Kniepijnvrij - Het plica syndroom

Heb je last van kniepijn? Met de gratis kniepijntest kan je ontdekken van welke blessure je last hebt. Vervolgens kan je gericht aan de slag om je klachten op te lossen.

Een niet veel voorkomende oorzaak van pijn aan de binnenkant van de knie is het plica syndroom. De plica kan ook aan de bovenkant, onderkant of buitenkant van de knieschijf en dan ook daar pijnklachten geven bij het buigen van de knie. Een plica (is latijns voor kapselplooi) wordt veroorzaakt door een aangeboren verdikking van het synoviale membraan (kapsel) en geeft over het algemeen geen klachten. In de literatuur wordt een plica beschreven als een van de oorzaken van pijn aan de voorkant van de knie.

Plica’s kunnen op meerdere locaties rond de knieschijf voorkomen. De plica die het meest klachten geeft is de plica aan de binnenzijde van de knie. Deze komt bij 20-60% van de gevallen voor.  (1) Maar ook komen er plica’s voor aan de bovenzijde, buitenzijde en onderzijde van de knie die pijn kunnen geven. Een plica is zoals eerder gezegd een kapselplooi. En deze hoeven lang niet altijd klachten te geven. Er zijn bij kadaverstudie’s (snijzaal onderzoek bij overleden mensen) vaak plica’s aangetroffen die geen klachten hebben gegeven. Het is belangrijk dat het plica syndroom wordt onderkend en goed behandeld wordt omdat dit op langere termijn kraakbeenschade kan geven van het bovenbeen.

Als een plica wel klachten geeft dan zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Pijn

 • Zwelling

 • Stijfheid van de knie.

 • Blokkades van de knie. Met naam na lang zitten.

 • Klikkend gevoel. Dit komt met name voor bij het buigen van de knie tussen 70 en 100 graden.

 • Ook voelt de knie lang niet altijd stabiel en zakken mensen er soms door heen

Ik kan weer crossfitten!

“Na 3 jaar lang pijnlijke oefeningen gedaan te hebben bij de fysiotherapeut heeft Kniepijnvrij ervoor gezorgd dat mijn knie snel weer goed voelt! Zonder pijnlijke oefeningen!”


Selena - crossfitster
Ik ben kniepijnvrij!

“Na 5 jaar verschillende onderzoeken en behandelingen gehad bij verschillende artsen, fysiotherapeuten en manueel therapeuten ben ik eindelijk af van de pijn in mijn knie. Na acht weken was ik zo goed als pijnvrij en ben ik Stijn en zijn Kniepijnvrij Methode heel dankbaar!”

Eva - fitness
Ik kan weer mijn werk uitvoeren!

Mijn chronische jumpers knee ging maar niet over. Door Kniepijnvrij kan mijn knie inmiddels de zwaarste belasting weer aan! Heel erg bedankt Stijn dat je mij met Kniepijnvrij van de vreselijke pijn af hebt kunnen helpen!

Max - Professioneel skiër

OORZAKEN

Een plica kan wel klachten gaan geven na bijvoorbeeld een operatie of een trauma van de knie. Een bekend trauma is het vallen op de knie of het stoten van de knie tegen het dashboard bij een auto-ongeluk. Ook kan herhaalde overbelasting ervoor zorgen dat een plica gaat ontsteken en groter wordt. Dit wordt vooral bij fietsers en hardlopers gezien. Deze plica gaat dan inklemmen tussen de knieschijf en het bovenbeen. Dit geeft dan vaak een scherpe pijn. Meestal is deze pijn aanwezig in een bepaalde hoek. Meestal ligt dit tussen de 70 en 100 graden buiging. Hier wordt de plica ingeklemd tussen de quadricepspees (pees van de bovenbeenspier) en de trochlea (gootje van het bovenbeen waar de knieschijf door heen spoort) (2). Hierdoor wordt de plica minder elastisch, dikker en fibrotisch (verlittekend). Dit kan op den duur zelfs lijden tot kraakbeenschade van de mediale femur condyl (bovenbeenbot). (3) De plica kan er dan voor zorgen dat het hele kapsel gaat ontsteken. Je kan dan een zwelling van de knie zien. Meestal is deze zwelling ook boven de knie te zien. Als de plica inklemt en weer loskomt bij het buigen kan dit een klikkend gevoel en soms ook een geluid geven. Het kan er zelfs voor zorgen dat de knie op slot gaat zitten nadat je lang gezeten hebt met gebogen knieën. Vaak lijkt dit dan op een meniscusprobleem maar in dit geval gaat het om een inklemmende plica die de pijn geeft aan de voorkant van de knie. De meniscus geeft juist vaak pijn diep in de knie. Bij orthopedisch chirurgen wordt de plica vaak toegevoegd als een “verlegenheidsdiagnose”. Dit komt er op neer dat er bij onbegrepen kniepijn is maar gekeken wordt via een kijkoperatie. Bij deze kijkoperatie wordt dan niks gevonden behalve een plica, (die dus heel vaak maar dus maar in een beperkt aantal gevallen geeft). Deze plica wordt dan de schuld gegeven van de klachten en deze wordt weggehaald. Niet heel zeldzaam heeft de patiënt dan vaak meer klachten na de operatie dan ervoor omdat de plica niet de oorzaak was maar dat er waarschijnlijk was van een niet goed behandelde knieschijfpijn. 

Maar als er wel echt sprake is van een symptomatische plica wordt deze in 100% vd gevallen met pijn en in 86% vd gevallen met een blokkerende knie na lang zitten.

Onderzoek:

Patiënten geven vaak intermitterende niet-specifieke pijn aan de voorkant van de wat wordt geduid als verschietend, klikkend, schurend of of ploppend gevoel langs de binnenkant van de knie tijdens het buigen en het strekken. De knie kan gevoelig, gezwollen en stijf aanvoelen. Symptomen zijn in het onderzoek soms moeilijk te voorkomen van andere aandoeningen zoals meniscusscheuren, gewrichtskraakbeenletsels of osteochondritische laesies. Patiënten kunnen ook klagen over atypische symptomen, waaronder pseudolocking (gevoel van op slot gaan) van de knie of zich zelfs manifesteren als vaag gelokaliseerde pijn in het scheenbeen, soms naar boven uitstralend naar de lies. Waar hoofdpijn zijn door vergrendeling en scherpe pijn, moet een probleem van de meniscus eerst uitgesloten,

De diagnose wordt tijdens het onderzoek gesteld. Bij een gestrekte ontspannen knie kan de plica (aan de binnenkant van de knie) als een koord worden gevoelt. Dit is dan ook vaak pijnlijk. Dit verschilt dan met de andere knie. (6) Er zijn 2 testen die hiervoor gebruikt worden:

 • De Hughston's plica-test

 • en Stottertest

De plek waar een plica vaak wordt gevoelt.

null

Als de diagnose onzeker is kan vanuit een arts aanvullende diagnostiek worden ingezet om de diagnose te bevestigen. Als deze duidelijk is kan er gestart worden met de behandeling.

De behandeling van het plica syndroom is in eerste instantie conservatief (geen operatie). Bij 40% van de mensen heeft dit een effect na een periode van 3-6 maanden. (4)

De volgende zaken worden vanuit de literatuur aangeraden:

 • Rust

 • NSAID's (ontstekingsremmers)

 • IJs

 • brace / tape

 • rekken van de hamstrings / kuitspieren en bovenbeenspieren

 • goed schoeisel / inlegzooltjes

 • gewichtsverlies indien overgewicht aanwezig is.

 • gedoseerde oefentherapie.


Indien dat geen effect geeft kan een arts een injectie zetten. Mocht dat geen baat hebben dan is een operatie waarbij de plica wordt weggehaald een laatste optie. Bij 80% van de patiënten heeft dit geleid tot en goed resultaat (5). Echter dit werd alleen behaald bij patiënten die klachten een duidelijk plica syndroom hadden, jong waren en niet te lang klachten hadden. De uitkomst werd slechter als de diagnose niet correct was, zoals eerder vermeld, en bij kraakbeenschade of een slechte uitlijning van de knie.

Bij de kniepijnvrij methode wordt een plica als behandeld behandeld. Essentieel is dat de plica niet elke keer weer opnieuw wordt ingeklemd. Bovenbeentraining waarbij dat gebeurd is niet wenselijk. Het is dus belangrijk om te gaan kijken wanneer dat gebeurd en hoe dat voorkomen kan worden. Als dat duidelijk is en deze provocerende activiteiten vermeden worden heeft de plica tijd nodig om de ontsteking kwijt te raken. In de meeste gevallen klemt deze dan niet meer in want de ontsteking is geslonken is de plica minder dik. Deze fase kan wel een week van 6 duren. In die tijd gaan we aan de slag met het verbeteren van de uitlijning, het versterken van de heupspieren en het flexibel krijgen van de bovenbeenspieren, de hamstrings en de kuitspieren. Ook wordt er gekeken wat de knie wel kan hebben. Want het is zaak de knie wel belastbaar te houden zodat je straks snel weer op je oude niveau kan functioneren en zelfs niet beter omdat de kleine spieren die je helpen je knie in de goede richting te sturen veel beter zullen functioneren! Na deze fase kan er gestart worden met het gedoseerd trainen van de bovenbeenspieren om te voorkomen dat de klachten terugkomen en dat je weer aan je sport kan beginnen. 


Wat kun je zelf doen?

In de eerste instantie is het belangrijk de knie gedoseerde rust te geven en je sportactiviteiten aan te passen. IJs kan voor verlichting zorgen. Ook het rekken van je bovenbeenspieren en je kuitspieren kan verlichting bieden. Mocht dit niet helpen is het zaak een gespecialiseerde fysiotherapeut in het schakelen. Ook de kniepijnvrije methode is uiterst effectief voor deze klacht.Vooruitzichten

Ongeveer 40% zonder operatie van deze klacht. Andere studies geven gelukkig wel een hoger percentage. Wat alle studies aangeven is dat er minimaal 3 maanden getracht moet worden de klacht op te lossen met oefeningen en ondersteunende middelen zoals ijs, tape, of ontstekingsremmers.