Lossen zooltjes kniepijn op?

Helpt een zooltje bij pijn in je knie?

Antipronatiezooltjes zorgen ervoor de voet niet overproneert en dat de knie hierdoor niet naar binnen zakt. Meestal geeft het wel directe pijnverlichting maar uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 mensen met het patellofemoraal pijnsyndroom op de korte termijn baat heeft met een zooltje. Er wordt geen duidelijk verschil gevonden tussen een op maat gemaakt zooltje of een standaard antipronatie zooltje van de hardloopwinkel.

Hoe kan ik testen of een zooltje voor mijn kniepijn helpt?

Zoals gezegd helpt een zooltje bij 1 op de 4 mensen die last hebben van pijn in de knie als gevolg van het patellofemoraal pijnsyndroom. Dit is dan met name de eerste 6 weken effectief. Dan pijn wordt dan minder waardoor je de knie beter kan trainen en mogelijk sneller kan herstellen. Je kan dit zelf eenvoudig onderzoeken door een beweging uit te voeren die pijnlijk is voor je knie. Loop bijvoorbeeld een trap op of af, loop een stukje hard of voer een squat uit. Doe nu het standaard inlegzooltje van de hardloopwinkel in je schoen en doe de pijnlijke beweging nu nog een keer met de zooltjes in. Pijnvermindering? Dan is het een goede aanschaf, anders kan je je geld beter aan iets anders besteden.


Het gebruik van een zooltje kan voor meer pijn in de knie zorgen

Het gebruik van een zooltje kan ook juist contra-productief zijn. Dit is het geval als er een zooltje wordt gedragen terwijl de dorsaalflexie (beweging van de voet omhoog) beperkt is. Als gevolg hiervan zal de heup naar buiten willen draaien om toch de voorwaartse beweging te kunnen maken. Als de dorsaalflexie vd enkel beperkt is zal de enkel gaan overproneren (doorzakken). Door een (antipronatie) zooltje lukt dit niet meer en zal er hoger in de bewegingsketen gecompenseerd gaan worden. Dit kan in het begin even werken omdat de belasting anders verdeeld wordt maar gaat uiteindelijk zorgen voor meer kneëing in, en dus meer pijn. Een doorgezakte voet hoeft ook niet altijd gecorrigeerd te worden met een zooltje. Als het corrigeerbaar is (windlass fenomeen) dan kan het trainen vd voet en kuitspieren een heel goed effect hebben. Een zooltje heeft mijn inziens dus alleen effect als de voet niet corrigeerbaar is door training en andere oorzaken van de kniepijn zijn uitgesloten.


Andere oorzaken van pijn in je knie

Een te strakke tractus ilioitibialis (ITB, de peesplaat aan de zijkant van het bovenbeen) is bijvoorbeeld een andere oorzaak. Deze zal ervoor zorgen dat de knie niet naar binnen kan zakken. Deze komt namelijk op lengte bij adductie van de heup. Maar een te stijve ITB zorgt wel voor  kanteling van de knieschijf naar lateraal (buiten) en daarmee voor meer piekbelasting en pijn. De oplossing is dan niet de ITB minder stijf maken (want dat geeft meer kneëing in) maar juist ervoor zorgen dat de heup niet naar binnen zakt. Het trainen van de heupspieren dus. Als de knieschijf erg beperkt is in bewegen naar mediaal in gestrekte positie dan is het wel aan te raden het laterale retinaculum op te rekken om de laterale kanteling van de knieschijf te verminderen. Juist een te soepele ITB kan kneeing in geven. Deze zou je dus stijver moeten maken en dat doe je hogerop. Dus meer spanning zetten op de heupspieren en de tensor fasciae latae (TFL). Zo kan het zijn dat iemand met geweldige heupspieren toch knieklachten heeft door een te strakke ITB (bijv voetballers met o-benen) waardoor de knieschijf te veel gekanteld blijft en hierdoor in de hele beweging van strekking naar buiging piekbelasting optreedt. De druk wordt dan niet gelijkmatig verdeeld over de knieschijf en de trochlea (gootje waar de knieschijf doorheen glijdt)

Daarnaast is ook de draaiing van het scheenbeen belangrijk. We hebben een interne rotatie nodig om te kunnen proneren in de enkel. Door een te stijve ITB kan dit worden tegengehouden en dit geeft stress op het mediale retinaculum (binnenste knieschijfkapsel) en dit kan ook de pijn in de knie in stand houden.


Functioneel onderzoek bij kniepijn.

In het onderzoek kan je hierover al veel te weten komen. De manier waarop iemand een single leg squat uitvoert zegt wat over de manier hoe deze loopt. Als er veel kneëing in plaats vindt is het nagenoeg zeker dat dit ook bij hardlopen gebeurd en ook bij springen. En kan iemand op 1 been gaan zitten op een stoel of zoekt deze steun door in de ITB te gaan hangen omdat de quadriceps dit niet goed excentrisch kan coördineren? Je ziet dit door het wegzakken van de heup aan de andere kant waardoor er spanning op ITB komt.  Excentrisch vermogen vd quads is dus belangrijk en is deze beperkt dan dient hier aandacht aan te worden besteed.

Kniepijn kan alleen al mechanisch dus heel veel oorzaken hebben. Hierboven hebben we slechts enkele voorbeelden besproken. Al eerder bespraken we de niet mechanische oorzaken zoals sensitisatie, stress, inhibitie vanuit de rug en coping strategieën. Het is dus zeer belangrijk dat er bij het stellen van de diagnose de juiste oorzaak wordt gevonden om de knieklacht succesvol te behandelen. Bij de kniepijnvrij methode is een juiste diagnose en oorzaak het vertrekpunt voor een succesvol en snel herstel van de klacht.


Ben jij klaar met pijnklachten aan je knie en wil je weer een fit, vitaal en Kniepijnvrij leven leiden?

Met de bewezen Kniepijnvrij Methode® kan je werken aan verschillende knieblessures.

Nu ook online beschikbaar!

Bekijk het aanbod en start direct met het programma dat bij jou past. Meer dan 1000+ anderen gingen je voor.

Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is..Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief.“In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie!Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen?Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen