Wat is doseren van de belasting?
Met dosering wordt de mate dat je je knie belast bedoelt. Hierbij kan je je knie dus overbelasten, onderbelasten of juist optimaal belasten.
Heel simpel, als je continu door de pijn heen gaat, overbelast je de knie en hou je het pijnpatroon in stand. We weten inmiddels al dat de pijn bij het patellofemoraal pijnsyndroom niet aangeeft dat er iets beschadigd is in de knie. Maar door de pijn heen gaan is in dit geval onverstandig omdat het dan niet lukt het pijnpatroon te doorbreken. Het tegenovergestelde doen werkt ook niet. Neem je namelijk rust en ga je de knie een tijd ontzien dan wordt de knie ook minder belastbaar en zal je merken dat als je dan de knie weer gaat belasten je juist eerder of heftiger pijn krijgt.
Wanneer raken topsporters vaak geblesseerd?
De meeste topsporters raken geblesseerd na de vakantie. De kerstvakantie is hier een goed voorbeeld van. De sporter traint 1-2 weken niet maar geniet wel van de feestdagen en komt wat gewicht aan. Na de kerstvakantie wordt de training weer opgepakt en de sporter raakt geblesseerd. Hoe kan dit nu? Door de fysieke rust en de toename in gewicht is de belastbaarheid van het lichaam gezakt en als er dan op het zelfde niveau getraind wordt kan dit de verlaagde belastbaarheid overschrijden met als gevolg een blessure. Bij het patellofemoraal pijnsyndroom is dit niet anders. Ik zie dit heel vaak terug bij mijn patiënten die aangeven dat de klachten ondanks rust niet zijn verholpen of juist zijn verergerd! Rust kan zorgen voor tijdelijke pijnverlichting maar zorgt ook voor een afname van de belastbaarheid van de knie met als gevolg dat je nog sneller last krijgt als je je activiteiten weer oppakt.
Optimaal doseren is de oplossing.
Dat betekent belasten tot de pijn en er niet doorheen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan maar dit is wel essentieel om het pijnpatroon te doorbreken. Dit kan heel lastig zijn omdat sommige patiënten met knieschijfpijn de hele dag last hebben of heel snel last krijgen. Dit kan dus betekenen dat je je werkzaamheden moet aanpassen zodat je niet elke keer over je grens gaat. Mijn advies is: vervang pijnlijke bewegingen door niet pijnlijke bewegingen. Bijvoorbeeld pas de hoogte van je zadel aan of fiets met een lichtere versnelling. Of loop tijdelijk 1 trap en ga de rest met de lift als 2 trappen klachten geeft. Probeer daarnaast alles rondom de knie te trainen om meer belasting aan te kunnen. Train je heupspieren en train bijvoorbeeld in een minder diepe hoek als verder door je knie zakken pijn geeft. Of train in open keten (het been in de lucht heffen) als belasten te pijnlijk is. En train je brein! Uiteindelijk is er voor elke situatie wel een oplossing te bedenken.
Bij de kniepijnvrijmethode wordt uitgebreid stil gestaan hoe jij je knie optimaal kan belasten om zo snel en duurzaam mogelijk weer zonder pijn in je knie te kunnen functioneren.