Patellofemoraal pijnsyndroom bij hardlopers
21 januari 2023 

Patellofemoraal pijnsyndroom bij hardlopers

Hoe herken je de klachten van het patellofemoraal pijnsyndroom?

Het patellofemoraal pijnsyndroom komt veel voor bij hardlopers.  De pijn bevindt zich aan de voorkant van de knie en het  wordt ook wel anterieure kniepijn genoemd. Andere benamingen zijn patellofemorale chondropathie of ook wel patellofemorale chondromalacie. Het is de diagnose van pijn rondom de voorkant van de knie als alle andere diagnoses zijn uitgesloten zoals bijvoorbeeld meniscusproblematiek.

Hardlopers met het patellofemoraal pijnsyndroom ervaren pijn wat vaak wordt  omschreven als een zeurende en soms stekende pijn rondom de knieschijf. Deze pijn wordt dan het meest ervaren bij:

  • Tijdens of na het hardlopen
  • Bij traplopen
  • Bij zitten met gebogen knieën
  • Bij hurken
  • Bij fietsen

Bij 70-90% van de mensen met het patellofemoraal pijnsyndroom komen de pijnklachten van de knie weer terug.  Dat is een schrikbarend hoog percentage!. Dus ondanks vele jaren onderzoek lijkt een oplossing voor deze vervelende zeurende pijn aan de voorkant van de knie dus niet voorhanden. Maar dit hoeft gelukkig niet zo te zijn. Bij Kniepijnvrij doen wij niet anders dan het oplossen van dit soort knieklachten en we zien dat dit anders kan. Ook deze kniepijn is namelijk goed om te lossen en hoeft ook niet terug te komen. Als je maar goed weet waardoor de pijn aan de voorkant van de knie wordt veroorzaakt en hoe je dit structureel en effectief kan oplossen.


Dit is hoe je de pijn aan de voorkant van de knie oplost bij het hardlopen

Lees dit blog verder op de website van Prorun en leer wat de oorzaak van patellofemorale pijn bij hardlopers is én met welke oefeningen je al kan starten om de pijn aan de voorkant van de knie op te lossen!

Wil je meer weten over de Kniepijnvrij Methode voor het patellofemoraal pijnsyndroom en hoe je dit zelfstandig kan oplossen?

Lees dan hier wat de Kniepijnvrij Methode voor jou kan betekenen.


Kniepijnvrij werkt nauw samen met FysioHolland. Bij FysioHolland is jouw zorg rondom bewegen in goede handen. Onder begeleiding van jouw fysiotherapeut werk jij aan een efficiënt herstel, zodat je snel weer jouw dagelijkse activiteiten pijnvrij kunt uitvoeren.

Fysioholland werkt nauw samen met orthopedisch specialisten van diverse klinieken en ziekenhuizen. Heb jij een probleem met jouw knie en zoek je een gespecialiseerde fysiotherapeut in jouw regio bekijk dan hier de locaties van een FysioHolland vestiging bij jou in de buurt.

Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is..Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief.“In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie!Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen?Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen