De 5 oorzaken van pijn in je knie
31 december 2022 

De 5 oorzaken van pijn in je knie

Pijn aan de voorkant van de knie is de meest voorkomende knieblessure

Als je kniepijn hebt ben je niet de enige. Pijn aan de voorkant van de knie komt veel voor. Met een prevalentie van 25% is dit de meest voorkomende knieklacht.(1)  en 1.5% tot 7.3% van alle mensen die medische hulp zoeken heeft patellofemorale klachten. (2)  Echter ervaart momenteel meer dan 50% van de patiënten met deze kniepijn een onbevredigend resultaat ondanks fysiotherapie. (3,6) Ook komen de symptomen bij 70-90% van de patiënten terug (4). Dit zijn geen geruststellende cijfers.! De reden dat de kniepijn bij 50% van de mensen niet opgelost wordt en bij een grote groep weer terug komt is dat het patellofemoraal pijnsyndroom vaak te algemeen wordt behandeld. Hierdoor wordt de oorzaak dus niet gericht aangepakt waardoor de kniepijn niet overgaat en heel vaak weer terug komt! Verzwakte bovenbeenspieren wordt algemeen gezien als de voornaamste oorzaak van het patellofemoraal pijnsyndroom en het versterken van de bovenbeenspieren wordt vaak als primaire therapie toegepast. Dit terwijl er minimaal nog 4 andere subcategorieën te onderscheiden zijn.(5) De eerste categorie is al genoemd. Hieronder zal ik de 5 categorieën bespreken. De 5e categorie komt minder vaak terug in de wetenschap maar in mijn ervaring verdient deze ook een plek in deze lijst met oorzaken van de pijn in de knie bij het patellofemoraal pijnsyndroom. 


De 5 oorzaken van pijn in de knie


1: Zwakke bovenbeen en heupspieren kunnen kniepijn veroorzaken.

Dit betreft zwakte van de bovenbeenspieren en heupspieren. Zo kunnen zwakke bovenbeenspieren te weinig controle uitoefenen over de drukverdeling van de knieschijf. Zoals we al weten uit mijn vorige blog over de mythe van de zwakke bovenbeenspieren kan het ook aan liggen dat de bovenbeenspieren worden geremd vanuit een stoornis in de lage rug. Zwakke heupspieren zorgen vaak voor kneeing in (de knie valt naar binnen) en hierdoor een overbelasting van het kniegewricht. (figuur 1)

Figuur 1: Kneeing in


2: Een verminderde stabiliteit kan pijn in je knie veroorzaken.

Soms kunnen de spieren nog zo sterk zijn maar is de aansturing/coördinatie beroerd. Dit kan ook knieklachten geven. De basis van goede kracht is de aansturing. Verminderde stabiliteit kan uit verschillende gewrichten komen. Soms is de controle over de enkel heel matig en geeft dit piekbelasting op de knie. Ik zie ook vaak een verminderde controle over de heup en vanuit de core. Hierdoor wordt de knie te zwaar belast en dit kan dan leiden tot pijn in je knie.

3: Over- of onderbelasting kan leiden tot pijn in jouw knie.

De aanpassingstijd van bot, spier en ligamenten op nieuwe belasting bedraagt maar liefst 20 weken. Maar de aanpassingstijd van kraakbeen en pezen bedraagt meer dan 120 weken! (figuur 2) Te snelle opbouw in de belasting kan dus zorgen voor overbelasting van het knie(schijf)gewricht.

Figuur 2 Aanpassingstijd van weefsels

Ik zie dit vaak bij mijn sportieve patiënten en topsporters. De ene dag bootcamp, de volgende dag kickboksen en de dag erna hardlopen. Te kort herstel en een niet goed opgebouwd trainingsschema zorgen voor overbelasting en hierdoor ontstaat pijn rondom de knie en het ergste geval zie ik ook patiënten die dit jarenlang hebben vol gehouden en hiermee blijvende kraakbeenslijtage hebben opgelopen. Ik zie dit geregeld bij crossfitters. Deze patiënten bevinden zich eerst nog in de zone van suprafysiologische overbelasting maar gaan dan helaas over naar de zone van structurele schade.(figuur 3) Aan de andere kant zie ik ook mensen met het patellofermoraal pijnsyndroom die niet sporten maar klachten hebben in het dagelijks leven bij hurken en traplopen. Heel vaak hebben deze mensen een zittend beroep. Hierdoor wordt de knie structureel onderbelast en gaat de knie al pijn doen bij lichte activiteiten doordat de belastbaarheid van de knie is afgenomen. Door onze zittende leefstijl zie ik deze oorzaak van kniepijn veel vaker.

Figuur 3: Overbelasting


4) Hyper- of hypomobiliteit kan zorgen voor kniepijn

Veel van mijn patiënten zijn hypermobiel. Veel jonge vrouwen hebben hier last van. Dit betekent dat ze een bovengemiddeld grote mobiliteit hebben in meerdere gewrichten. Hierdoor is het voor de spieren moeilijker om deze gewrichten te stabiliseren. Dit leidt vaak tot overbelasting van de knie omdat de spieren dit niet lang genoeg volhouden. Vaak zijn het de tonische (houdings) spieren die zijn verzwakt en het niet lang genoeg volhouden. Aan de andere kant kan juist hypomobliteit (stijfheid) ook een factor zijn. Hierbij zijn de bovenbeenspieren zo stijf en gespannen dat dit zorgt voor een continue overdruk op de knieschijf. De knieschijf heeft dan te weinig rust en wordt dan pijnlijk. Ook stijve hamstrings en kuitspieren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van het patellofemoraal pijnsyndroom.

5: Een overbeschermend pijnsysteem kan zorgen voor kniepijn. 

Als kniepijn al langer aanwezig is, doorgaans langer dan 3 maanden, dan is de kans groot dat er ook in het pijnsysteem verandering plaats hebben gevonden. De kniepijn raakt steeds meer geïntegreerd in jouw pijnsysteem. Dat betekent dat je eigenlijk steeds beter wordt in pijn. Het pijnsysteem leert op basis van ervaringen uit het verleden en verwachtingen voor de toekomst. Dat betekent dat als je in het verleden pijn in je knie had bij traplopen je pijnsysteem jou al gaat waarschuwen, met dus pijn, als je weer gaat traplopen. Als je je daarbij ook nog zorgen maakt over je knie wordt de pijn hiermee versterkt. Want het pijnsysteem is dan nog meer gealarmeerd en zal dan nog beter zijn best doen om jouw knie te beschermen. Het probleem is dat dit dus gebeurt op basis van ervaringen uit het verleden en verwachtingen voor de toekomst en dus niet op basis van de daadwerkelijke schade. En die is er bij dit soort klachten heel vaak juist niet! Dit gebeurt voor het grootste gedeelte in je onderbewustzijn. De pijn is dan een eigen leven gaan leiden en dan zit het dus niet meer in de knie, al voel je het daar nog wel natuurlijk. Dat komt omdat het brein dit zo vertaald. Het brein krijgt zijn informatie van de zenuwen rondom jouw knie. De pijn zit dus in het brein, want het brein bepaalt of een beweging schadelijk zou kunnen zijn of juist niet. Je hebt misschien wel te horen gekregen dat de kniepijn tussen je oren zit. Dit klopt dus ook maar het wordt vaak niet goed uitgelegd waardoor je je niet begrepen kan voelen. Je voelt de pijn toch echt? Ik ben toch niet gek? De oplossing ligt hierbij in het begrijpen van de pijn en leren hoe je dit pijnpatroon kan doorbreken. Omdat de meeste vormen van kniepijn langer dan 3 maanden aanhouden is het essentieel om dit te leren om uiteindelijk weer kniepijnvrij te worden,. Met de Kniepijnvrij Methode wordt je dit stapsgewijs geleerd.


Wat is voor jouw kniepijn de oplossing?

Je kan begrijpen dat de therapie voor elke categorie anders zou moeten zijn. Inzicht krijgen in de oorzaak van jouw kniepijn is dus essentieel. Globaal kan je deze richtlijnen gebruiken om de pijn in jouw knie op te lossen. Onderschat dit niet want dit bepaald of je op de goede weg bent of dat je juist blijft doormodderen zonder goed resultaat of zelfs de kniepijn juist erger kan maken!

 1. Ben je een fanatiek (top)sporter dan ligt de oorzaak vaak in de overbelasting en zou je rust icm het versterken van de hulpspieren een goede oplossing zijn. Spierkrachtoefeningen voor sporters waarvan de oorzaak overbelasting is geeft vaak nog meer klachten en dit zal ook het geval zijn bij sporters die te stijf zijn.
 2. Zit je veel en ben je stijf dan zou je meer aandacht moeten besteden aan de mobiliteit van je rug en de spieren en weefsels rondom je knie. Ben je juist erg mobiel en gaat je knieschijf uit de kom dan zijn stabiliserende en spierversterkende oefeningen belangrijk om jouw kniepijn op te lossen. Vaak is dit in combinatie met tape of een stabiliserende brace.
 3. Is je balans erg slecht dan kan dit een oorzaak zijn van de pijn in jouw knie en zal je hieraan moeten werken om de pijn in jouw knie op te lossen. 
 4. Belast je je knie veel maar heb je zwakke bovenbeen- en heupspieren dan is zou je deze moeten trainen om van je kniepijn af te komen.
 5. Is de pijn langer aanwezig en maak je je zorgen om je knie, ervaar je stress, slaap je niet goed of ben je angstig om je knie te belasten dan moet je weer vertrouwen krijgen in je knie en beter gaan begrijpen hoe de pijn in je knie precies werkt en hoe je het pijnpatroon kan gaan doorbreken


Met de Kniepijnvrij Methode leer jij wat de oorzaak is van jouw kniepijn en hoe je deze zelf kan oplossen!

Bekijk hier wat de Kniepijnvrij Methode voor jou kan betekenen!

Is de diagnose nog niet geheel duidelijk?

Doe dan hier de kniepijnvrij test en krijg gelijk 2 gratis oefeningen voor de pijn in jouw knie!

Kniepijnvrij werkt nauw samen met FysioHolland. Bij FysioHolland is jouw zorg rondom bewegen in goede handen. Onder begeleiding van jouw fysiotherapeut werk jij aan een efficiënt herstel, zodat je snel weer jouw dagelijkse activiteiten pijnvrij kunt uitvoeren.

Fysioholland werkt nauw samen met orthopedisch specialisten van diverse klinieken en ziekenhuizen. Heb jij een probleem met jouw knie en zoek je een gespecialiseerde fysiotherapeut in jouw regio bekijk dan hier de locaties van een FysioHolland vestiging bij jou in de buurt. Mocht het nodig zijn om jouw klacht met een orthopedisch chirurg te bespreken dan kan FysioHolland dit voor jou organiseren.

Gebruikte referenties:

 1. 1: Glaviano NR, Kew M, Hart JM, Saliba S. Demographic and epidemiological trends in patellofemoral pain. Int J Sports Phys Ther. 2015

 2. 2: Callaghan MJ, Selfe J. Has the incidence or prevalence of patellofemoral pain in the general population in the United Kingdom been properly evaluated? Phys Ther Sport. 2007

 3. 3: Lankhorst NE, van Middelkoop M, Crossley KM, et al. Factors that predict a poor outcome 5–8 years after the diagnosis of patellofemoral pain: a multicentre observational analysis. Br J Sports Med. 2016

 4. 4: Stathopulu E, Baildam E. Anterior knee pain: a long-term follow-up. Rheumatology (Oxford). 2003

 5. 5: Patellofemoral Pain .Clinical Practice Guidelines Linked to the International Classification of Functioning, Disability and Health From the Academy of Orthopaedic Physical Therapy of the American Physical Therapy Association J Orthop Sports Phys Ther. 2019

 6. 6: Collins NJ, Bierma-Zeinstra SM, Crossley KM, van Linschoten RL, Vicen- zino B, van Middelkoop M. Prognostic factors for patellofemoral pain: a multicentre observational analysis. Br J Sports Med. 2013

Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is.. Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief. “In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie! Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen? Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen