Patellofemoraal pijnsyndroom bij hardlopers
21 januari 2023 

Patellofemoraal pijnsyndroom bij hardlopers

Hoe herken je de klachten van het patellofemoraal pijnsyndroom?

Het patellofemoraal pijnsyndroom komt veel voor bij hardlopers.  De pijn bevindt zich aan de voorkant van de knie en het  wordt ook wel anterieure kniepijn genoemd. Andere benamingen zijn patellofemorale chondropathie of ook wel patellofemorale chondromalacie. Het is de diagnose van pijn rondom de voorkant van de knie als alle andere diagnoses zijn uitgesloten zoals bijvoorbeeld meniscusproblematiek.

Hardlopers met het patellofemoraal pijnsyndroom ervaren pijn wat vaak wordt  omschreven als een zeurende en soms stekende pijn rondom de knieschijf. Deze pijn wordt dan het meest ervaren bij:

  • Tijdens of na het hardlopen
  • Bij traplopen
  • Bij zitten met gebogen knieën
  • Bij hurken
  • Bij fietsen

Bij 70-90% van de mensen met het patellofemoraal pijnsyndroom komen de pijnklachten van de knie weer terug.  Dat is een schrikbarend hoog percentage!. Dus ondanks vele jaren onderzoek lijkt een oplossing voor deze vervelende zeurende pijn aan de voorkant van de knie dus niet voorhanden. Maar dit hoeft gelukkig niet zo te zijn. Bij Kniepijnvrij doen wij niet anders dan het oplossen van dit soort knieklachten en we zien dat dit anders kan. Ook deze kniepijn is namelijk goed om te lossen en hoeft ook niet terug te komen. Als je maar goed weet waardoor de pijn aan de voorkant van de knie wordt veroorzaakt en hoe je dit structureel en effectief kan oplossen.


Dit is hoe je de pijn aan de voorkant van de knie oplost bij het hardlopen

Lees dit blog verder op de website van Prorun en leer wat de oorzaak van patellofemorale pijn bij hardlopers is én met welke oefeningen je al kan starten om de pijn aan de voorkant van de knie op te lossen!

Wil je meer weten over de Kniepijnvrij Methode voor het patellofemoraal pijnsyndroom en hoe je dit zelfstandig kan oplossen?

Lees dan hier wat de Kniepijnvrij Methode voor jou kan betekenen.


Kniepijnvrij werkt nauw samen met FysioHolland. Bij FysioHolland is jouw zorg rondom bewegen in goede handen. Onder begeleiding van jouw fysiotherapeut werk jij aan een efficiënt herstel, zodat je snel weer jouw dagelijkse activiteiten pijnvrij kunt uitvoeren.

Fysioholland werkt nauw samen met orthopedisch specialisten van diverse klinieken en ziekenhuizen. Heb jij een probleem met jouw knie en zoek je een gespecialiseerde fysiotherapeut in jouw regio bekijk dan hier de locaties van een FysioHolland vestiging bij jou in de buurt.

Over de schrijver
Stijn Haverkamp is de oprichter van Kniepijnvrij en is 2x cum laude afgestudeerd als fysiotherapeut, manueel therapeut én Master of Science. In samenwerking met de Universiteit van Brussel deed hij onderzoek naar de relatie tussen knieklachten en rugmobiliteit – dit vormt de wetenschappelijke basis van de Kniepijnvrij-methode.Sinds 2007 is Stijn actief in de praktijk. In 2018 richtte hij Kniepijnvrij op, met één duidelijke missie: de zorg voor mensen met knieklachten radicaal verbeteren.Stijn is fysiotherapeut bij TeamNL, begeleidt het Nederlands Dames Handbalteam, en is lid van de werkgroep Knieklachten van het KNGF. Sinds de oprichting van Kniepijnvrij heeft hij zich volledig gespecialiseerd in het behandelen van complexe knieklachten. Hij hielp inmiddels meer dan 5000 mensen – van recreatieve sporters tot topsporters op wereldniveau.Waarom Kniepijnvrij? De huidige zorg voor knieklachten schiet tekort:50% van de mensen met knieschijfpijn heeft na een jaar nog steeds klachten 25% ervaart zelfs een toename van de pijn En tegelijkertijd blijven de zorgkosten stijgenDaarom ontwikkelden we een andere aanpak. Door mensen met kniepijn meer inzicht te geven in hun klachten, én hen te begeleiden met een wetenschappelijk onderbouwd trainingsprogramma, zorgen we voor betere resultaten en lagere zorgkosten.Efficiënt. Begrijpelijk. En vooral: bewezen effectief.Stijn: "Een knieblessure kan je levenskwaliteit flink verminderen. In het ergste geval belemmert het je in de dingen die je graag deed. Te vaak lukt het mensen niet om terug te keren naar hun oude niveau en blijven ze onnodig lang met knieklachten rondlopen. Dit vermindert niet alleen de levenskwaliteit, maar heeft ook een negatieve impact op de gezondheid.""Mijn doel is om de wereld beter achter te laten dan toen ik erop kwam. Met Kniepijnvrij help ik mensen hun knieklachten effectief op te lossen, zodat ze weer kunnen doen waar ze van houden. Daarnaast draag ik graag bij aan een betere wereld voor mens en dier. Daarom doneert Kniepijnvrij elke maand een mooi bedrag aan Save The Rhino.Ik geloof in heldere uitleg om jouw inzicht in je lichaam te vergroten. Het stellen van duidelijke doelen en progressief werken aan het vergroten van je belastbaarheid met wetenschappelijk bewezen oefeningen uit de fysiotherapie– dezelfde oefeningen die ik meegeef aan mijn Olympische atleten.
Reactie plaatsen