Dosering is essentieel om kniepijnvrij te worden!
25 oktober 2022 

Dosering is essentieel om kniepijnvrij te worden!

Wat is doseren van de belasting?

Met dosering wordt de mate dat je je knie belast bedoelt. Hierbij kan je je  knie dus overbelasten, onderbelasten of juist optimaal belasten. 

Heel simpel, als je continu door de pijn heen gaat, overbelast je de knie en hou je het pijnpatroon in stand. We weten inmiddels al dat de pijn bij het patellofemoraal pijnsyndroom niet aangeeft dat er iets beschadigd is in de knie. Maar door de pijn heen gaan is in dit geval onverstandig omdat het dan niet lukt het pijnpatroon te doorbreken. Het tegenovergestelde doen werkt ook niet. Neem je namelijk rust en ga je de knie een tijd ontzien dan wordt de knie ook minder belastbaar en zal je merken dat als je dan de knie weer gaat belasten je juist eerder of heftiger pijn krijgt. 

Wanneer raken topsporters vaak geblesseerd?

De meeste topsporters raken geblesseerd na de vakantie. De kerstvakantie is hier een goed voorbeeld van. De sporter traint 1-2 weken niet maar geniet wel van de feestdagen en komt wat gewicht aan. Na de kerstvakantie wordt de training weer opgepakt en de sporter raakt geblesseerd. Hoe kan dit nu? Door de fysieke rust en de toename in gewicht is de belastbaarheid van het lichaam gezakt en als er dan op het zelfde niveau getraind wordt kan dit de verlaagde belastbaarheid overschrijden met als gevolg een blessure. Bij het patellofemoraal pijnsyndroom is dit niet anders. Ik zie dit heel vaak terug bij mijn patiënten die aangeven dat de klachten ondanks rust niet zijn verholpen of juist zijn verergerd! Rust kan zorgen voor tijdelijke pijnverlichting maar zorgt ook voor een afname van de belastbaarheid van de knie met als gevolg dat je nog sneller last krijgt als je je activiteiten weer oppakt. 

Optimaal doseren is de oplossing. 

Dat betekent belasten tot de pijn en er niet doorheen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan maar dit is wel essentieel om het pijnpatroon te doorbreken. Dit kan heel lastig zijn omdat sommige patiënten met knieschijfpijn de hele dag last hebben of heel snel last krijgen. Dit kan dus betekenen dat je je werkzaamheden moet aanpassen zodat je niet elke keer over je grens gaat. Mijn advies is: vervang pijnlijke bewegingen door niet pijnlijke bewegingen. Bijvoorbeeld pas de hoogte van je zadel aan of fiets met een lichtere versnelling. Of loop tijdelijk 1 trap en ga de rest met de lift als 2 trappen klachten geeft. Probeer daarnaast alles rondom de knie te trainen om meer belasting aan te kunnen. Train je heupspieren en train bijvoorbeeld in een minder diepe hoek als verder door je knie zakken pijn geeft. Of train in open keten (het been in de lucht heffen) als belasten te pijnlijk is. En train je brein! Uiteindelijk is er voor elke situatie wel een oplossing te bedenken.

Bij de kniepijnvrijmethode wordt uitgebreid stil gestaan hoe jij je knie optimaal kan belasten om zo snel en duurzaam mogelijk weer zonder pijn in je knie te kunnen functioneren.



Over de schrijver
Stijn Haverkamp is de oprichter van Kniepijnvrij en is 2x cum laude afgestudeerd als fysiotherapeut, manueel therapeut én Master of Science. In samenwerking met de Universiteit van Brussel deed hij onderzoek naar de relatie tussen knieklachten en rugmobiliteit – dit vormt de wetenschappelijke basis van de Kniepijnvrij-methode. Sinds 2007 is Stijn actief in de praktijk. In 2018 richtte hij Kniepijnvrij op, met één duidelijke missie: de zorg voor mensen met knieklachten radicaal verbeteren. Stijn is fysiotherapeut bij TeamNL, begeleidt het Nederlands Dames Handbalteam, en is lid van de werkgroep Knieklachten van het KNGF. Sinds de oprichting van Kniepijnvrij heeft hij zich volledig gespecialiseerd in het behandelen van complexe knieklachten. Hij hielp inmiddels meer dan 5000 mensen – van recreatieve sporters tot topsporters op wereldniveau. Waarom Kniepijnvrij? De huidige zorg voor knieklachten schiet tekort: 50% van de mensen met knieschijfpijn heeft na een jaar nog steeds klachten 25% ervaart zelfs een toename van de pijn En tegelijkertijd blijven de zorgkosten stijgen Daarom ontwikkelden we een andere aanpak. Door mensen met kniepijn meer inzicht te geven in hun klachten, én hen te begeleiden met een wetenschappelijk onderbouwd trainingsprogramma, zorgen we voor betere resultaten en lagere zorgkosten. Efficiënt. Begrijpelijk. En vooral: bewezen effectief. Stijn: "Een knieblessure kan je levenskwaliteit flink verminderen. In het ergste geval belemmert het je in de dingen die je graag deed. Te vaak lukt het mensen niet om terug te keren naar hun oude niveau en blijven ze onnodig lang met knieklachten rondlopen. Dit vermindert niet alleen de levenskwaliteit, maar heeft ook een negatieve impact op de gezondheid." "Mijn doel is om de wereld beter achter te laten dan toen ik erop kwam. Met Kniepijnvrij help ik mensen hun knieklachten effectief op te lossen, zodat ze weer kunnen doen waar ze van houden. Daarnaast draag ik graag bij aan een betere wereld voor mens en dier. Daarom doneert Kniepijnvrij elke maand een mooi bedrag aan Save The Rhino. Ik geloof in heldere uitleg om jouw inzicht in je lichaam te vergroten. Het stellen van duidelijke doelen en progressief werken aan het vergroten van je belastbaarheid met wetenschappelijk bewezen oefeningen uit de fysiotherapie– dezelfde oefeningen die ik meegeef aan mijn Olympische atleten.
Reactie plaatsen