Kniepijnvrij -  Artrose knie behandelen

met het bewezen online programma van Kniepijnvrij kan je (beginnende) knie artrose verslaan!

Wat is artrose van de knie?

Knie artrose, ook wel gonartrose genoemd, is een chronische aandoening waarbij het kraakbeen in het kniegewricht geleidelijk slijt. Het kraakbeen fungeert als een schokdemper en zorgt voor soepele bewegingen van het gewricht. Bij slijtage wordt het kraakbeen dunner en ontstaan er wrijving en pijn. Uiteindelijk kan dit leiden tot bot-op-bot-contact, wat de pijn en stijfheid in het gewricht verergert.

Kijk je liever dan dat je leest?

Bekijk dan de info video over knie artrose.

Heb ik knie artrose?

Misschien heb jij wel pijn in je knieën maar twijfel je of dit misschien wel artrose is. De uiteindelijke conclusie zal een arts moeten vaststellen middels lichamelijk onderzoek en eventuele aanvullende onderzoeken zoals een röntgen foto waarop de eventuele artrose zichtbaar zal zijn en ook waar en in welke mate zich deze bevindt in de knie.

De symptomen van knie artrose variëren per persoon, maar de meest voorkomende klachten zijn:

Symptomen knie artrose:

  • Pijn in het kniegewricht, vooral bij bewegen of belasting.

  • Stijfheid, vooral na lange periodes van rust, zoals ’s ochtends.

  • Zwelling rond de knie door ontstekingen in het gewricht. Deze zwelling maakt bewegen moeilijker.

  • Beperkte mobiliteit, zoals moeite met traplopen of hurken. Bij lichamelijk onderzoek wordt er een beperkte strekking en buiging gemeten. 

  • Kraken of knarsen in de knie bij beweging.

  • Nachtelijke pijn. Vaak is de pijn s' nachts erger.



Gradaties van artrose van de knie 

Bij de diagnose van knieartrose bepaalt een orthopedisch chirurg het stadium van de slijtage. De conditie van je kraakbeen beoordeelt hij op basis van de classificatie van Eaton en Glickel (1987). Hier lees je hoe deze classificatie eruit ziet en hoe artrose vastgesteld wordt. 

  • Graad 0

Op dit moment heb je nog geen pijnlijke knie en is je kraakbeen nog in de normale staat.

  • Graad 1

Het kraakbeenoppervlak is zachter geworden, waardoor het kraakbeen minder veerkrachtig is. In dit stadium merk je dat je knie minder in staat is om krachten op te vangen. Wanneer er verder onderzoek wordt gedaan met behulp van een röntgenfoto laat deze geen afwijkingen zien. Bij een kijkoperatie lijkt het kraakbeen een blaar te vormen in je knie. Op dit moment heb je nog geen pijn van de slijtage in je knie.

  • Graad 2

Er is sprake van licht beschadigd kraakbeen: er bevinden zich scheurtjes en onregelmatigheden in het oppervlak, maar deze komen niet verder dan de helft van de oorspronkelijke dikte van het kraakbeen (4 mm). Ook hier toont de röntgenfoto nog geen afwijkingen van betekenis. Je hebt hier al wat pijn van de slijtage in je knie, maar dit is afhankelijk van de mate van belasting.

  • Graad 3

De scheurtjes vertonen diepere groeven en vormen losse kraakbeenschollen en komen nu verder dan de helft van de oorspronkelijke dikte van het kraakbeen. Dit stadium wordt ook wel pre-artrose genoemd. De gewrichtsspleet begint te versmallen en het bot kleurt witter op de röntgenfoto als teken van verhoogde druk er kan zich ook vocht ophopen in het bot (botoedeem). Er kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan. Het kraakbeen verdwijnt. De normale rondingen worden hoekiger, ook wel osteofyten of botapposities genaamd. Dit is het stadium dat voorafgaat aan de versmalling van je gewrichtspleet op een röntgenfoto. Soms brokkelt het kraakbeen aan de randen van het defect af. Deze instabiele kraakbeenranden veroorzaken vaak klachten, zoals kraken, pijn, zwelling en slot- en doorzakklachten. Dit kan plotseling optreden. De pijn van de slijtage in dit stadium is chronisch geworden. In dit stadium kan soms nog wel goed hard gelopen worden. 

  • Graad 4

Het kraakbeen verdwijnt helemaal en het onderliggende bot ligt bloot. Hierbij is vaak de pijn constant aanwezig. De gewrichtsspleet is verder versmald op de röntgenfoto en soms zelfs helemaal verdwenen. Op de foto zijn de kale botvlakken goed herkenbaar.  Er is vaak sprake van zwelling. De zwelling maken bewegen moeilijk. De pijn van de slijtage straalt uit tot in het gebied onder het bot en je gewrichten zijn aan het verstijven en je kan voelen dat de botten over elkaar heen bewegen. In dit stadium is hardlopen niet meer aan te raden. 

Oorzaken knie artrose

De oorzaak van artrose in de knie is voor artsen vaak moeilijk te achterhalen, zij spreken in die gevallen over idiopathische artrose. Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van artrose in de knie.

  • Erfelijkheid. Sommige mensen hebben  door erfelijke belasting meer kans op het krijgen van artrose in de knieën.

  • Overgewicht. Door overgewicht worden de knieën extra belast. Dan gaan we ervan uit dat dit mechanisch is. Want als je 100 kg weegt en ervan uitgaat dat bij elke stap die je zet de belasting gelijk is aan 2-3x je lichaamsgewicht dit invloed heeft op versnelde slijtage van het kraakbeen.

  • Ontstekingsprocessen door overgewicht. Vooral laaggradige chronische ontstekingen in het lichaam kunnen het proces op gang brengen. Dat overgewicht bijdraagt aan het ontstaan van artrose komt niet alleen door de extra belasting op de knieën, maar ook doordat overgewicht laaggradige ontstekingen aanjaagt, omdat vetweefsel ontstekingsbevorderende stoffen aanmaakt.

  • Verminderde conditie en spierkracht. Door zwakke spieren worden de knieën eerder overbelast. Ook als je conditie slechter is heeft dit invloed op versnelde slijtage van je knieën. Je zal namelijk door vermoeidheid slechter gaan lopen waardoor je je knieën eerder zal overbelasten.

  • Onderbelasting. Er zijn 2 zaken niet goed voor het kraakbeen in je knie. Overbelasting maar ook onderbelasting. Door inactiviteit wordt het kraakbeen niet gevoed en dus ook niet gerevitaliseerd. Daarnaast hebben we ook al eerder kunnen lezen dat het kraakbeen hierdoor minder water kan opnemen waardoor de druk in het kraakbeen verminderd en de stijger verzwakt en inzakt. 

sporten zonder kniepijn

Knie artrose behandelen

Er zijn meerdere manieren om knie artrose te behandelen. Hoe meer mogelijkheden je inzet hoe beter het resultaat zal zijn. Met het behandelen van knieartrose wordt eigenlijk bedoelt het weer soepeler krijgen van de knie. Het laten afnemen van eventuele zwelling en warmte en het verminderen van de pijn. Beschadigd kraakbeen herstelt nauwelijks: als het kraakbeen versleten is dan komt het helaas niet meer terug. Ook door injecties zoals PRP of stamcellen kan kraakbeen niet herstellen. Zelfs operaties kunnen dit op dit moment nog aantoonbaar niet al zijn er wel veel onderzoeken hierover gaande. Maar met de juiste belasting kan je het kraakbeen dus wel revitaliseren!

Om de gevolgen van knie artrose te behandelen kan ik het volgende adviseren: 

  • Leefstijl aanpassing. Zorg dat je een gezond gewicht nastreeft en dat je voeding tot je neemt wat het kraakbeen voedt. In het Versla Artrose programma lees je wat je hiervoor kan eten.

  • Voorkom onderbelasting. Blijf in beweging en houdt het gewricht soepel. Motion is lotion!

  • Zorg voor een optimale belasting van het kraakbeen. In het Never.Stop.Running programma leer je hoe je dit kan bewerkstelligen

  • Versterk je bovenbeen- en heupspieren. 

  • Werk aan je conditie. 

  • Volg de 3V methode om te voorkomen dat je steeds minder kan doen door slijtagepijn in je knieën. Verminder, Verleg en Versterk. In het Never.Stop.Running! programma leer je middels de 3V methode hoe jij kan blijven (hard)lopen ondanks artrose in je knie.

Door zoveel mogelijk van deze aanpassingen op te volgen kan je een operatie door een orthopedisch chirurg vaak meerdere jaren uitstellen of zelfs voorkomen.

Kniepijnvrij Versla Artrose programma

Uiteraard kan je met de gedeelde tips zo zelf aan de slag gaan. Heb je liever een professioneel en compleet programma? Probeer dan het Kniepijnvrij Versla Artrose programma!


Dit programma is samengesteld door gespecialiseerde fysiotherapeuten, en het gaat een stuk verder dan een rijtje oefeningen en algemene tips: je leert op gebied van voeding, training en lifestyle wat je concreet kunt doen om de knie artrose én de bijkomende pijn te verlichten.

Er geld een "niet goed, geld terug" garantie van 14 dagen, dus wat heb je te verliezen?

 1250+ 

mensen gingen je voor

82%

is hersteld 

16+

jaar ervaring

4.9/5 ⭐

Gemiddelde beoordeling