Dosering is essentieel om kniepijnvrij te worden!
25 oktober 2022 

Dosering is essentieel om kniepijnvrij te worden!

Wat is doseren van de belasting?

Met dosering wordt de mate dat je je knie belast bedoelt. Hierbij kan je je  knie dus overbelasten, onderbelasten of juist optimaal belasten. 

Heel simpel, als je continu door de pijn heen gaat, overbelast je de knie en hou je het pijnpatroon in stand. We weten inmiddels al dat de pijn bij het patellofemoraal pijnsyndroom niet aangeeft dat er iets beschadigd is in de knie. Maar door de pijn heen gaan is in dit geval onverstandig omdat het dan niet lukt het pijnpatroon te doorbreken. Het tegenovergestelde doen werkt ook niet. Neem je namelijk rust en ga je de knie een tijd ontzien dan wordt de knie ook minder belastbaar en zal je merken dat als je dan de knie weer gaat belasten je juist eerder of heftiger pijn krijgt. 

Wanneer raken topsporters vaak geblesseerd?

De meeste topsporters raken geblesseerd na de vakantie. De kerstvakantie is hier een goed voorbeeld van. De sporter traint 1-2 weken niet maar geniet wel van de feestdagen en komt wat gewicht aan. Na de kerstvakantie wordt de training weer opgepakt en de sporter raakt geblesseerd. Hoe kan dit nu? Door de fysieke rust en de toename in gewicht is de belastbaarheid van het lichaam gezakt en als er dan op het zelfde niveau getraind wordt kan dit de verlaagde belastbaarheid overschrijden met als gevolg een blessure. Bij het patellofemoraal pijnsyndroom is dit niet anders. Ik zie dit heel vaak terug bij mijn patiënten die aangeven dat de klachten ondanks rust niet zijn verholpen of juist zijn verergerd! Rust kan zorgen voor tijdelijke pijnverlichting maar zorgt ook voor een afname van de belastbaarheid van de knie met als gevolg dat je nog sneller last krijgt als je je activiteiten weer oppakt. 

Optimaal doseren is de oplossing. 

Dat betekent belasten tot de pijn en er niet doorheen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan maar dit is wel essentieel om het pijnpatroon te doorbreken. Dit kan heel lastig zijn omdat sommige patiënten met knieschijfpijn de hele dag last hebben of heel snel last krijgen. Dit kan dus betekenen dat je je werkzaamheden moet aanpassen zodat je niet elke keer over je grens gaat. Mijn advies is: vervang pijnlijke bewegingen door niet pijnlijke bewegingen. Bijvoorbeeld pas de hoogte van je zadel aan of fiets met een lichtere versnelling. Of loop tijdelijk 1 trap en ga de rest met de lift als 2 trappen klachten geeft. Probeer daarnaast alles rondom de knie te trainen om meer belasting aan te kunnen. Train je heupspieren en train bijvoorbeeld in een minder diepe hoek als verder door je knie zakken pijn geeft. Of train in open keten (het been in de lucht heffen) als belasten te pijnlijk is. En train je brein! Uiteindelijk is er voor elke situatie wel een oplossing te bedenken.

Bij de kniepijnvrijmethode wordt uitgebreid stil gestaan hoe jij je knie optimaal kan belasten om zo snel en duurzaam mogelijk weer zonder pijn in je knie te kunnen functioneren.Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is.. Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief. “In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie! Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen? Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen