2 soorten mensen met kniepijn

Je hebt 2 soorten mensen met kniepijn:

De eerste soort mensen zijn mensen die niet of matig herstellen van hun kniepijn en de tweede soort mensen zijn de mensen met pijn in de knie die wel herstellen..

De eerst soort mensen zijn degene die een passieve coping hebben. De tweede soort zijn de mensen die een actieve coping hebben.

De eerste soort zoekt hulp voor de pijn in de knie en kijkt wat een hulpverlener voor hun kniepijn kan doen en gaat ervan uit de de hulpverlener de knieklacht oplost. De tweede soort mensen bekijkt wat ze zelf kunnen doen aan de pijn in hun knie en neemt zelf de regie in het herstel van hun knie.

Uit onderzoek blijkt dat de tweede groep veel sneller hersteld van de pijn in hun knie. Daarnaast ervaren deze mensen minder beperkingen als gevolg van de knieklacht en zijn positiever ingesteld.


Een actieve coping zorgt voor een beter herstel van de pijn in je knie

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat ik al bij de eerste kennismaking kan voorspellen of het herstel succesvol zal zijn of juist langdurig en met maar een matig succes. Dit alles heeft te maken met zoals wij het in medische termen noemen “de coping”. En dat dit dus niet te maken heeft met de aard van de blessure maar alles met de mate van hoe de persoon met deze blessure omgaat.

Ik zal nog een voorbeeld geven om dit duidelijker te maken. Twee mensen. Laat ik ze Piet en Hendrik noemen, of Jose en Lisa. Precies dezelfde klacht; bijvoorbeeld een versleten knie of een gescheurde kruisband. Precies dezelfde operatie; een nieuwe knie of een nieuwe kruisband.

Toch herstellen Piet of Jose veel sneller dan Hendrik en Lisa. Terwijl dat de aandoening hetzelfde is en ook de operatie precies hetzelfde is geweest. Waar komt dit door? Dat is omdat Piet en Jose tot de tweede groep mensen behoren en Hendrik en Lisa tot de eerste groep.


Een passieve coping zorgt voor een langdurig en matig herstel van kniepijn.

Hendrik en Lisa hadden een passieve coping. Ze gingen er vanuit dat de chirurg en de fysio wel weten wat ze moeten doen en dat zij hun knieklacht wel op zouden lossen. Ze maken niet de juiste keuzes om hun gezondheid te verbeteren; vielen niet af, bleven ongezond eten en bleven roken. Ze waren bang om te bewegen omdat ze dachten dat bewegen de pijn in de knie zou verergeren of ze hadden niet de discipline om bewust te trainen en de voorgeschreven oefeningen te doen. Of ze deden juist het tegenovergestelde; ze deden te veel en luisteren niet naar de signalen van hun lichaam.

Piet en Jose hadden een actieve coping. Ze hadden zich gedegen ingelezen in de klacht, en bedacht wat voor vragen ze konden stellen aan de chirurg en de fysio. Ze hadden zich ingelezen in de diagnose en de operatie, bedacht wat ze konden doen om het herstel te optimaliseren. Door te investeren in gezonde helende voeding, goede nachtrust, misschien te stoppen met roken of drinken, hun conditie te verbeteren, af te vallen of alvast de spieren te versterken rondom de knie.


Eigen verantwoordelijkheid nemen is essentieel voor een succesvol herstel van de pijn in de knie

Hendrik en Lisa komen bij de chirurg en bij mij op controle op ons gezamenlijke combispreekuur en klagen dat het herstel maar niet opschiet, dat ze veel pijn ervaren en zelfs gewicht zijn aangekomen omdat ze niks konden doen door de pijn in hun knie, de sigaretten niet konden laten liggen, de fysio verkeerde oefeningen gaf of dat anderen ervoor zorgden dat ze de oefeningen niet konden doen. En stellen vervolgens de vraag of ze nieuwe of meer medicatie kunnen hebben om de pijn in de knie te kunnen verminderen.

Piet en Jose komen bij de chirurg en bij mij op ons spreekuur en stellen mij de vragen wat ze nog meer kunnen doen om hun herstel te bespoedigen en zoeken in oplossingen. Ze kunnen goed aangeven wat goed werkt voor hun knie en wat ze nog niet moeten doen. Ze hebben het gevoel controle te hebben over het herstel en ervaren veel meer voldoening over het verloop van het herstel.

Zie je het verschil? De eerste groep, Hendrik en Lisa, leggen de verantwoordelijkheid voor het herstel van de pijn in de knie bij externe factoren en denken in beperkingen. Terwijl de tweede groep, Piet en Jose, denken in oplossingen en nemen zelf de verantwoordelijkheid om te herstellen van hun kniepijn. Oftewel ze bekijken wat ze zelf konden doen om te zorgen voor de optimale omstandigheden om te herstellen van hun kniepijn.

Een actieve coping bij het patellofemoraal pijnsyndroom is doorslaggevend

De voorbeelden die ik gaf ging over het verschil van een actieve en passieve coping op het herstel van een specifieke aandoening, zoals een gescheurde kruisband of een versleten knie. De invloed van een passieve of actieve coping op het herstel van een aspecifieke blessure, zoals het patellofemoraal pijnsyndroom is zelfs nog vele malen groter! Dit is omdat er door de operatie schade is ontstaan wat het natuurlijk herstel van het lichaam stimuleert terwijl bij een aspecifieke blessure deze duidelijke trigger ontbreekt. De meeste klachten zullen moeten herstellen binnen 6 maanden. Bij aspecifieke klachten zoals het patellofemoraal pijnsyndroom is dit vaak niet het geval. Dit betekent dat er ook andere factoren zijn die de knie pijn in stand houden. Factoren zoals stress, slaapkwaliteit, over- of onderbelasting van de knie, de kwaliteit voeding, overgewicht, pijnbeleving en de algehele gezondheid. Factoren die mensen met een actieve coping succesvol aanpakken en de weg naar een bevredigend herstel vinden terwijl mensen met een passieve coping het herstel buiten zichzelf zoeken en de verantwoordelijkheid bij anderen leggen.

Begrijp mij niet verkeerd. Dit is vrij zwart/wit beschreven en dit is ook geen oordeel over iedereen met kniepijn. Iedereen wilt graag herstellen van hun kniepijn en heeft recht op deskundige en betrokken hulp. Dit is wel een inzicht wat ik je wil geven dat jij veel meer tools hebt dan je waarschijnlijk denkt om het herstel van je kniepijn tot een succes te maken, als je er maar voor open staat en je je ervoor wilt inzetten. Ook al is dat met vallen en opstaan. En daarnaast is een actieve coping ook geen garantie op succes. Ik heb ook mensen met kniepijn die alles goed doen en toch niet goed herstelden. Pech is ook een factor. Maar deze groep is wel aanzienlijk kleiner dan de groep mensen met een beperkt herstel en een passieve coping. En ook heeft de groep met de actieve coping meer voldoening over het proces. Ze hebben er alles aan gedaan wat ze konden doen. De orthopeed of fysiotherapeut kan je helpen om je te begeleiden wat voor jou de juiste keuzes zijn om te maken voor een optimaal herstel van de pijn in de knie maar het succes hangt ook af van de mate van hoeveel jij je ervoor in wilt zetten.


Hoe kan jij de pijn in je knie oplossen?

Met de programma’s van Kniepijnvrij wordt jij gestimuleerd om jezelf de juiste vragen te stellen om te bekijken welke factoren jij kan beïnvloeden om succesvol te herstellen van de pijn in jouw knie.

De Kniepijnvrij methode is daarom niet geschikt voor mensen uit de eerste groep. Wil jij wel weten welke factoren jij nog meer kan verbeteren om te herstellen van de pijn in je knie? En daarnaast als bonus ...

  • ook nog eens beter gaan slapen,
  • meer inzicht krijgen in je lichaam
  • weten welke pijn geen kwaad kan en wat wel
  • leren hoe je je lichaam  en je knie optimaal kan belasten
  • je je vitaler wilt voelen dan ooit?

Dan zijn programma's van Kniepijnvrij voor jou geschikt! Mijn zegen heb je.

Bekijk hier de programma's van Kniepijnvrij en werk met een actieve coping toe naar een succesvol herstel van jouw kniepijn

Kniepijnvrij werkt samen met FysioHolland om jou zo snel en goed mogelijk weer kniepijnvrij te krijgen. 

Bij FysioHolland is jouw zorg rondom bewegen in goede handen. Samen met kniepijnvrij.nl werk jij aan een efficiënt herstel, zodat je snel weer jouw dagelijkse activiteiten kniepijnvrij kunt uitvoeren. Liever herstellen van je kniepijn bij een gespecialiseerde fysiotherapeut bij jou in de buurt?

Kijk hier voor een vestiging van FysioHolland bij jou in de buurt!





Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is..Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief.“In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie!Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen?Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen