Kniepijnvrij.nl -Behandeling van de jumpers knee
28 september 2022 

Kniepijnvrij.nl -Behandeling van de jumpers knee

Een jumpers knee is een overbelastingsblessure. Het betreft een peesaanhechtingsprobleem aan de onderzijde van de knieschijf. De aandoening komt veel voor bij sporten met veel sprongbelasting, zoals volleybal en basketbal, maar kan ook bij andere sporten voorkomen.


Bij het ontstaan van de jumpers knee speelt overbelasting een belangrijke rol. Klachten kunnen variëren afhankelijk van de duur van de blessure.

 De klachten kunnen worden ingedeeld in vier stadia, welke voor alle peesblessures gelden:

  1. Pijn/stijfheid na inspanning.
  2. Pijn ook bij de warming-up.
  3. Pijn tijdens de hele inspanning.
  4. Pijn op de dag na de inspanning en bij dagelijkse activiteiten.

In eerste instantie bestaan de klachten vaak uit pijn tijdens en na het sporten met klachtenvrije periodes als er niet gesport wordt. Bij langdurige overbelasting kunnen de klachten ook in rust op gaan treden en gaan ze vaak niet meer weg.

 De meest voorkomende klachten zijn:

  • pijn aan de onderzijde van de knieschijf;
  • zwelling van de kniepees;
  • stijfheid en/of startpijn;
  • in eerste instantie vermindering van klachten tijdens/na warming up (als de spieren warm zijn) met nareactie bij staken van sportbelasting.

Compressie van een pees gebeurd als deze wordt ingeklemd tussen het bindweefsel en het bot. Zo wordt bij de jumpers knee de kniepees gecomprimeerd als je bijvoorbeeld op de grond zit op je knieën. Dit zie je vaak gebeuren bij beroepen als timmerman en stratenmaker. Een wat minder voor de hand liggende manier van comprimeren gebeurd door de kniepees te belasten in een hoek. Dat is bijvoorbeeld het geval als je je bovenbeen in stand oprekt door je hak naar je bil te trekken. De kniepees komt dan op spanning en wordt gecomprimeerd tussen het bovenbeen en het bindweefsel.


Sterke kuitspieren zijn een pré.  60% van het vermogen om de belasting op te vangen bij het aflopen van de trap of om de landing op te vangen na een sprong of komt van de kuitspieren, en dus in mindere mate vd bovenbeenspieren en de bilspieren. Ik heb wel eens aan ultramarathonloper behandeld voor zijn blessure. Veel eerdere andere therapieën waren gericht op zijn core en het looppatroon maar deze marathonloper kon maar maximaal 6 calf raises doen op 1 been. Geen wonder dus dat hij geblesseerd raakte!

Vermijd het rekken van de kniepees bij een jumpers knee

Heel vaak wordt er nog gezegd om de bovenbeenspier die aan de kniepees vast zit te rekken. Dat heb ik zelf ook nog tot kort geleden vaak onterecht geadviseerd. De pees wordt hierbij ook tegen het bot aangedrukt bij het rekken van de spier.  Zoals we al eerder hebben kunnen lezen houdt de pees hier niet van. Bij een kniepeesblessure is het dus juist contraproductief als je de bovenbeenspier intensief gaat rekken door je hak naar de bil te trekken. Rekken in de schuttershouding is dan meer effectief gezien de hoek in de knie dan een stuk kleiner is mits je niet direct met je kniepees op de grond zit. Gebruik een kussentje onder de knie en leun meer naar voren zodat de belasting niet op de kniepees komt.

Kan ik hardlopen met een jumpers knee?

Nee, hardlopen is niet schadelijk bij een jumpersknee mits je het niet overbelast. De meeste belasting op de pees ontstaat bij korte bewegingen waarbij je diep door je knie zakt. Dit is vaak het geval bij springen of bij sporten zoals tennis. Bij hardlopen is de impact op de jumpersknee veel minder, maar vaak kan de duur wel een rol spelen. Het is dus belangrijk om je loopbelasting goed gedoseerd op te bouwen zodat je kniepees hier rustig aan kan wennen. Je hoeft niet te wachten met hardlopen totdat de pijn van de jumpersnee geheel verdwenen is. Veel beter kan je aangepast blijven doorlopen mits de pijn de dag erna niet te veel oploopt. Kijk hiervoor ook maar eens op mijn blog over loadmanagement


Dat betekent een verandering in de belasting. Dus door een te snelle opbouw van de (sport)belasting kan de pees overbelast raken. Pezen adapteren trager dan bijvoorbeeld spierweefsel. Ze hebben dus meer hersteltijd nodig dan je spieren. Ga je te snel te veel doen dan heeft de pees te weinig tijd om zich aan te passen en dat kan klachten geven. En hoe langer je dit negeert hoe langer het duurt voordat je er weer vanaf bent.

Als je een jumpers knee hebt is het aan te raden om te leren luisteren naar je kniepees. Door belasting warmen pezen op. Heel vaak geven ze dan geen klachten. Wat de pees je de volgende dag verteld is veel belangrijker. De belasting was te veel voor je pees als de pijn 24 uur na de belasting fors gestegen is. Het is een goed teken als deze lager of gelijk gebleven is. Je kan de belasting verder opbouwen als je pijncijfer niet hoger dan een 5 is geworden (van 0 is geen pijn tot 10 ondraaglijke pijn). Doe dit niet meer dan 2.5 tot 5 % per week. Zolang de kniepees niet gecomprimeerd wordt geeft de pees geen nachtelijke pijn. Er is mogelijk iets anders aan de hand als dit wel het geval is. Laat dit dan controleren door je huisarts of je fysio.

Als je door de belasting functieverlies ervaart is het is ook niet verstandig om de belasting op te bouwen. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je mank gaat lopen of als de knie heel stijf is ik het je afraad om te gaan sporten. Ga in dit geval voor een aangepaste training die de kniepees minder intensief belast.

Als je voor jezelf niet kan verklaren waardoor je een peesontsteking hebt opgelopen kan het zijn dat deze is ontstaan door een systemische onderliggende ziekte zoals diabetes of reuma. Ontstekingen van de pees kunnen ook worden veroorzaakt door reuma. Middels bloedonderzoek kan reuma worden aangetoond op basis van de aanwezigheid van de HLA-B27 factor. Dit zou aannemelijk kunnen zijn als je vervolgens een van de volgende kenmerken herkent:


1: Reuma komt in je familie voor.

2: Aanwezigheid van de huidziekte psoriasis.

3: Aanwezigheid van de ziekte van Crohn.

4: Pijnlijke rode ogen, vertroebeld zicht.

5: Ochtendstijfheid langer dan 30 minuten.

6: Afwijkingen van de nagels.

7: Zwelling van de vingers.

8: Minimaal 1 peesontsteking.

9: Verbetering van de klachten met bewegen en ontstekingsremmers, verergering bij rust.

Het doen van oefeningen is de hoeksteen bij de behandeling van de jumpers knee. Shockwave, massage, ultrageluid, warmte en andere passieve interventies dienen hoogstens als ondersteuning om je beter te kunnen laten belasten maar zorgen er in de regel niet voor dat de pees sterker en belastbaarder wordt en helpen dus niet op de lange termijn. Soms wordt er wel eens een injectie voor de jumpers knee voorgesteld voor het herstel. Een injectie met ontstekingsremmers kan voor de jumpersknee op korte termijn werken maar doet op de lange termijn vaak meer kwaad dan goed. Een injectie in de pees met PRP (Platelet Rich Plasma) is niet bewezen effectief. Een goede peesrevalidatie verloopt in fases en wordt gemonitord middels een pijnmonitor model.


Hierbij zijn er 5 fases in de behandeling van de jumpers knee te onderscheiden:

Fase 1: De isometrische fase

Fase 2: De isotonische fase

Fase 3: Energieopslag fase 

Fase 4: Terugkeer naar volledige sportbelasting

Fase 5: Onderhoud

Elke fase is essentieel en wordt langzaam of snel doorlopen op basis van het doel en de reactie van de pees hierop. De oefeningen voor de behandeling van de jumpers knee worden uitgevoerd met een metronoom in een bepaald tempo om ook de aansturing op hersenniveau te optimaliseren. Peesrevalidatie duurt helaas ook lang. De meeste sporters doen hier minimaal 3 tot 6 maanden over.


Kijk hier voor een zeer effectieve oefening voor de jumpers knee. Deze spanish squat oefening is goed te gebruiken in de eerste fase van de revalidatie. Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat deze oefening voor de jumpers knee kan zorgen voor pijnverlichting. Deze oefening is ook prima te doen als warming-up of juist na de belasting om de pijnlijke reactie van de jumpers knee te verminderen. 

Bij Kniepijnvrij.nl wordt er precies gekeken naar welk doel je nastreeft en hier worden de oefeningen vervolgens op afgestemd. Je kan het programma ook geheel zelfstandig en online doen.

>>Klik hier voor het succesvolle online programma voor de jumpers knee!

Over de schrijver
Kniepijn is een hardnekkige en vervelende klacht. Veel van mijn patiënten lopen al jaren met deze klacht rond als ze bij mij aankloppen. Mensen die last hebben van pijn in de knie ervaren forse beperkingen in hun dagelijks leven en sport, verlies van kwaliteit van leven, toename van bewegingsangst, psychische klachten en ook maken zich vaak zorgen of een toekomst zonder pijn in de knie wel mogelijk is.. Helaas onnodig. Want de oplossing is simpel en effectief. “In mijn carrière heb ik te vaak teleurgestelde en gedesillusioneerde mensen in mijn spreekkamer gehad die gefrustreerd vertelden dat ze ondanks vele maanden en soms zelfs jarenlang pijnlijke oefeningen doen bij hun fysiotherapeut nog steeds pijn in hun knie hadden. Ik voelde het als mijn missie om deze mensen te helpen bij het oplossen van hun knieklacht. En die missie heeft zich na vele jaren studeren, onderzoek en talloze behandelingen doen uiteindelijk geresulteerd in deze online methode’s voor pijn in jouw knie! Ik geloof in heldere uitleg om het inzicht in je klacht te vergroten, doelen te stellen en progressief je belastbaarheid vergroten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen. Geen honderden verschillende oefeningen, maar slechts een paar effectieve oefeningen die je progressief verzwaard zijn de sleutel tot succes. In de online programma’s van Kniepijnvrij® krijg je de routekaart naar een Kniepijnvrij leven. Op eigen kracht. Ik vind dat iedereen met knieklachten toegang moet hebben tot de beste en meest betaalbare zorg. Daarom heb ik er alles aan gedaan om zo compleet mogelijk programma’s te maken die je letterlijk kan volgen. En dat kan je heel goed zelf als je maar weet hoe je dit moet doen. De online programma’s van Kniepijnvrij® leren jou hoe je dit op eigen kracht kan. Maar moet je dan alles alleen doen? Nee. Als je meer hulp nodig hebt ben je altijd welkom bij mij in de praktijk. Dan help ik je samen verder!"
Reactie plaatsen