Moet je altijd je beenspieren trainen bij pijn in je knie?
24 oktober 2022 

Moet je altijd je beenspieren trainen bij pijn in je knie?

Dit is waarom je niet altijd je bovenbeenspieren moet trainen bij pijn in je knie

Bij knieschijfpijn/patellofemorale pijnsyndroom (PFPS) moet je je bovenbeenspieren trainen is het adagium. Maar klopt dit wel? Dit is nog steeds de nummer 1 therapie die wordt toegepast bij het PFPS. Dit is echter te kort door de bocht en geeft heel vaak het tegenovergestelde resultaat; juist meer pijn in de knie. Dit zie ik nagenoeg terug bij elke patiënt die ik doorgestuurd krijg van de orthopedisch chirurg.

Quadricepstraining (bovenbeenspiertraining) wordt vaak ingezet bij het het herstel van het patellofemoraal pijnsyndroom terwijl de fysiotherapeut bijvoorbeeld niet eens eerst getest heeft of er wel daadwerkelijk een zwakte is van deze spieren. Heel vaak is dit niet eens het geval en is het trainen van deze spieren slechts een inefficiënte bezigheidstherapie zonder goed resultaat.


De quadriceps paradox

Het trainen van de bovenbeenspieren kan zelfs leiden tot meer pijn in de knie. Dit wordt veroorzaakt door de quadriceps paradox.  Hierbij wordt vanuit gegaan (vaak ten onrechte) dat een verzwakte quadriceps de oorzaak is van het patellofemoraal pijnsyndroom en om die reden getraind moet worden. Maar doordat je de quadriceps traint belast je ook de knie. Vaak is deze belasting te veel, wat pijn geeft in de knie bij de quadriceps oefeningen. Deze pijn geeft juist een signaal aan de quadriceps dat het maar beter niet te veel kracht kan zetten en sterker kan worden omdat de belasting op de knie dan alleen maar groter wordt. Het effect; meer pijn en een quadriceps die niet wilt groeien en te trainen is. Gevolg is dat de pijn in de knie alleen maar erger wordt omdat het pijnpatroon versterkt en bevestigd wordt.

Arthrogenic muscle inhibition zorgt voor zwakke spieren

Wat een grote(re) rol speelt is arthrogenic muscle inhibition oftewel AMI. Dit houdt in dat de pijnlijke knie een signaal geeft de spieren rondom de knie te inhiberen, oftewel de spieren kunnen niet optimaal aanspannen en presteren. Dit is dus geen spierzwakte maar een besturingsprobleem! En hoe meer pijn de knie doet, hoe meer de spier wordt beperkt om optimaal te functioneren. Daarom wordt er vaak getracht de bovenbeenspieren te trainen om dit op te lossen maar dit heeft dus heel vaak een averechts effect! Het trainen van de bovenbeenspieren geeft namelijk ook druk op de knie en zorgt voor meer pijn in de knie wat de aansturing alleen maar verslechterd. Een vicieuze cirkel. Dit patroon kan doorbroken worden door de AMI aan te pakken. Een sleutelrol is hierbij voor de lage rug weg gelegd. Dit is omdat de route van de AMI via de wervelkolom gaat (spinale reflex inhibitie van de alpha-motor neuron).


Behandeling van de rug bij pijn in de knie

Behandeling van de betrokken regio van de rug kan ervoor zorgen dat de AMI wordt doorbroken. De behandeling van de lage rug zorgt voor afname van de inhibitie en een verbeterde timing en samenwerking van de verschillende delen van de quadriceps. Een goed functionerende quadriceps en hamstring zorgen voor optimale drukverdeling van de knieschijf in de trochlea (gootje waar de knieschijf door heen glijdt) en verminderen de piekbelasting en dus de pijn. En minder pijn zorgt weer voor minder inhibitie en dit zorgt op haar beurt weer voor verdere pijnafname. Een belangrijke voorwaarde voor volledig herstel is hierbij gelegd. Om verder kniepijnvrij alle (sport)activiteiten weer te kunnen oppakken zijn optimale dosering, breintraining en het trainen van de heupspieren essentieel. In de kniepijnvrijmethode wordt de rug meegenomen in de behandeling om de juiste voorwaarden te creëren alvorens de knie te trainen. In mijn volgende blog ga ik dieper in op het de rol van sterke en goed functionerende heupspieren bij het herstellen van knieschijfpijn.

Ben jij klaar met pijnklachten aan je knie en wil je weer een fit, vitaal en Kniepijnvrij leven leiden?

Met de bewezen Kniepijnvrij Methode® kan je werken aan verschillende knieblessures.

Nu ook online beschikbaar!

Bekijk het aanbod van Kniepijnvrij en start direct met het programma dat bij jou past!

Meer dan 100+ anderen gingen je al voor.

Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is..Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief.“In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie!Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen?Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen