Chronische kniepijn

Als je meer dan een paar maanden pijn in je knie hebt gehad, zal je pijnsysteem efficiënter zijn in het produceren van pijn. Dit is het geval bij chronische pijn. 

Dit is wat er na verloop van tijd gebeurt - je systeem wordt gevoeliger. Het leert pijn. Zenuwcellen in je ruggenmerg en hersenen veranderen van eigenschappen om sneller te reageren. Precies hetzelfde gebeurt wanneer je een nieuwe vaardigheid leert, zoals piano spelen - zenuwcellen veranderen hun eigenschappen om sneller te reageren. Het proces is hetzelfde. De betrokken zenuwcellen zijn verschillend.

Aan de volgende zaken merk je dat je pijnsysteem gevoeliger is geworden.

  • Je lichaam begint gevoeliger te voelen dan vroeger.
  • Activiteiten die vroeger wat pijn veroorzaakten, veroorzaken nu veel pijn.
  • Activiteiten die meestal niet pijnlijk waren, beginnen pijnlijk te worden.

Deze dingen gebeuren ook direct na een knieblessure - je kunt misschien zien hoe uitstekend het pijnsysteem functioneert in het beschermen van je weefsels. De pijn lost vaak op wanneer de weefsels genezen. Wanneer de pijn echter blijft bestaan en de gevoeligheid toeneemt, kan het voelen alsof je blessure erger wordt, maar dat is heel onwaarschijnlijk.

Andere tekenen dat je pijnsysteem te beschermend wordt, zijn onder meer:

  • Je pijn kan zich verspreiden, of het kan van de ene kant van je lichaam naar de andere gaan, of van de ene locatie naar de andere, of nieuwe plekken worden pijnlijk.
  • Je kan spierkrampen hebben. Dat kan echt beangstigend zijn, vooral als je ze niet begrijpt of niet weet wat de oorzaak is. Het kan een andere manier zijn waarop je lichaam een pijnlijke plek beschermt. Het is bijna nooit een teken dat je iets hebt beschadigd.
  • Je kunt zelfs merken dat je gevoeliger wordt voor dingen die niet gerelateerd zijn aan je lichaam - harde geluiden, ongebruikelijke geuren - enigszins irritante mensen kunnen erg irritante mensen worden.

Al deze dingen laten zien dat jouw systeem 'alert' is. Pijn kan feitelijk op en neer worden gezet door je gedachten, gevoelens en andere dingen die gaande zijn in je leven - dingen die eigenlijk niets te maken hebben met het pijnlijke lichaamsdeel!

Pijnwetenschappers begrijpen hoe dit werkt en het is eigenlijk heel logisch. Veel mensen begrijpen het echter niet - zelfs sommige gezondheidswerkers. Een ding dat we absoluut zeker weten, 100%, is dat een gevoelig pijnsysteem GEEN teken is dat je een zwakke persoonlijkheid of een zwakke geest hebt; het betekent NIET dat je gek wordt en het betekent NIET dat je blessure erger wordt of je lichaam uit elkaar valt.

Het betekent dat je lichaam zichzelf te goed beschermd. 

Wanneer ons pijnsysteem te beschermend wordt, stopt het met het doen van de bewegingen, activiteiten en andere dingen die eigenlijk nodig zijn voor herstel van de pijn in jouw knie.

Maar we weten dat je 'pijn gewoon niet kunt verslaan' omdat dit gevoelige systeem dat pijn veroorzaakt ook het systeem is dat je helpt je te herstellen! Iedereen kan nieuwe manieren leren om zijn pijnsysteem bij te scholen om minder beschermend te zijn. Bij de Kniepijnvrij® Methode leer je hoe je dit overbeschermende pijnsysteem kan trainen!


Berichten over Chronische kniepijn:
"Kniepijn: Gaat het Echt Vanzelf Over?"
0
"Kniepijn: Gaat het Echt Vanzelf Over?"
Ontdek of je last hebt van het patellofemoraal pijnsyndroom op Kniepijnvrij.nl"
0
Ontdek of je last hebt van het patellofemoraal pijnsyndroom op Kniepijnvrij.nl
Ontdek of je last hebt van het patellofemoraal pijnsyndroom op Kniepijnvrij.nl"
Kniepijn tijdens je vakantie? Dit kan je doen
0
Kniepijn tijdens je vakantie? Dit kan je doen
Kniepijn tijdens je vakantie? Dit kan je doen
Dit is waarom je vroeger geen kniepijn had maar nu wel
0
Dit is waarom je vroeger geen kniepijn had maar nu wel
Dit is waarom je vroeger geen kniepijn had maar nu wel
Pijn in je knie! Wat nu?
0
Pijn in je knie! Wat nu?
Pijn in je knie! Wat nu?