Kniepijnvrij - De Jumpers knee (springers knie) 

Een jumpers knee gaat niet vanzelf over. Kom op tijd in actie en voorkom dat je onnodig lang met deze vervelend blessure blijft rondlopen. 

Jumpers knee Symptomen 

Bij het ontstaan van de jumpers knee speelt overbelasting een belangrijke rol. Klachten kunnen variëren afhankelijk van de duur van de blessure.

De klachten kunnen worden ingedeeld in vier stadia, welke voor alle peesblessures gelden:

  • Pijn/stijfheid na inspanning.
  • Pijn ook bij warming-up.
  • Pijn tijdens hele inspanning.
  • Pijn dag na inspanning en bij dagelijkse activiteiten.


Wat is een jumpers knee? Bekijk het filmpje voor mijn uitleg

In eerste instantie bestaan de klachten vaak uit pijn tijdens en na het sporten met klachtenvrije periodes als er niet gesport wordt. Bij langdurige overbelasting kunnen de klachten ook in rust op gaan treden en gaan ze vaak niet meer weg.


De meest voorkomende klachten zijn:

  • pijn aan de onderzijde van de knieschijf;

  • zwelling van de kniepees;

  • stijfheid en/of startpijn;

  • in eerste instantie vermindering van klachten tijdens/na warming up (als de spieren warm zijn) met nareactie bij staken van sportbelasting

Dit is wat anderen over Kniepijnvrij® zeggen

Ik kan weer crossfitten!

“Na 3 jaar lang pijnlijke oefeningen gedaan te hebben bij de fysiotherapeut heeft Kniepijnvrij ervoor gezorgd dat mijn knie snel weer goed voelt! Zonder pijnlijke oefeningen!”


Selena - crossfitster
Ik ben kniepijnvrij!

“Na 5 jaar verschillende onderzoeken en behandelingen gehad bij verschillende artsen, fysiotherapeuten en manueel therapeuten ben ik eindelijk af van de pijn in mijn knie. Na acht weken was ik zo goed als pijnvrij en ben ik Stijn en zijn Kniepijnvrij Methode heel dankbaar!”

Eva - fitness
Ik kan weer mijn werk uitvoeren!

Mijn chronische jumpers knee ging maar niet over. Door Kniepijnvrij kan mijn knie inmiddels de zwaarste belasting weer aan! Heel erg bedankt Stijn dat je mij met Kniepijnvrij van de vreselijke pijn af hebt kunnen helpen!

Max - Professioneel skiër

Oorzaken Jumpers knee

De jumpers knee wordt ook wel springers knie of patella tendinopathie genoemd. Door een disbalans tussen de (over)belasting van de pees en de mate waarin de pees belastbaar is, ontstaat aan de onderzijde van de knieschijf een verminderde peeskwaliteit. De chronische irritatie van deze pees brengt belastingsafhankelijke klachten van pijn en soms zwelling van de pees aan de onderzijde van de knieschijf met zich mee. Als de klachten langer aanwezig zijn kunnen er ook klachten in rust blijven bestaan, waardoor sporten moeizaam gaat of helemaal niet meer mogelijk is. Vaak worden deze klachten gezien bij sporten met veel sprongbelasting, zoals volleybal en basketbal. Bij sporten waarbij veel belasting op de kniepees komt, zoals hardlopen, veldsporten of bergwandelen komt deze blessure ook regelmatig voor.

De jumpers knee ontstaat door een chronische overbelasting van de pees. Dit begint vaak met acute overbelasting, waarbij microscheurtjes in de pees ontstaan. Het lichaam heeft niet de tijd dit goed te herstellen voor een volgende training, waardoor er opnieuw microscheurtjes ontstaan. Uiteindelijk leidt dit tot een verminderde peeskwaliteit. Dit uit zich in belastingsafhankelijke pijnklachten aan de onderzijde van de knieschijf, welke in een later stadium ook in rust kunnen blijven bestaan.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van deze klachten:

  • Sprongbelasting. Sprongsporten geven een grotere kans op kniepees klachten.
  • Spierverkorting. Verkorting van de dijbeenspieren (hamstrings) en bovenbeenspieren (quadriceps) vergroot de kans op overbelasting van de kniepees.

  • Eerdere blessure. Na herstel van een eerdere blessure kan men te veel, te snel willen, waardoor overbelasting op de loer ligt. Door plotselinge verhoogde belasting op de kniepees kan een overbelasting ontstaan. 

  • Verminderde romp- en bekkenstabiliteit. Hoewel het een knieprobleem betreft speelt de hele onderste keten stabiliteit (stabiliteit van romp tot voeten) mee. Indien dit onvoldoende is, is de kans op een overbelastingsblessure groter.

  • Statiekafwijkingen. Statiekafwijkingen zoals platvoeten of holvoeten, beenlengteverschil, X- of O-benen, kunnen een rol spelen bij het ontstaan of onderhouden van klachten van de kniepees.

  • Compressie. Dit zie je veel bij beroepen waarbij je veel op de knieën moet zitten zoals bouwvakkers. De pees wordt dan tegen het bot aan gecomprimeerd en dit kan dan ook zorgen voor een kniepeesontsteking,

Gebruik dit programma om van jouw jumpers knee af te komen. Bekijk het filmpje

Jumpers knee behandeling

Als de diagnose gesteld is, zullen de verschillende behandelopties met je worden doorgenomen. In overleg met jou zal een, voor dat moment, beste behandeling worden bepaald.
De behandeling van een jumpers knee bestaat uit een benadering van meerdere facetten. Het is belangrijk om te weten dat peesherstel langzaam verloopt, waardoor vaak een langdurige actieve revalidatie nodig is van enkele maanden. 

De behandeling bestaat uit:

  • Alternatieve/gedoseerde sportbelasting onder de pijngrens om de basisconditie op peil te houden.

  • Intensieve oefeningen voor de jumpers knee. Hierbij is een gedoseerde opbouw van de belasting essentieel. De pees moet gedoseerd en in fases getraind worden. 

  • Optimaliseren van de statiek.

  • Verbeteren romp, knie en enkelstabiliteit middels oefentherapie.

  • Ondersteunende maatregelen zoals patellabandje. 

  • Rek- en ontspanningsoefeningen van de hamstrings en quadriceps indien er spierverkortingen zijn.

Het is erg belangrijk de oefeningen technisch goed uit te voeren. Het is belangrijk om te weten dat de oefeningen in het begin de herkenbare pijn vaak provoceren. Schrik daar niet van (de pees moet juist belast en geprikkeld worden), maar laat op een schaal van 0-10 een pijnscore van maximaal 4 toe (0=geen pijn, 10= ergste pijn die je  kan voorstellen).
Andere mogelijke behandelingen zijn hieronder weergegeven, vaak komen deze pas in beeld als oefentherapie onvoldoende effect heeft of worden gecombineerd met fysiotherapie. 

  • Medicijnen (paracetamol, NSAID).

  • Tape (of brace) voor de jumpers knee

  • Shockwave therapie 

  • Autologe bloedinjectie (PRP injectie)

Wat kan je zelf doen?

 Als je last hebt van een jumpers knee, kan je zelf al beginnen om de belasting wat terug te nemen. Als je pijnklachten ervaart tijdens het sporten, mogen deze niet boven een pijnscore 3-4 uitkomen (0=geen pijn, 10= ergste pijn die je kan voorstellen). Koelen na belasting kan verlichting geven, net als het dragen van een zogenaamd patellabandje. Om de klachten goed aan te pakken is vaak oefentherapie nodig.  In het kopje hieronder heb ik vast wat oefeningen genoemd. Bij klachten in stadium één of twee kan het soms al voldoende zijn om alleen de belasting tijdelijk te verminderen en bijvoorbeeld alternatieve sporten te beoefenen zoals fietsen, zwemmen of fitness (indien dit zonder pijn gaat). Bij stadium drie en vier is zijn intensieve oefeningen voor de jumpersknee vrijwel altijd noodzakelijk naast het verminderen van de belasting.

Jumpersknee oefeningen

DE oefening voor de springersknie bestaat niet. Dit is omdat de belasting op de kniepees gedoseerd opgebouwd moet worden. En daarbij horen elke keer weer nieuwe oefeningen. Als ik 1 oefening zou moeten adviseren dan is dat de spanish squat oefening. Deze oefening is goed onderzocht en de wetenschap toont aan dat het doen van deze oefening een goede start is voor de eerste fase van de revalidatie of als warming up voor de rest van de oefeningen voor de springersknie. Uit onderzoek komt ook naar voren dat het doen van deze oefening de pijn kan verminderen! En zelfs meer dan het nemen van een paracetamol! Het heeft dus ook zin om deze oefening te doen als je veel last hebt van je knie, na bijvoorbeeld een training of wedstrijd. De oefening moet je dan 5x 45 seconden volhouden. Tussendoor houdt je ongeveer 1 tot 1 1/2 minuut rust. De oefening dien je statisch uit te voeren. Dat betekent dat je in de zelfde hoek blijft zitten van ongeveer 60-70 graden. Dit zal lekker gaan branden in je bovenbeenspieren! Kijk hieronder voor de uitvoering van de spanish squat in een filmpje! 


KNIEPIJNVRIJ JUMPERSKNEE OEFENING - UITVOERING SPANISH SQUAT 

Vooruitzichten over het herstel van de jumpers knee

Een groot deel van de sporters reageert goed op oefeningen voor de jumpers knee, met name als het aantal aanbevolen herhalingen ook gehaald wordt en men consequent de oefeningen blijft uitvoeren en indien mogelijk verzwaren. Soms blijven de klachten wat sluimerend aanwezig of verdwijnen ze onvoldoende met alleen oefentherapie. 

Wil jij ook herstellen van jouw jumpersknee start dan met het online Kniepijnvrij kniepees revalidatie programma en klik op de link hieronder!

Twijfel je over de diagnose?


Doe dan eerst de Kniepijnvrij test en ontvang gelijk gratis tips en oefeningen voor jouw knieklacht