Helpt tape bij pijn in je knie?
24 oktober 2022 

Helpt tape bij pijn in je knie?

To tape or not to tape, thats the question

Over het effect van kinesiotape, mcconneltape, of een brace bij kniepijn zijn de meningen verdeeld. Ik kies er zelf maar in beperkte gevallen voor om de knie te tapen. Vanuit de literatuur is het onzeker of tapen zou kunnen werken. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een brace. Een juiste diagnose is essentieel om deze overweging goed te kunnen maken. Heb je bijvoorbeeld last van een instabiele knieschijf omdat je genetisch gezien wat soepeler bent dan gemiddeld (gaat geheel of gedeeltelijke uit de kom) dan zou een alignment brace kunnen helpen om de knieschijf op de plek te houden. Dit geeft wel vaak een verbetering in de ervaring van instabiliteit en vaak geldt hoe stabieler de knie hoe minder pijn deze geeft. Dit zie ik vaak bij jonge meisjes die hypermobiel zijn (soepele gewrichten). Om te testen of een brace kan helpen tegen de pijn in de knie of om de stabiliteit te verbeteren kan je de knie wel tapen middels het gebruik van een mcconneltape. Helpt deze tape goed en is er sprake van een passieve instabiliteit van de knieschijf (het knieschijfgewricht is erg mobiel) dan zou een stabiliserende brace kunnen werken.


Instabiliteit van de knieschijf als gevolg van een ongeluk

Een andere categorie is de patiënt waarbij de knieschijf als gevolg van een ongeluk uit de kom is gegaan en waarbij er schade is ontstaan aan het kapsel en de banden (MPFL leasie). Soms helpt een brace dan afdoende maar meestal is er dan een stabiliserende operatie nodig om de instabiliteit te verhelpen. Dat is dan ook het doel van deze operatie. Deze operatie wordt dus niet vaak voor de pijn gedaan maar over het algemeen wordt deze wel minder. Voor een pijnlijke knie die niet instabiel is wordt dus niet snel een stabiliserende operatie gedaan. Een brace of het gebruik van tape alleen is nooit afdoende. Je zal altijd moeten trainen om de knie goed uit te lijnen en goed belastbaar te krijgen. De knieschijf gaat namelijk sneller uit de kom als de knie teveel naar binnen zakt.


Tape gebruiken als ondersteuning van de knie

Tape gebruik ik wel eens als ondersteuning. Ik kies dan uit kinesiotape of Mcconneltape. Kinesiotape (de elastische gekleurde tape) kan direct een pijnverlichting geven en kan zorgen voor een betere spieractivatie. Hier train ik dan bij voorkeur mee. Mcconneltape kan de knieschijf beter op zijn plek houden, met name in strekking tot 30 gr buiging. Deze gebruik ik dan bij patiënten met een irritatie van het mediale retinaculum (kapsel). Dit zorgt voor verminderde belasting waardoor het kapsel beter kan herstellen. Dit kan dan buiten de training gebruikt worden. Een andere indicatie om mcconneltape te gebruiken is een directe significante pijnverlichting bij de patella assist test. Bij deze test wordt de knieschijf met de hand meer naar binnen of buiten ondersteund tijdens een belaste kniebuiging. Geeft dit minimaal 2 punten verbetering op de pijnschaal dan zou mcconneltape goed kunnen werken. Een geïrriteerde fadpad (het “kussentje onder je knieschijf)kan ook goed getapet worden icm belastingvermindering en heeft vaak al snel effect door de hoge metabolische activiteit van dit weefsel. Het grote nadeel van tapen vind ik de focus op de knie. De knie is door de tape meer aanwezig waardoor dit ook meer aandacht krijgt van het neurologisch systeem en dit kan sensitisatie in stand houden en dus de pijn. Ook kan je gaan ervaren dat je niet meer zonder klachten kan bewegen en sporten zonder tape. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de tape!


Wanneer moet je de knie wel tapen en wanneer niet?

Dus het antwoord op de stelling to tape or not to tape hangt dus af van de diagnose, het doel en hoe de patiënt hierover denkt. Het kan helpen om op korte termijn een snelle pijnreductie te realiseren maar dit is maar bij enkele specifieke gevallen te realiseren. In de regel tape ik dus niet. En mijn ervaring is dat ik heel veel van mijn patiënten beter krijg zonder tape en er daarom ook niet voor kies.

In de kniepijnvrij methode wordt er gekeken wat precies de pijn veroorzaakt en welke factoren daar de oorzaak van zijn.  Deze worden dan stapsgewijs aangepakt.

Ben je benieuwd wat voor programma's Kniepijnvrij nog meer heeft?

Kijk dan hier voor het aanbod!



Over de schrijver
Stijn Haverkamp is de oprichter van Kniepijnvrij en is 2x cum laude afgestudeerd als fysiotherapeut, manueel therapeut én Master of Science. In samenwerking met de Universiteit van Brussel deed hij onderzoek naar de relatie tussen knieklachten en rugmobiliteit – dit vormt de wetenschappelijke basis van de Kniepijnvrij-methode.Sinds 2007 is Stijn actief in de praktijk. In 2018 richtte hij Kniepijnvrij op, met één duidelijke missie: de zorg voor mensen met knieklachten radicaal verbeteren.Stijn is fysiotherapeut bij TeamNL, begeleidt het Nederlands Dames Handbalteam, en is lid van de werkgroep Knieklachten van het KNGF. Sinds de oprichting van Kniepijnvrij heeft hij zich volledig gespecialiseerd in het behandelen van complexe knieklachten. Hij hielp inmiddels meer dan 5000 mensen – van recreatieve sporters tot topsporters op wereldniveau.Waarom Kniepijnvrij? De huidige zorg voor knieklachten schiet tekort:50% van de mensen met knieschijfpijn heeft na een jaar nog steeds klachten 25% ervaart zelfs een toename van de pijn En tegelijkertijd blijven de zorgkosten stijgenDaarom ontwikkelden we een andere aanpak. Door mensen met kniepijn meer inzicht te geven in hun klachten, én hen te begeleiden met een wetenschappelijk onderbouwd trainingsprogramma, zorgen we voor betere resultaten en lagere zorgkosten.Efficiënt. Begrijpelijk. En vooral: bewezen effectief.Stijn: "Een knieblessure kan je levenskwaliteit flink verminderen. In het ergste geval belemmert het je in de dingen die je graag deed. Te vaak lukt het mensen niet om terug te keren naar hun oude niveau en blijven ze onnodig lang met knieklachten rondlopen. Dit vermindert niet alleen de levenskwaliteit, maar heeft ook een negatieve impact op de gezondheid.""Mijn doel is om de wereld beter achter te laten dan toen ik erop kwam. Met Kniepijnvrij help ik mensen hun knieklachten effectief op te lossen, zodat ze weer kunnen doen waar ze van houden. Daarnaast draag ik graag bij aan een betere wereld voor mens en dier. Daarom doneert Kniepijnvrij elke maand een mooi bedrag aan Save The Rhino.Ik geloof in heldere uitleg om jouw inzicht in je lichaam te vergroten. Het stellen van duidelijke doelen en progressief werken aan het vergroten van je belastbaarheid met wetenschappelijk bewezen oefeningen uit de fysiotherapie– dezelfde oefeningen die ik meegeef aan mijn Olympische atleten.
Reactie plaatsen