Stijn Haverkamp aangenaam...

Mijn missie met de Kniepijnvrij Methode

Mijn naam is Stijn Haverkamp en ik heb de Kniepijnvrij® Methode ontwikkelt.

Het is mijn missie zo veel mogelijk mensen met voorste kniepijn te helpen om weer pijnvrij te kunnen functioneren in hun dagelijks leven, hun sport én ze te helpen om zich fitter en vitaler te voelen. In 2022 wil ik 1000 mensen van hun pijn in de knie afhelpen! 

Ik heb in mijn werk als fysio- en manueel therapeut ervaren dat veel mensen met het patellofemoraal pijnsyndroom niet herstelden na een bezoek bij de orthopedisch chirurg of de fysiotherapeut. Ook uit verschillende onderzoeken blijkt dat ondanks interventies veel patiënten (zo’n 50-60%) niet herstellen van het patellofemoraal pijnsyndroom op de langere termijn. Dat kan en moet anders! 

Ik heb de kniepijnvrijmethode opgericht omdat ik vind dat deze klacht niet goed behandeld wordt. Er wordt  bij deze complexe chronische klacht veel te veel op mechanisch niveau gekeken en te weinig specifiek naar de oorzakelijk factoren zoals over-onderbelasting/ spierkrachttekort/balans of hyper/hypomobiliteit. En daarbij wordt de pijnklacht vaak ook niet goed begrepen wat voor heel veel frustratie zorgt bij mijn patiënten met kniepijn. En heel vaak worden hierbij de mentale en fysieke voorwaarde om daadwerkelijk te kunnen herstellen vaak niet meegenomen zoals sensitisatie, stress, mindset, ademhaling en je slaapkwaliteit. Dit zijn essentiële zaken om kniepijnvrij te worden! 

Onze programma's

Basis

programma

Train je heupspieren sterk!  Verbeter je looptechniek en verhelp de pijn in je knie. Een aanrader voor hardlopers!

Met het jumpers knee programma train jij jezelf in 5 fases weer naar een kniepijnvrije sporthervatting toe.


Knieholte 

programma

Met het knieholte programma van Kniepijnvrij pak jij de oorzaak aan van de pijn in jouw knieholte.


Kniepijnvrij 

Methode

Zeg maar dag tegen het patellofemoraal pijnsyndroom (knieschijfpijn)


Versla 

Artrose!

In dit programma van Kniepijnvrij leer jij alles over artrose en maak je jouw knieën artroseproof!


Ik kan weer crossfitten!

“Na 3 jaar lang pijnlijke oefeningen gedaan te hebben bij de fysiotherapeut heeft Kniepijnvrij ervoor gezorgd dat mijn knie snel weer goed voelt! Zonder pijnlijke oefeningen!”


Selena - crossfitster
Ik ben kniepijnvrij!

“Na 5 jaar verschillende onderzoeken en behandelingen gehad bij verschillende artsen, fysiotherapeuten en manueel therapeuten ben ik eindelijk af van de pijn in mijn knie. Na acht weken was ik zo goed als pijnvrij en ben ik Stijn en zijn Kniepijnvrij Methode heel dankbaar!”

Eva - fitness
Ik kan weer mijn werk uitvoeren!

Mijn chronische jumpers knee ging maar niet over. Door Kniepijnvrij kan mijn knie inmiddels de zwaarste belasting weer aan! Heel erg bedankt Stijn dat je mij met Kniepijnvrij van de vreselijke pijn af hebt kunnen helpen!

Max - Professioneel skiër

Mijn werkervaring

2007: cum laude afgestudeerd aan de Hoge School Utrecht voor Fysiotherapie

2007-2010: Hoofd Fysiotherapeut hoofdselectie Sparta Rotterdam en A1

2010: Fysio FC Utrecht Vrouwen

2011: Fysio Nederlands Heren Lacrosse Team

2013: Fysio Larensche Mixed Hockey Club Dames 1

2015: Overall fysio TeamNL European Games Azerbaijan

2015-heden: Fysio Nederlands Handboog Team, Nederlands Boksteam, Nederlands Tafeltennisteam, Nederlands Curling Team.

2010-heden: Fysio- manueel Therapeut Fysioholland/Medicort. Fysiotherapie voor (Top)sporters. Gespecialiseerde behandeling van patiënten met voorste kniepijn.

2016: Algemeen fysiotherapeut TeamNL tijdens de  Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016

2018-heden: Lid kernteam Fysiotherapeuten TeamNL

2019-heden: High Performance Partner TeamNL

2019: Cum laude afgestudeerd voor mijn Master na Master Manuele Therapie aan de Vrije Universiteit Brussel

2019: Overall fysio TeamNL European Games Wit-Rusland

2020: Oprichting van de Kniepijnvrij® Methode

2021: Algemeen fysiotherapeut TeamNL tijdens de Olympische Spelen van Tokyo in 2021

Nadat ik in 2007 cum laude afstudeerde als fysiotherapeut ronde ik in 2013 mijn Master Manuele Therapie in Amersfoort af met als onderwerp het effect van een manipulatie van het SI-gewricht bij voorste kniepijn. Tot mijn verbazing konden mensen met voorste kniepijn na de manipulatie van het SI-gewricht ineens wel zonder pijn de trap op waarbij dit eerst niet pijnvrij lukte!

Dit effect ben ik verder gaan onderzoeken en ik heb gaandeweg de methode verder geperfectioneerd. 

Door mijn intensieve samenwerking met de orthopedisch chirurgen van de toonaangevende Bergman Kliniek in Naarden had ik de mogelijkheid veel patiënten met deze klacht te kunnen behandelen. De orthopedisch chirurg kon de diagnose stellen maar kon, begrijpelijk, verder niks voor deze patiënten betekenen. 

Ik zag veel teleurgestelde patiënten die op iets anders gehoopt hadden. Ik had als doel gesteld deze patiënten binnen 6 behandelingen weer op de rit te hebben.

Om dit te realiseren heb ik een 2e master gevolgd aan de Vrije Universiteit Brussel, er meer dan 20+ cursussen in gevolgd en meer dan 100+ artikelen over gelezen, presentaties over dit onderwerp gegeven en er zelfs een wetenschappelijk artikel over geschreven. 

9 jaar en 950+ patiënten verder heb ik de methode verder weten te perfectioneren. Hierdoor kan ik zeggen dat minimaal 80% van mijn patiënten binnen 6 behandelingen in een periode van 6 weken een minimale significantie blijvende verbetering realiseert van 30-80% in de pijn en dat ze de knie ook weer normaal kunnen belasten in het dagelijks leven en met sport. Dit zijn patiënten die elders totaal geen resultaat hebben behaald! Inmiddels heb ik door al deze kennis en ervaring de Kniepijnvrij Methode ontwikkelt die nu ook online beschikbaar is. Naast het programma voor het patellofemoraal pijnsyndroom heb ik inmiddels ook 2 andere programma’s weten te ontwikkelen. Een programma voor pijn in de knieholte en een programma voor de jumpersknee.

Ben je benieuwd of ik jou daar ook mee kan helpen? Klik hieronder voor meer informatie over de Kniepijnvrij® programma’s 

Na 7 jaar studie en werk is mijn artikel over de behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom middels manuele therapie van de lage rug, heup en het si gewricht gepubliceerd in de BMC! Lees in mijn blog waarom behandeling van de lage rug ook invloed heeft op de pijn in je knie!


Kniepijnvrij Onderzoek

De lage rug speelt een belangrijke rol bij de behandeling van kniepijn

Ik heb 5 meetinstrumenten gebruikt om het effect van de behandeling te testen. 

  • De maximale pijn (Pain Max). Hierbij is 0 geen pijn en 100 ondraaglijke pijn
  • De minimale pijn (Pain Min)
  • De huidige pijn (Pain currunt)
  • De AKPS functie score (Deze vragenlijst gebruik ik ook in de Kniepijnvrij Test) Hierbij is 0 volledig beperkt en 100 volledige functie
  • De MVPF. (De maximale kracht)


Dit zijn de uitslagen:

  • De maximale pijn daalde van 74 naar 34 in 12 weken
  • De minimale pijn daalde van 7 naar 0 
  • De huidige pijn daalde van 33 naar 0 
  • De functie verbeterde van 67 naar 87