naartoe.

  • Herkenbare pijn bij weerstand tegen buigen bij de knie in passieve (over)strekking.

  • Het overstrekken van de knie is gevoelig of verminderd. 

  • Verder kunnen pijnklachten voorkomen op de plaatsen waar het kniekapsel extra onder spanning staat. Dit komt vooral voor rond de aanhechting van de kniepees en de gewrichtsspleten.

  • De knie kan stabieler testen bij de voorste schuiflade test door de verhoogde spierspanning. 

Wil jij Kniepijnvrij worden EN ook bijdragen aan de bescherming van de neushoorns en hun leefgebied?

Dat kan! Kniepijnvrij draagt 5% van elk verkocht programma af aan Save the Rhino

Waar komt pijn in de knieholte vandaan?

Doorgaans zijn er 5 oorzaken aan te wijzen voor de pijn in je knieholte:


  • Spierzwakte
    Dit betreft zwakte van de hamstrings. De hamstring is de spier aan de achterkant van je bovenbeen. Door zwakke hamstrings kan de plantaris spier overbelast worden.  De plantaris spier heeft als belangrijkste functie om overstrekken van de knie te voorkomen. De hamstrings zorgen hier ook voor. Als deze te zwak zijn dan raakt de plantaris spier overbelast en kan deze gaan verkrampen wat de pijn in de knieholte geeft.


  • Verminderde stabiliteit
    Soms kunnen je spieren nog zo sterk zijn, maar is de coördinatie niet goed. De basis van goede kracht is de aansturing. Een gebrek aan stabiliteit vanuit je enkels, knieën en heup kan je te veel belasting geven op je knie. De aansturing gebeurt vanuit het ruggenmerg (lower motor neurons) en vanuit het de hersenen. (upper motor neurons). De hersenen kunnen de lower motor neurons remmen of juist stimuleren. Bij knieholtepijn blijkt het dat deze aansturing niet goed verloopt en dat de hersenen de lower motor neurons te veel remmen of juist te veel stimuleren. 


  • Verminderde Flexibiliteit

    Stijve hamstrings zijn de 3e algemene oorzaak van pijn in de knieholte. Door stijve hamstrings komt er meer spanning op de knieholte. Hier reageert de plantaris spier dan weer op waardoor deze gaat verkrampen en de knieholtepijn veroorzaakt.

  • Specifieke Overbelasting

    Er zijn ook wat meer specifieke oorzaken aan te wijzen voor de pijn in de knieholte. Deze komen wat minder vaak voor dan de eerst genoemde 3 oorzaken. Knieholtepijn kan namelijk ook worden veroorzaakt door verhoogde of gewijzigde trainingsbelasting of kan optreden bij verandering van looptechniek. Rennen, springen en excentrische belasting zijn provocerend. Wielrennen provoceert klachten als gevolg van geforceerd ‘doorhalen’ of verkeerd afgestelde plaatjes onder de fietsschoen.


  • Een operatie of ander letsel in de knie

    In de praktijk zie ik ook geregeld patienten die pijnklachten hebben in de knieholte als gevolg van een operatie, artrose of meniscusletsel. Doordat de knie is aangedaan gaat de plantaris spier verkrampen om de knie te beschermen tegen verdere schade. Dit kan vervolgens nog meer pijn geven in de knieholte. Door de plantaris spier te behandelen en de knie te trainen gaat de verkramping eruit en blijft de pijn als gevolg van het letsel in de knie nog over. De ervaring hierbij is dat de pijn in de knieholte zeker voor 50% kan verminderen door de plantaris spier gericht aan te pakken.

Liever eerst een paar (gratis) oefeningen proberen?

Oefeningen voor een soepele rug en een (onbekende) super effectieve rekoefening voor je knieholte verminderen direct de pijn in je knie!

  • Ontvang nu onze gratis tips en 3 oefeningen voor de pijn in jouw knieholte
  • Duidelijke video instructies en uitleg over knieholte pijn
  • Makkelijk uit te voeren, iedereen kan het!
  • Voorkom dat je onnodig lang met pijn in je knieholte rond blijft lopen.
50%
Start direct
Je kan je hier altijd weer voor uitschrijven
Ja, ik wil ook waardevolle tips per mail ontvangen!
Ja ik wil deze tips en gratis oefeningen!
Met het Knieholte programma van Kniepijnvrij los jij wel je knieholtepijn op!

Pijn in knieholte oplossen

Hoewel het een erg vervelende en langdurige blessure betreft kan het ook snel opgelost worden.  

Het is essentieel om de oorzaak van de pijn in jouw knieholte aan te pakken. Als je dat niet doet is de kans zeer groot dat de pijn in je knieholte terug komt. Hiervoor moet je oefeningen doen. Dit zijn oefeningen om je stabiliteit te verbeteren en de spierkracht en flexibiliteit van je hamstrings te vergroten. Je kan deze oefeningen ook doen als de plantaris spier nog niet losgemaakt is met de sleutelmanipulatie. Met de oefeningen voor de pijn in je knieholte haal je de oorzaak van de verkramping van de plantaris spier weg waardoor deze vervolgens weer kan ontspannen. Soms is het dan nog nodig om de spier met de sleutelmanipulatie te ontspannen. Als dit is gebeurd hoef je daarna niet meer zo veel te trainen omdat je dat al aangepakt hebt. In 90% van de gevallen is de klacht binnen 3-4 behandelingen opgelost! De techniek die hiervoor benodigd is betreft de van den Akker sleutelmanipulatie. Deze techniek is niet bekend bij 95% van de fysiotherapeuten en daarom wordt deze klacht vaak niet goed behandeld. Het is echter wel een pijnlijke techniek, als is deze snel voorbij en kan er direct een forse pijnverlichting optreden. No pain no gain en de uitspraak zachte heelmeesters maken stinkende wonden is hierbij zeker van toepassing. 

Met het online knieholtepijn programma van Kniepijnvrij ga je werken aan het verbeteren van je stabiliteit, de kracht en de flexibiliteit van je hamstrings. Ga direct aan de slag en werk aan de oorzaak van de pijn in je knieholte met dit nieuwe programma van Kniepijnvrij®!

    De van den Akker sleutelmanipulatie

    De manipulatietechniek bestaat uit het aandrukken van drie verschillende triggerpoints (1: plantair-mediale rand calcaneus 2: dorsale calcaneus 3: mediale calcaneus) op de hiel en het drie maal stevig masseren van de knieholte. Indien nodig kan massageolie worden gebruikt. Na het aandrukken van het eerste punt  wordt mediaal in de knieholte gemasseerd vanuit het hielbeen over het verloop van de pees. Na aandrukken van het tweede punt wordt meer naar buiten in de richting van de aanhechting gemasseerd. Tot slot volgt na het aandrukken van het derde punt weer een massage aan de binnenkant in de knieholte. Het aandrukken van de triggerpoints en de massages worden gedurende 15 seconden uitgevoerd. Deze plantarismanipulatie wordt uitgevoerd in buiklig. Bij het aandrukken van de triggerpoints is de knie in 90° buiging en de voet in maximale dorsaalflexie/strekking. Bij het masseren is de knie in strekking en is de voet ook in maximale strekking. Na iedere massage wordt het onderbeen telkens enkele seconden los geschud. Het aandrukken zorgt voor een tijdelijke ontspanning van de plantaris spier, wat verdere massage mogelijk maakt. Het aandrukken, dat pijnlijk is, wordt gedaan met een puntig, maar niet scherp voorwerp. Hiervoor wordt vaak een sleutel gebruikt, waardoor de manipulatietechniek ook wel sleutelmanipulatie wordt genoemd. De massages in de knieholte zorgen voor een oppervlakkige kneuzing van de huid, waardoor er nog enkele dagen een nareactie gevoeld kan worden.


    Wat kun je zelf doen aan de pijn in de knieholte?

    Je zal moeten starten met oefeningen om de oorzaak van de verkramping van de plantaris spier in de knieholte aan te pakken. Dit zijn oefeningen om de hamstring soepeler en sterker te maken. Soms zal je ook aandacht moeten besteden aan de stabiliteit. Als er sprake is van instabiliteit door zwakke enkels of knieën dan kan de plantaris spier opnieuw verkrampt raken. Verder kan je eigenlijk niet veel zelf doen als je deze klacht hebt omdat het vaak niet vanzelf over gaat, ook niet met rust. En ook met een gewone massage van de knieholte ontspant deze plantaris spier niet. Hier zijn dus echt gerichte oefeningen en waar nodig ondersteund met de sleutelmanipulatie om de spier echt goed ontspannen te krijgen. Preventief kan je ervoor zorgen dat je hamstrings soepel en sterk zijn en dat je een goede stabilteit hebt over je enkels, knieën en heupen. Dat kan je bereiken met het nieuwe online programma voor knieholtepijn. Zorg ook voor een gedoseerde opbouw van de (hardloop) belasting.



    Vooruitzichten om te herstellen van knieholtepijn

    De plantaris hypertonie reageert vaak erg goed op de sleutelmanipulatie en doorgaans is 90% van mijn cliënten binnen 3-4 behandelingen klachtenvrij mits ze ervoor zorgen dat ze ook de oorzaak aan pakken met het online oefenprogramma.  In 9 van de 10 gevallen is na de eerste behandeling met de sleutelmanipulatie al meer dan 50% van de klacht verdwenen!



    Heb jij last van een plantaris hypertonie en wil je hiervan af? Wist je dat je zelf al heel snel en effectief aan de slag kan gaan om de pijn in je knieholte te verhelpen?  Start dan nu met het knieholtepijn programma van de Kniepijnvrij® Methode. 

Twijfel je over de diagnose?

Dat is geen probleem. Doe de Kniepijnvrij test en krijg het antwoord op je mail en ontdek wat Kniepijnvrij voor jouw pijn in de knie kan betekenen! Als bonus krijg je gelijk tips en oefeningen om de pijn te verlichten.


Twijfel je nog welk programma het beste bij jou past? 

Stuur Stijn dan een e-mail en dan krijg je persoonlijk antwoord.