
Nieuw inzicht bij knieschijfpijn: het effect van stuwing en mobiliteit
Heb jij pijn rondom of achter je knieschijf, vooral tijdens traplopen, hurken of zitten? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS). Deze veelvoorkomende klacht treft vooral jonge sportieve mensen en vrouwen.
Maar ondanks oefentherapie en spierversterking blijft de pijn vaak terugkomen. Waarom? Nieuw onderzoek geeft een verrassend inzicht: de oorzaak ligt mogelijk in een verstoorde doorbloeding van het knieschijfbot zelf.
Wat is stuwing in de knieschijf?
In een recente studie van Ophey et al. (2024) werd met behulp van Near Infrared Spectroscopy (NIRS) de bloeddoorstroming in de knieschijf gemeten tijdens het traplopen. Wat bleek? Bij mensen met PFPS daalt de concentratie zuurstofrijk bloed in het patellabot minder dan bij gezonde proefpersonen - een teken dat er onvoldoende veneuze afvoer is, oftewel stuwing. Dit verhoogt de druk in het bot en kan leiden tot pijn-
Waarom ontstaat deze stuwing in de knieschijf?
Een mogelijke verklaring ligt in de kinetische keten. Een andere studie van dezelfde onderzoeksgroep (Ophey et al., 2023) toont aan dat mensen met PFP een verminderde mobiliteit hebben in heup en knie. Denk aan beperkte heupadductie, verminderde knieflexie en gespannen quadriceps. Deze beperkte -Lower Limb Range of Motion- (LLROM) zorgt voor abnormale krachten op de patella en kan bijdragen aan de stoornis in de bloedcirculatie-2-. -
Dit is de LLROM-test
De LLROM-test: meet de spanning in de kinetische keten. In de onderstaande YouTube-video laat ik de LLROM-test zien: een eenvoudige klinische test waarmee je kunt beoordelen of er spanning zit in de bewegingsketen. Deze test bekijkt heupmobiliteit, knieflexie en adductie in zijlig, en kan helpen inschatten of LLROM-beperkingen mogelijk bijdragen aan de klacht.
Behandeling patellofemoraal pijnsyndroom.
Op basis van de wetenschappelijke literatuur en klinische ervaring start ik bij PFP niet met squats of lunges, maar met het verminderen van de stuwing op de knieschijf. Afhankelijk van de LLROM test bepaal ik waar de focus op licht.
- Mobilisatie van de lage rug (om de keten te ontlasten)
- Ontspanning van de quadriceps via massage
Als de pijn afgenomen is gaan we gedoseerd de knie weer belasten middels wetenschappelijk bewezen oefeningen waarbij we weten dat de druk op de knieschijf niet groter wordt dan bij traplopen. Ook kunnen de belangrijke heupspieren getraind gaan worden om de knie verder te ondersteunen.
Deze aanpak richt zich op het herstellen van evenwicht in de drukverdeling en het verbeteren van de LLROM.
Wat is het effect van het verminderen van de stuwing?
Werkt het? Ja. In een studie uit 2021 (Ophey et al.) bleek dat patiënten met PFPS significant minder pijn en beperkingen ervoeren na een korte interventie gericht op LLROM, waaronder mobilisaties, stretching en taping. Vooral de individuele aanpak, afgestemd op welke LLROM-beperking aanwezig is, bleek effectief-3-
In deze video laat ik exact zien hoe de LLROM-test werkt en hoe ik de behandeling toepas in de praktijk.
Loop jij al langer met knieschijfpijn rond? Start dan hier direct met de kniepijnvrij methode voor het patellofemoraal pijnsyndroom.
Heb je meer persoonlijke begeleiding nodig of wil je liever 1-op-1 revalideren? Dan is het goed om te weten dat we samenwerken met FysioHolland. Met meer dan 100 locaties verspreid over heel Nederland kun je bij ervaren en gedreven fysiotherapeuten terecht voor de juiste zorg en begeleiding bij jouw knieherstel. Klik hier om de dichts bijzijnde locatie van FysioHolland te vinden!
Klik hier om direct een afspraak in te plannen in de praktijk bij Kniepijnvrij
Bronnen:
- Ophey M. et al. (2024). Impaired hemodynamics of the patella in patients with patellofemoral pain. *J Exp Orthop.
- Ophey M. et al. (2023). Patients with patellofemoral pain have lower soft tissue flexibility of the kinetic chain compared to healthy controls.
- Ophey M. et al. (2021). Short-term effectiveness of an intervention targeting lower limb range of motion on pain and disability in patellofemoral pain patients.