Kniepijn tijdens je vakantie? Dit kan je doen
26 juli 2023 

Kniepijn tijdens je vakantie? Dit kan je doen

Als je tijdens je vakantie last krijgt van kniepijn kan dat je vakantieplezier erg in de weg staan. Voor sommige mensen staat vakantie voor rust en niks doen. Maar voor andere is een actieve vakantie de manier om te ontspannen.Bij een actieve vakantie loop je het risico je knieën bloot te stellen aan ongewone belasting, waardoor een overbelastingsblessure van je knie op de loer ligt. Daarnaast bestaat het risico op een acute knieblessure.

Lees verder om te ontdekken wat je kan doen aan voorbereiding en wat je kan doen als je een knieblessure oploopt tijdens je vakantie.  Wist je dat je hiervoor tijdens je vakantie eenvoudig een videoconsult bij Kniepijnvrij en FysioHolland kan aanvragen?


Zorg voor de juiste voorbereiding om kniepijn tijdens je vakantie te voorkomen

Voorbereiding: Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je op reis gaat, bereid je je knieën goed voor. Heb je al last van een knieblessure en ga je een actieve vakantie tegemoet. Laat je vakantie niet verpesten door kniepijn en zorg dat je al aan de slag gaat met het versterken van je beenspieren met gerichte oefeningen, bijvoorbeeld uit een van de Kniepijnvrij programma's

Schoenen: Kies voor comfortabele schoenen die voldoende ondersteuning bieden aan je voeten en knieën. Investeer in schoenen die speciaal zijn ontworpen voor wandelen of andere activiteiten die je tijdens je vakantie wilt doen.

Houding: Let op je houding. Houd tijdens je reis je houding in de gaten, vooral als je langere tijd moet zitten. Neem regelmatig pauzes om even te bewegen en je benen te strekken.


Voorkom kniepijn tijdens je vakantie: Plan voldoende rustmomenten in om overbelasting van je knieën te voorkomen

Rustmomenten: Plan voldoende rustmomenten in je vakantie om je knieën te ontlasten. Zeker als je gaat hiken in de bergen. In ons vlakke Nederland zijn wij niet gewend om veel te stijgen en te dalen.Het wandelen in bergachtig terrein vraagt veel van je beenspieren, vooral van je quadriceps en hamstrings. Versterk deze spieren voorafgaand aan je wandeltocht met gerichte oefeningen om je knieën te ondersteunen en te beschermen. Echter zullen deze spieren alleen spierpijn geven.

De kniepezen en het knieschijfgewricht worden bij het hiken in de bergen met name flink belast en deze kunnen forse klachten geven die je wandelingen echt kunnen verpesten. Overmatige belasting kan leiden tot pijn en ongemak, dus neem de tijd om geregeld een pauze in te lassen en te ontspannen en je knieën te laten herstellen. Ga je meerdere dagen achter elkaar wandelen in de bergen en wil je kniepijn voorkomen? Investeer dan in oersterke pezen en knieën en start met het jumpers knee programma van Kniepijnvrij. Met dit programma versterk jij je kniepezen en knieschijfgewricht en voorkom jij kniepijn in de bergen.

Kniepijn tijdens je vakantie: Wat kan je doen om de kniepijn te verlichten?

Medicatie: Neem indien nodig pijnverlichtende middelen mee op reis. Paracetamol kan prima werken tegen pijn. Ibuprofen is naast een pijnstiller ook een ontstekingsremmer en kan overbelastingsklachten van de knie verminderen. Het risico is wel dat je hierdoor de pijn niet meer voelt en weer doorgaat en dat je de overbelastingsklacht op de langere termijn kan verergeren. Voltarin Emulgel Forte kan je gebruiken om lokale overbelastingsklachten aan de kniepezen mee te verlichten.

IJs: IJs helpt goed tegen pijn en kan je om deze reden ook gebruiken om direct de pijn te verminderen. Zorg dat je altijd iets tussen het ijs en je huid doet om bevriezing van je huid te voorkomen. Het beste kan je ijs intemitterend toepassen ipv langdurig.Dat betekent dat 10 minuten ijs, 10 minuten kamertemperatuur, 10 minuten ijs beter werkt op pijnvermindering dan 20 min continu ijstherapie

Lees ook dit artikel over de toepassing van warmte of koude bij acute knieklachten.

Liever wil je natuurlijk niet aan de medicatie en gelukkig kan je veel oplossen met oefeningen!

Bekijk hieronder mijn video over welke oefeningen je kan doen bij acute kniepijn. 

Wanneer een videoconsult voor kniepijn aanvragen?

Het is raadzaam om bij een acute knieklacht een videoconsult in te plannen. Bijvoorbeeld als je je knie verdraaid hebt en deze dik is geworden. We kunnen je dan helpen met het adviseren wat je op dat moment moet doen. Soms is het namelijk niet nodig om in het buitenland een ziekenhuis te bezoeken en kan het best even wachten totdat je weer in Nederland bent. Wij kunnen je dan ook helpen bij het vinden van de juiste arts. Zeker als je een heftig knietrauma hebt opgelopen is het raadzaam je niet direct in een vreemd ziekenhuis te laten opereren. Vaak wordt dit dan door een algemeen trauma arts gedaan, terwijl een gespecialiseerde kniechirurg in Nederland dit beter kan doen. Belangrijk is dan wel dat fracturen zijn uitgesloten. Wij kunnen met een video consult met je meedenken en aangeven wat je het beste kan doen.

Ook bij niet acute knieklachten kunnen we je adviseren wat je het beste kan doen om de pijnklacht te verminderen en te voorkomen dat je onnodig lang met knieklachten rond blijft lopen.

Bij Kniepijnvrij en Fysioholland bieden we video consults aan voor kniepijn tijdens je vakantie. Met ons deskundige advies en begeleiding staan we altijd voor je klaar, waar je ook bent. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en vraag nu een video consult aan als je kniepijn ervaart tijdens je vakantie!

Conclusie voor een kniepijnvrije vakantie

Met een goede voorbereiding en aandacht voor je knieën kun je volop van je vakantie genieten, zonder kniepijn. Als je toch last krijgt van kniepijn, staan Kniepijnvrij en Fysioholland voor je klaar met een video consult. Zo kun je jouw vakantie zorgeloos voortzetten en blijven genieten van een actieve levensstijl.

Vraag nu een video consult aan bij Kniepijnvrij en Fysioholland en bespreek hoe je kniepijn snel verlicht en weer kunt genieten van je vakantie. 

NB: Videoconsults vallen onder de vergoeding fysiotherapie uit je aanvullende verzekering.


Kniepijnvrij werkt nauw samen met FysioHolland. Bij FysioHolland is jouw zorg rondom bewegen in goede handen. Onder begeleiding van jouw fysiotherapeut werk jij aan een efficiënt herstel, zodat je snel weer jouw dagelijkse activiteiten pijnvrij kunt uitvoeren.

Fysioholland werkt nauw samen met orthopedisch specialisten van diverse klinieken en ziekenhuizen. Ben je weer terug van vakantie en heb jij een probleem met jouw knie en zoek je een gespecialiseerde fysiotherapeut in jouw regio bekijk dan hier de locaties van een FysioHolland vestiging bij jou in de buurt

Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is..Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief.“In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie!Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen?Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen