Dit zijn de belangrijkste factoren voor een succesvol herstel van het patellofemoraal pijnsyndroom
25 oktober 2022 

Dit zijn de belangrijkste factoren voor een succesvol herstel van het patellofemoraal pijnsyndroom

De diagnose patellofemoraal pijnsyndroom

De diagnose patellofemoraal pijnsyndroom,  of ook wel voorste kniepijn genoemd, is niet altijd makkelijk te stellen. Ik noem het zelf liever knieschijfpijn, dat is een stuk makkelijker uit te spreken. 25% van alle knieklachten valt onder de diagnose voorste kniepijn en het patellofemoraal pijnsyndroom draagt daar voor een groot gedeelte aan bij. De rest van de klachten kent een specifieke oorzaak. Dan moet je denken aan meniscusletsel, kruisbandletsel of artrose. Het patellofemoraal pijnsyndroom is dus een aspecifieke aandoening. Dit is voor veel  van mijn patiënten lastig te begrijpen. Ze hebben pijn aan de knie maar op een röntgenfoto of mri is geen afwijking gevonden. De diagnose wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek en of je pijn hebt bij tenminste twee van de volgende activiteiten: hurken, traplopen, fietsen, zitten met gebogen knieën en springen. 


Wat lijkt er nog meer op het patellofemoraal pijnsyndroom?

De juiste diagnose stellen is essentieel. Er zijn namelijk veel meer aandoeningen die lijken op het patellofemoraal pijnsyndroom maar die een andere behandeling behoeve en dus ook een andere prognose hebben. Het is essentieel om onderscheid te maken tussen apexitis, tendinopathie, hoffitis, quadriceps insertietendinopathie, groeigerelateerde aandoeningen zoals Osgood Schlatter, Sinding Larsson Johanson, OCD haarden, patellofemorale instabiliteit, patellofemorale artrose, of het plicasyndroom. Al deze aandoeningen hebben een andere prognose en ook een andere behandeling. Zou zal een patiënt met artrose van de knieschijf meer hersteltijd tussen de belasting door nodig hebben en zal het herstel naar een pijnvrije knie ook langer duren terwijl een patiënt met een hoffitis juist met een weekje offloaden al ver kan komen gezien de hoge biologische activiteit van dit weefsel. De juiste diagnose bepaalt dus de behandeling en de prognose! 

Wat bepaald een succesvol herstel van het patellofemoraal pijnsyndroom?

Met alleen de diagnose patellofemoraal pijnsyndroom ben je er helaas nog niet. Want de oorzaak van deze vervelende knieklacht is vaak niet makkelijk te duiden. Er zijn veel factoren die er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat je deze herkenbare pijn ontwikkelt aan de voorkant van je knie. Er wordt vanuit de wetenschap heel erg ingezoomd op de mechanische factoren. Dit zijn onder andere:

  • heupspierkracht
  • heupmobiliteit
  • mobiliteit van de lage rug
  • Si blokkades
  • hamstringlengte
  • quadricepslengte en spanning
  • kracht(sverlies) van de quadriceps
  • kracht(sverlies) van de hamstrings
  • H/Q ratio (verhouding in kracht van hamstrings tov de quadriceps)
  • spanning van de tractus ilioitibialis
  • kniehoek
  • mobiliteit van de knieschijf
  • stand van de knieschijf
  • vorm van de knieschijf
  • mobiliteit van de enkel
  • stand van de voeten
  • timing van de aanspanning van de vastus lateralis en medialis

Zoals je merkt zijn er een hoop factoren die de klacht kunnen veroorzaken. Deze kunnen ook zeker relevant zijn voor jouw knieklacht. Echter wordt er naar mijn mening hier te veel waarde aan gegeven door mijn collega fysiotherapeuten en worden de twee belangrijkste factoren gemist. 

2 essentiële factoren voor een optimaal herstel van het patellofemoraal pijnsyndroom

De ene factor is dosering en is in het vorige blog besproken en de andere factor is het overbeschermende pijnsysteem. Als dit niet meegenomen wordt is de kans groot dat je niet optimaal hersteld van de knieklacht. Dit verklaart waarom 50-60% van de mensen met het patellofemoraal pijnsyndroom nog steeds klachten hebben na een jaar. Bij de kniepijnvrijmethode worden deze factoren meegenomen in het herstel. Dit kan je geheel zelfstandig doen met het online programma of combineren met een bezoek aan de praktijk als je meer bijsturing nodig hebt.

Dus met de kniepijnvrij methode maak je direct een goede start en ga je aan de slag met hetgeen wat het meeste invloed heeft op jouw knieklacht. 

Twijfel je nog over de diagnose van jouw knieklacht? Doe dan de gratis Kniepijnvrij test en krijg gelijk een oefening die je direct kan doen om de pijn in jouw knie te doen verminderen. Geheel gratis!


Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is.. Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief. “In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie! Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen? Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen