Zit de pijn in je knie tussen je oren?
24 oktober 2022 

Zit de pijn in je knie tussen je oren?

Bij veel van mijn patiënten werkt hun pijnsysteem eigenlijk een beetje te goed. Dit klinkt misschien niet verkeerd maar in dit geval helpt het niet mee voor het herstel. Als ik uitleg wat het overbeschermende pijnsysteem betekent is dit vaak iets nieuws voor ze, ondanks dat pijneducatie een steeds belangrijkere rol speelt in de hedendaagse fysiotherapie. Wat is dit nou precies, zo’n overbeschermend pijnsysteem? En hoe zorg je ervoor dat het weer normaal werkt? Ik zal dit kort proberen uit te leggen in dit blog.


Bij veel van mijn patiënten is het patellofemoraal pijnsyndroom geleidelijk ontstaan en is dan inmiddels al maanden of jaren aanwezig. Op eventuele scans is niks te zien is. Mijn patiënten geven vaak aan dat ze een hoge pijngrens hebben en alles blijven doen ondanks de pijn. Het frappante is dat de pijngrens voor deze mensen juist lager is. Dit komt door sensitisatie. De structuren zijn gevoeliger geworden waardoor er juist eerder pijn ervaren wordt. Hoe komt het nou dat de structuren gevoeliger zijn geworden? Dit is een soort vicieuze cirkel. De kniepijn ontstaat meestal door een trauma of door overbelasting. Bij sommige patiënten is er overigens niet altijd een duidelijke fysieke oorzaak voor aan te wijzen. Ook een stressvolle periode in het leven kan bijvoorbeeld hiervoor zorgen. Door de pijn gaan de spieren rondom de knie verkrampen. Er komt dus meer spanning op de knie. En deze spanning zorgt weer voor meer pijn in de knie. Daarnaast gaat ook het zenuwstelsel eerder reageren op het belasten van de knie. Er worden spanningsreceptoren in de knie geprikkeld bij bewegingen zoals traplopen, fietsen, hurken of zitten met gebogen knieën. Hoewel er geen schade aanwezig is in de knie probeert het zenuwstelsel je toch te waarschuwen als gevolg van de eerdere pijnlijke ervaringen. Het zenuwstelsel kan dat maar op 1 manier doen en dat is het uitzenden van een pijnsignaal. En dat signaal wordt vanuit het brein gegeven. Het klopt dus als er wordt gezegd dat pijn tussen je oren zit. Het betekent alleen niet dat je gek bent of het je verbeeld. Alle pijn komt vanuit het brein, ook bijvoorbeeld het breken van een been. Zenuwen geven door waardoor ze geprikkeld worden en het brein probeert dit juist te interpreteren.

Er moet alleen onderscheid gemaakt worden tussen functionele en disfunctionele pijn. Bij functionele pijn is er sprake van echte schade zoals het breken van je been of draagt er schade te ontstaan. Dan is het pijnsignaal dus functioneel omdat dit zorgt voor actie om de pijn te voorkomen of verhelpen. Bij disfunctionele pijn gaat dit niet helemaal goed in het brein. Eigenlijk gaat dit zelfs een beetje te goed. Het brein reageert te beschermend op prikkels/informatie vanuit de knie. Pijn waarbij er geen schade dreigt of optreedt, zoals bij knieschijfpijn is disfunctioneel. Dit betekent dat de pijn niet helpt om de knie te beschermen of om te voorkomen dat de knie beschadigd raakt. Het maakt hierbij heel veel uit hoe er over de pijn gedacht wordt. Zie het als een volumeknop. Hoe meer je ermee bezig bent, bewust en onbewust, hoe meer de pijn op de voorgrond komt te staan en hoe heftiger deze kan worden ervaren. Als er bijvoorbeeld gedacht wordt dat de kniepijn schadelijk kan zijn, je maakt je er zorgen om of je negeert het juist. Dit kan allemaal de pijn in stand houden.


Een groot deel van de oplossing bij chronische niet functionele knieklachten is om te zorgen dat je het pijnpatroon kan gaan doorbreken. Dus dat betekent concreet dat je niet bang moet zijn de knie te belasten, de pijn geeft immers niet aan dat er iets beschadigd is in de knie, maar ook dat je niet door de pijngrens heen moet gaan, dit houdt het patroon namelijk in stand. Hoe je dit moet doen is in het vorige blog over dosering besproken. Daarnaast moet je aan de volumeknop draaien van het zenuwstelsel. Per persoon verschilt het hoe dit het beste gedaan kan worden. Het is essentieel dat je weet wat je lichaam je probeert te vertellen en hoe je hiernaar moet luisteren. Dit kan zijn dat je wat aan je stress moet doen, beter moet slapen, meer moet bewegen, effectiever moet trainen of je focus moet verleggen.

Met de succesvolle kniepijnvrij methode wordt er aandacht besteed waarom jouw knie precies pijn doet en wat je kan doen om dit pijnpatroon te doorbreken en je kniepijn op te lossen.

Weet je nog niet precies wat er aan de hand is met jouw knie? Doe dan eerst de gratis kniepijnvrij test en ontvang gelijk een oefening die je direct kan doen om de pijn in jouw knie te verminderen.

Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is..Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief.“In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie!Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen?Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen