
Bewegen slijt je knie? Waarom dit een fabel is bij knieartrose
Veel mensen met knieartrose zijn bang om te bewegen. Logisch, want je hebt pijn, je knie voelt kwetsbaar en misschien heb je gehoord dat beweging het kraakbeen “slijt”. Maar wist je dat dit juist een misverstand is?
Volgens een recente publicatie van Bricca et al (1) in het vakblad Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy is het idee dat bewegen je knieën ‘opslijt’ niet gebaseerd op feiten, maar op hardnekkige aannames uit het verleden.
De mythe van “wear and tear”
Artrose wordt nog vaak gezien als een “slijtageprobleem”: alsof je je knie letterlijk verslijt zoals een autoband. Maar dat klopt niet. Artrose is een aandoening van het gehele gewricht, waarbij niet alleen kraakbeen verandert, maar ook bot, spieren en pezen betrokken zijn.
En belangrijker nog: beweging leidt niet tot meer slijtage. Integendeel.
Wat zegt de wetenschap over knieartrose?
Onderzoek laat zien dat oefentherapie – dus bewegen onder begeleiding of volgens een plan – de kwaliteit van kraakbeen niet verslechtert, maar juist verbetert. Regelmatig bewegen helpt om het gewricht gezond te houden. Het stimuleert:
- de doorbloeding
- de voeding van het kraakbeen
- en versterkt de spieren rond je knie
Zelfs bij hoge belasting (zoals sporten of hardlopen) is er géén bewijs dat dit schade veroorzaakt aan kraakbeen bij mensen met artrose.
Hardlopen heeft juist een positief effect op artrose in je knie en heup. Als je artrose in je knie wilt voorkomen is het juist aan te raden om te gaan hardlopen! Want zo blijkt uit onderzoek (2) dat van de mensen die niet hardlopen 10,2% artrose ontwikkelt en dat mensen die recreatief hardlopen (3x per week ongeveer 10 km) slechts 3.5% artrose ontwikkelt!
Alleen elite lopers die geregeld over hun grenzen gaan hebben een hogere kans op artrose in hun knieën, namelijk 13,3 %.
Hardlopen verlaagt juist de kans op artrose
Waar komt die angst voor knieslijtage vandaan?
In de jaren ’70 deden onderzoekers proeven op dieren waarbij ze de gewrichten extreem en langdurig belastten. Die studies lieten wél schade zien, maar ze zeggen weinig over normaal bewegen bij mensen. Toch bleef het beeld hangen dat herhaalde beweging ‘slecht’ is voor je gewrichten.
En dat is jammer, want deze angst weerhoudt veel mensen ervan om in beweging te blijven. En dat werkt juist averechts: wie minder beweegt, verliest spierkracht, stabiliteit én mobiliteit.
Waarom bewegen bij knieartrose wél helpt
Beweging is bij knieartrose één van de meest effectieve manieren om klachten te verminderen. Het:
✅ Verbetert je spierkracht
✅ Houdt je knie soepel
✅ Vermindert stijfheid
✅ Vermindert pijn (op de langere termijn)
✅ Vertraagt achteruitgang
Daarom wordt oefentherapie wereldwijd gezien als de eerste stap in de behandeling van knieartrose – nog vóór medicatie of operaties.
Conclusie: niet stilstaan, maar in beweging komen
Laat je dus niet tegenhouden door de fabel dat beweging je knieën ‘verslijt’. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen je gewrichten juist beschermt en versterkt.
Wil jij aan de slag met een bewezen online oefenprogramma om jouw knieartrose klachten aan te pakken?
Start dan direct met het Versla Artrose programma van Kniepijnvrij via deze link
Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Mail ons en we kijken samen wat het beste bij jouw klachten past.
Heb je meer persoonlijke begeleiding nodig of wil je liever 1-op-1 revalideren? Dan is het goed om te weten dat we samenwerken met FysioHolland. Met meer dan 100 locaties verspreid over heel Nederland kun je bij ervaren en gedreven fysiotherapeuten terecht voor de juiste zorg en begeleiding bij jouw knieherstel. Klik hier om de dichts bijzijnde locatie van FysioHolland te vinden!
Gebruikte referenties
- Exercise therapy does not seem to harm cartilage and appears to improve its quality.” – Bricca et al., 2024
- Physical Activity and Exercise Therapy Benefits More Than Just Symptoms and Impairments in People With Hip and Knee Osteoarthritis. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, Skou, Søren T.; Pedersen, Bente Klarlund; Abbott, J. Haxby; Patterson, Brooke; Barton, Christian (2018).