Wanneer naar de dokter met kniepijn?
25 oktober 2022 

Wanneer naar de dokter met kniepijn?

Wanneer moet je naar de dokter met je kniepijn?

Sinds in 2006 de directe toegankelijkheid fysiotherapie is ingevoerd hoef je niet meer eerst langs de dokter om naar de fysiotherapeut te kunnen gaan. Je kan dus direct een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Die beoordeelt of hij jou met je knieklacht kan helpen of dat je voor de zekerheid toch even langs de huisarts moet om andere zaken uit te sluiten.

De vraag kan dus beter zijn:” 

Wanneer moet je met je knieklacht naar de fysiotherapeut?” 

Het is aan te raden om naar de fysiotherapeut te gaan als je kniepijn hebt die niet is ontstaan door een ongeluk of verdraaiing en langer aanwezig is dan 3 maanden. De meeste klachten herstellen namelijk binnen 3 maanden. Als je langer wacht kan het moeilijker worden en langer duren om eraf te komen. Je lichaam wordt namelijk steeds beter in pijn. Dat komt omdat je zenuwbanen steeds efficiënter gaan samenwerken. Wacht dus niet te lang met het bezoek aan de fysiotherapeut. 60% van de mensen die last hebben van het patellofemoraal pijnsyndroom houden echter na 1 jaar nog steeds klachten aan hun knie ondanks de behandeling van een fysiotherapeut. Mocht dit voor jou ook zo zijn dan raad ik je aan om de kniepijnvrij® methode te proberen. 

Ga ook met een acute knieblessure naar de fysiotherapeut

Een andere reden om naar de fysiotherapeut te gaan met knieklachten is een acute knieblessure. Je kan je knie bijvoorbeeld verdraaid hebben met sporten of je bent gevallen in het dagelijks leven. Dit geldt zeker als je knie erna dik is geworden en / of instabiel. Ook dan kan de fysiotherapeut je vertellen wat je direct moet doen om de symptomen te verlichten en te beoordelen met de huisarts of het verstandig is om er een orthopedisch chirurg naar te laten kijken. Alleen als er verdenking is op een breuk kan je beter langs de spoedeisende hulp gaan.

Uitsluiten van een breuk in de knie.

Met de ottowa knee rules kan je bepalen of het nodig is om langs de spoedeisende hulp gaan na een val of een heftige blessure. De Ottowa knee rules bestaan uit 5 regels die bepalen of het zinvol is om naar de eerste hulp te gaan.

  1. De patiënt is ouder dan 55 jaar
  2. Geïsoleerde pijn ter hoogte van de knieschijf (zonder botpijn elders op de knie)
  3. Pijn ter hoogte van de fibulakop (bovenste gedeelte van het kuitbeen)
  4. Onmogelijk om de knie in 90 graden flexie te brengen
  5. Onmogelijk om gewicht te dragen tijdens 4 stappen (dit betekent onmogelijk 2 stappen te maken op elk been)

Conclusie

Wacht dus niet te lang met het consulteren van een fysiotherapeut als je knieklachten hebt. Hoe eerder hoe beter! Blijf je knieklachten houden die ondanks fysiotherapie niet overgaan? Bekijk dan wat kniepijnvrij voor jou kan betekenen!

Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is.. Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief. “In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie! Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen? Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen