Fysiotherapeut tijdens het EK Handbal in Oostenrijk
Europees Kampioenschap Handbal in Oostenrijk
Afgelopen maand ben ik werkzaam geweest als teamfysiotherapeut van het Nederlands Dames Handbalteam tijdens het EK in Oostenrijk
Mijn werkzaamheden bestonden uit het zo fit mogelijk houden van de speelsters
Dat deed ik niet alleen. Bij het Nederlands Dames Handbal team hebben we de beschikking over een geweldige medische staf:
Deze staf bestaat uit:
- De Teamarts: Susanne Huurman
- De Masseur: Stefan Krabbendam
- De Strenght & Conditioning trainer: Auke Klarenbeek
- De Performance Nutritionist: Josette van Toor
Samen zorgen wij ervoor de de speelsters op een zo gezond mogelijk niveau een topprestatie kunnen neerzetten.
De belangen zijn groot tijdens het EK
Dit betekent elke dag opnieuw beoordelen waarom er pijntjes zijn, hoe deze zijn ontstaan en hoe we ze kunnen oplossen – het liefst zonder verlies van trainings- en wedstrijduren.
Zo kan de coach beschikken over een volledige selectie waar hij uit kan putten. Maar dan moet deze selectie wel fit zijn om op topniveau te kunnen presteren.
Bij elke blessure of pijntje is het de uitdaging om een goede inschatting te maken van de ernst en het mogelijke beloop van de blessure. Daarbij moeten wij een gedegen advies kunnen geven aan de coach.
Is de blessure van dien aard dat we de speelster moeten beschermen en uit de trainings- en soms wedstrijdbelasting halen?
Of kunnen we de speelster vrijgeven zodat ze kan spelen, ondanks de blessure? Met het risico dat deze verergert, waardoor we tijdens het EK helemaal geen beroep meer op haar kunnen doen.
Het is dus telkens een afweging die we moeten maken, en elke beslissing kan grote consequenties hebben.
Zijn we te voorzichtig, dan kan de coach niet beschikken over de speelster en verliezen we mogelijk de wedstrijd – terwijl het misschien toch mogelijk was dat ze had kunnen spelen zonder verergering van de blessure.
Elke dag is het werken op het scherpst van de snede
De belangen zijn groot:
- De belangen van de Nederlandse Handbal Bond: slechte prestaties kunnen leiden tot een kleiner budget vanuit NOC*NSF.
- De belangen van de coach: slechte prestaties kunnen leiden tot ontslag.
- De belangen van de speelster: slechte prestaties kunnen betekenen dat je niet meer wordt opgesteld of geen goede transfer kunt maken.
- De belangen van de club(s): de clubs betalen de speelsters. Krijgen zij een niet fitte speelster terug, dan moeten zij met de gevolgen omgaan.
- De belangen van de medische staf: als de medische staf er niet in slaagt de speelsters fit te houden en goed in te schatten of ze trainings- en/of wedstrijdfit zijn, kan de medische staf worden vervangen.
Zoals je leest, is werken als fysiotherapeut in de topsport meer dan alleen spieren kneden. Het is topsport op zichzelf.
En dat is geweldig om te doen.
Elke dag zie ik de resultaten van ons werk als we trainen en wedstrijden spelen in prachtige grote stadions
Dat bezorgt me elke keer weer kippenvel.
Blessures voorkomen is beter dan genezen.
Naast het uitvoeren van paramedische behandelingen was ik tijdens het EK ook verantwoordelijk voor het geven van de warming-up voor de wedstrijden en trainingen.
Een goede warming-up bestaat uit alle bewegingen die je tijdens de wedstrijd kunt maken, maar dan op een iets lagere intensiteit.
Een effectieve warming-up is dynamisch. Dat betekent dat er niet statisch gerekt wordt.
Waarom? Statisch rekken zorgt namelijk voor ontspanning.
Ontspanning maakt het zenuwstelsel minder goed in staat om de gewrichten adequaat te stabiliseren tijdens (onverwachte) bewegingen tijdens de training of wedstrijd.
Daarnaast kan statisch rekken leiden tot prestatieverlies, doordat de explosiviteit afneemt (met ongeveer 1-3%).
Ik heb hier ook een video over gemaakt. Je kunt deze hieronder bekijken
Type blessures tijdens het EK
Handbal is een intensieve, blessuregevoelige sport. Het wordt gespeeld met het hele lichaam. We hebben de benen nodig om te verplaatsen en de armen om de bal te gooien en om te verdedigen. Daarnaast is het ook een contactsport en wordt het gespeeld op een harde ondergrond.
Alle ingrediënten om een blessure op te lopen.
Handbal bevat alle ingrediënten om diverse blessures op te lopen. In deze sport kom ik vrijwel alle soorten blessures tegen die je kunt bedenken
Hier volgt een opsomming van blessures die kunnen voorkomen tijdens een handbaltraining of -wedstrijd:
- Hoofdletsels zoals hersenschuddingen of gebroken neuzen.
- Nekblessures als gevolg van spanning of valpartijen.
- Schouderblessures zoals overbelasting of luxaties.
- Elleboogblessures zoals luxaties of peesontstekingen.
- Pols- en handblessures zoals breuken of luxaties van vingers.
- Rugblessures door impact van harde vloeren.
- Liesblessures door overbelasting of uitglijden.
- Knieblessures zoals kruisbandletsels of overbelastingsblessures, zoals het patellofemoraal pijnsyndroom of een jumpers knee.
- Spierblessures zoals hamstring- of bovenbeenverrekkingen of -scheuren.
- Enkelblessures zoals verzwikkingen en breuken.
- Kneuzingen als gevolg van impact of valpartijen.
Als fysiotherapeut kan ik hierbij mijn hele "gereedschapskist" gebruiken en elke keer het beste uit mezelf halen om deze verschillende klachten zo goed mogelijk te begeleiden.
De behandeling van blessures
Als manueel therapeut ben ik opgeleid om alle gewrichten in het lichaam te manipuleren, ook wel kraken genoemd. Daarnaast ben ik ook opgeleid om deze gewrichten te mobiliseren en het kapsel specifiek te kunnen rekken.
Een behandeling van een blessure kan bestaan uit verschillende interventies:
- Manipulatie (kraken) van de betrokken gewrichten.
- Mobilisaties van de gewrichten.
- Rekken of masseren van spieren om spierpijn te verminderen en het herstel te bevorderen.
- Tapen.
- Bandageren, bijvoorbeeld het inpakken van een gezwollen enkel.
- Gebruik van medische apparatuur zoals de Game Ready (koelen en compressie) en de Normatec (compressie voor herstel).
- Oefentherapie om de spierfuncties te herstellen en de stabiliteit te verbeteren.
- Adviseren over hoe de speelster het weefsel optimaal kan belasten.
- Begeleiding bij herstel – advies over ontspanning, slaap en ademhaling, en vertrouwen geven in het herstel en het lichaam.
- Beleidsvorming – hierbij rekening houden met alle betrokken belangen.
- Communicatie – helder communiceren over de blessure en de (beperkte) inzetbaarheid naar de speelster en de coachingsstaf.
Daarnaast is luisteren een belangrijke vaardigheid. De fysiokamer kan een plek zijn waar een speelster haar hart kan luchten, wat soms ook voor klachtenverlichting zorgt.
De samenwerking met Fysioholland bij de begeleiding van Olympische sporters
FysioHolland is opgericht in 2009 en bestaat inmiddels uit meer dan 100 fysiotherapiepraktijken verspreid over Nederland. Veel fysiotherapeuten van FysioHolland zijn actief in de topsport. Al deze kennis, kunde en ervaring nemen ze mee in de behandeling van zowel (top)sporters als niet-sporters.
Zelf werk ik al sinds 2010 samen met FysioHolland (voorheen Medicort). Door het grote netwerk en de rijke ervaring van de meer dan 400 therapeuten kunnen FysioHolland en ik de patiënten alle zorg bieden die ze nodig hebben.
Heb je zelf een blessure en wil je liever 1-op-1 revalideren onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut? Kijk dan [ hier] voor een FysioHolland-locatie bij jou in de buurt.
Gratis online webinars over knieklachten
Heb jij (chronische) knieklachten en weet je niet zo goed wat er aan de hand is met jouw knie? Of weet je het wel en kom je maar niet van jouw kniepijn af? Dan wil ik jou uitnodigen voor het volgen van 1 van mijn gratis online webinars over knieklachten
Momenteel hebben we 3 verschillende webinars:
- Online Masterclass Diagnose van jouw knieklachten. Dit is jouw klacht en zo los jij het op. Kijk hier wanneer de eerstvolgende webinar gaat plaatsvinden
- Online Masterclass Effectief Knieklachten oplossen. Leer hoe jij zelfstandig jouw knieklachten kan leren begrijpen én oplossen. Kijk hier voor de eerstvolgende webinar
- Masterclass Jumpersknee klachten oplossen. Heb jij last van een jumpersknee dan mag je deze webinar niet missen. Kijk hier voor de data